Nevylúčil Řepku, nevidel zlomenú nohu. Kariéru mu zachránil jeden hlas. VAR? Niektorí hráči s ním vedia vybabrať

Michal Zeman | 20.05.2023 14:30
SR Futbal FL 4.kolo Skupina Titul DAC Slovan TTX Foto: ,
Rozhodca Michal Očenáš pred obrazovkou si pozerá spornú situáciu v zápase Dunajská Streda - Slovan v apríli 2021.
Už niekoľko rokov pomáha rozhodcom systém VAR (The video assistant refree). Má svojich zástancov i kritikov. Ani táto technická novinka neodstránila chyby, ktoré vyvolali v uplynulých dňoch veľké emócie aj v najvyššej slovenskej súťaži.

Jozef Marko rozhodoval 27 rokov a pôsobil viac ako dve desaťročia v komisii rozhodcov Európskej futbalovej únie (UEFA). Bol pri tom, keď sa VAR zavádzal do futbalového života. Nestor slovenského rozhodovania dnes oslavuje 77. narodeniny.

Rozhodcom ste sa stali v roku 1966. Spomeniete si na svoj najťažší zápas?

Zažil som ich viacero „najťažších“, neviem vybrať jeden. Viedol som asi desať pražských derby slávnych S, to bol skoro vždy oheň na ihrisku. Alebo bratislavské derby. Vždy sa ťažko pískal zápas Sparty v Dunajskej Strede. Rozhodoval som aj súboj na Tehelnom poli, keď tam hrala Sparta.

To bolo v čase, keď sa kluby mohli dohodnúť na rozhodcovi. A Sparta navrhla mňa, čo bola veľká dôvera. Nariadil som dve penalty pre Slovan, jednu, ktorá nebola. Dva týždne som chodil po Bratislave kanálmi. Ale nič dramatické sa nestalo, lebo Sparta vyhrala 2:0, moja chyba neovplyvnila výsledok.

FC Kosice a Jan Kozak Čítajte viac Kozák mal prsty v angažovaní top posily. Košičania sa už tešia na Slovan. Stihnú dokončiť štadión?

Pískali ste Sparte aj posledné pamätné finále Československého pohára 1993, v ktorom podľahla Rezešovmu 1. FC Košice 1:5…

To bol zápas, o ktorom by sa dalo dlho rozprávať… Ale z môjho pohľadu prebehlo všetko hladko. Len som sa nestačil čudovať, čo sa na ihrisku deje. A vtedajší šéf Sparty Petr Mach mi po zápase povedal aj nejaké štipľavé slovo.

Neskôr sa konala rozlúčková československá futbalová párty, dali sme si spolu kávu a ospravedlnil sa mi, vraj to mne nepatrilo. To finále bola veľká senzácia, Sparta získala posledný federálny titul, tím bol nabitý reprezentantmi, hrali najväčšie hviezdy na čele s Chovancom či Nedvědom. Po takých výsledkoch sa nahovorí všeličo, ktovie, kde bola pravda.

VIDEO: Rozhovor s bývalým trénerom Slovana Bratislava Vladimírom Koníkom

Video

Mohli ste sa ako rozhodca oprieť už o nejakú techniku?

Také nič neexistovalo. Všetko viselo len na rozhodcovi a asistentovi. A aj to bola revolúcia, keď asistent signalizoval hlavnému napríklad faul. To dovtedy nerobil. Bol som ako rozhodca na školení v Taliansku a tam nám o tom hovorili ako o novinke.

My to doma robíme už dva roky, pochválil som sa. Až oveľa neskôr, keď som prišiel po zápase domov, mohol som si na videu, keď som si nahral zápas, pozrieť detailnejšie všetky situácie a rozhodnutia. To mi veľmi pomáhalo, veľa som sa takto učil.

Jozef Marko preberá ocenenie z rúk prvého... Foto: futbalsfz.sk
Jozef Marko Jozef Marko preberá ocenenie z rúk prvého viceprezidenta UEFA Angela Mariu Villara Llonua v prítomnosti člena exekutívy Theodora Theodorisa. Získal členstvo v Klube priateľov UEFA.

Mali ste len dvadsať, keď ste začínali. Vždy ste chceli byť rozhodca?

To bola len náhoda. Hrával som za Štart, na ihrisku na bratislavskej Matadorke. Na zápas žiakov neprišiel rozhodca. Dali mi do ruky píšťalku. Jožko, celkom ti to ide, vravel mi pán Tomanovič, sekretár mestského futbalového zväzu. Nechceš sa stať rozhodcom? Prikývol som. Dostal som pravidlá, veľa som študoval, robil skúšky a postupne sa stal až medzinárodným rozhodcom.

Viaceré zápasy vo finiši tohtoročnej ligy vyvolali veľké emócie. Prispeli k tomu aj rozhodcovia, ktorí schytali aj tresty. Ako vnímate túto situáciu?

Je mi ľúto, čo sa udialo a ako sme riešili tieto situácie. To nebola dobrá reklama pre futbal.

V čom vidíte problém?

Skončila jedna generácia rozhodcov – Pavlík, Sedlák, Chmúra a ďalší. Nemáme za nich náhradu. Tí, čo už patria k špičke, tiež robia chyby a často nemohli pískať, odpykávali si tresty, naposledy to postihlo Doháľa, Ziembu, Glovu…

Ilustračná snímka. Foto: SITA, Ivan Kopčáni
rozhodca, ilustračná, futbal Ilustračná snímka.

Tvrdíte, že bývalí rozhodcovia nemajú nasledovníkov. Nie je o rozhodovanie záujem?

Myslím, že to nie je hlavný problém. Máme mladých rozhodcov, ale nevenujeme sa im, nevychovávame si novú generáciu. S nimi treba pracovať. Kedysi bývali s rozhodcami pravidelné stretnutia, rozoberali sme konkrétne situácie, sledovali videá.

Teraz nemá kto prednášať, viesť semináre, vysvetľovať pravidlá. Tí, čo to donedávna robili, už sa tejto práci nevenujú. Nestačí len zvolať rozhodcov a vyčistiť im žalúdok. Platí zásada, že nemôže byť úspešný ani šéf rozhodcovskej komisie, keď nemá kvalitných rozhodcov.

valjent, lewandowski, militao, de jong Čítajte viac Lewandowski? Hviezda Realu? Slovák tromfol oboch a vstúpil do histórie

V niektorých krajinách postavili na čelo komisií cudzincov. Páči sa vám táto prax?

Nemám pocit, že toto je riešenie. Stalo sa to v Česku, Poľsku, Turecku, Izraeli, na Malte… Sú to opatrenia, aby riadiace orgány navonok ukázali, že niečo robia a riešia problémy. Cudzinci na čele komisií mali predstavovať nezávislosť a objektivitu.

V Česku viedol komisiu Poliak Listkiewicz, po dvoch rokoch ju celú vedenie zväzu odvolalo. Teraz majú na čele bývalého rozhodcu Příhodu a myslím si, že to funguje. Všetci robíme chyby. Ale inde sa s nimi dokážu vyrovnať lepšie.

V čom?

Problémy riešia ľudskejšie, s väčšou pokorou, nevynášajú radikálne súdy, nevyvolávajú hystériu. V anglickej lige nedávno pískal špičkový rozhodca dôležitý zápas o záchranu Nottingham – Soupthampton a v 97. minúte nariadil nezmyselnú penaltu v prospech hostí, padol z nej gól. Ale nezlikvidovali ho. Na ďalší týždeň viedol súboj v Európskej lige.

Gianni Infantino Čítajte viac Šéf FIFA odtajnil novinky na MS 2026. Logo schytáva kritiku, fanúšik ho vytvoril do minúty

Ako by ste postupovali voči rozhodcom, ktorí sa dopustili chýb a tie ovplyvnili aj výsledky?

Majú svoju zodpovednosť a musia niesť aj následky. Zažil som to aj ja, viedol som 184 zápasov vo federálnej lige a desať bolo horších ako ten, čo pískal Glova v Dunajskej Strede. Šéf komisie Josef Stárek mi po zbabranom stretnutí povedal: Trochu si oddýchni, potom sa vrátiš. Na štyri zápasy som nedostal nomináciu na prvoligový zápas, pískal som v druhej lige a dorastencov.

O aké stretnutie išlo?

Ostrava hrala na Bohemianse a nevylúčil som známeho hriešnika Řepku, mal dostať červenú. Zavolali ma na komisiu, ukázali mi, čo sa stalo. Máte pravdu, uznal som si chybu. Ale vtedy o tom skoro nik nevedel.

Spomeniete si na svoju najväčšiu chybu a jej dôsledky?

To bol asi zápas v Brne, kde hrala Slavia. Peter Herda, slovenský reprezentant v pražskom mužstve, zlomil v poslednej minúte nohu Košařovi. Nevylúčil som ho, ba nezapískal som ani faul. A dodnes som presvedčený, že to tak bolo, lebo Košař nešťastne kopol Herdu a zranil sa. V komisii rozhodcov sa hlasovalo o mojej ďalšej existencii.

Rozhodca Jozef Marko a protestujúci sparťania.... Foto: ŠTARTFOTO
Hráči Sparty a rozhodca Marko Rozhodca Jozef Marko a protestujúci sparťania. Vpravo bývalý tréner českých reprezentantov Michal Bílek.

Ako to dopadlo?

Vyhral som tesne 4:3. Inak by sa moja rozhodcovská kariéra asi skončila, aspoň v najvyššej súťaži. Aj neskôr, keď som už šéfoval rozhodcovskej komisii, robili arbitri chyby. Aj najlepší – Michel, Stredák, Hriňák… Vyriešili sme to interne, nejaký čas si nefúkol do píšťalky, ale nikdy sme z toho nerobili cirkus. Mesiac uplynul a išiel rozhodovať aj na Real Madrid. A dobre. Stále existuje takzvaná Konvencia UEFA, ktorá hovorí, že opatrenia voči výkonom rozhodcov sa riešia interne bez verejnosti.

To považujete za správne?

Ak rozhodcu nenominujú na šesť stretnutí, ako sa to naposledy po zápase v Dunajskej Strede stalo Glovovi, to nie je trest. Veď on nespáchal trestný čin, nikoho nezabil ani nič neukradol. Nie je zločinec.

Keď hráč podá katastrofálny výkon, možno ho trochu pokritizuje tréner, ale ani to často verejne, povie, že to je vec tímu. A ide sa ďalej. Alebo vychýrený strelec prekopne z penalty bránku, pripraví mužstvo o tri body, tiež sa len skonštatuje, že to sa vo futbale stáva. Každý sa môže pomýliť. V tomto je FIFA i UEFA korektná, hoci chyby sa robia aj na najvyšších fórach, na MS, ME či v Lige majstrov.

Štúdio systému VAR, ktoré sa využíva v... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR futbal FL nadstavba 3. kolo Slovan Zlaté Moravce BAX Štúdio systému VAR, ktoré sa využíva v najvyššej slovenskej súťaži.

Rozhodcom však pomáha čoraz viac technika. Majú vymoženosti, ktoré ich predchodcovia nemali. Prečo je stále toľko omylov?

Začínal som len s píšťalkou, neskôr so zástavkou, postupne sa objavovali rôzne novinky. Rozširoval sa počet rozhodcov na jednom zápase, v polovici osemdesiatych rokov nastúpilo video, potom bránkoví rozhodcovia, bránková technika a VAR. Ale každé opatrenie je dobré len vtedy, keď ho správne aplikujeme v praxi. Vždy nakoniec rozhoduje ľudský faktor.

Keď ste pracovali v komisii rozhodcov UEFA, riešilo sa, či zaviesť VAR. Aj veľa kompetentných ľudí bolo proti. Vy ste boli jeho zástancom. Čo vás presvedčilo?

Bol som za všetko, čo rozhodcom pomáhalo a čo minimalizovalo chyby. Spočiatku to bola drahá záležitosť. Platí to v podstate stále. VAR nie je na všetkých zápasoch ani v slovenskej lige, ale ani na všetkých medzinárodných súťažiach.

757120429 Čítajte viac Českým futbalom otriasa incident. Šéf klubu vtrhol po zápase do šatne rozhodcov, vulgárne im nadával

Prvý raz sa VAR naplno využil na MS 2018 v Rusku. Čo ukázalo uplynulých päť rokov? Osvedčil sa?

Na 95 percent. Najmä pokiaľ ide o posudzovanie ofsajdov. Samozrejme, sú situácie, kde rozhodujú centimetre, vtedy sa môže stať, že padne zlý verdikt a nepomôže ani VAR. Dohál v Banskej Bystrici v súboji s DAC neuznal vyrovnávajúci gól domácich, unáhlene odpískal ruku, urobil chybu, lebo sa nešiel pozrieť na video. Keby to urobil, zrušil by rozhodnutie. To nezaváhal VAR, bola to ľudská chyba.

Glova sa bol na VAR pozrieť a napriek tomu neposúdil dve dôležité situácie v zápase DAC – Slovan správne…

To len preto, že mal na vec iný názor. VAR nepovie rozhodcovi, či bola, alebo nebola ruka. Len ho upozorní na problémovú situáciu: choď sa na to pozrieť. Konečný verdikt zostane na ňom. To sa nezmení.

Odporcovia argumentujú, že VAR neodstránil chyby a zbytočne zdržuje zápasy…

Je to aj o technickej kvalite. Iný VAR používa UEFA, iný je na Slovensku, hovorím o technickom vybavení. V európskych súťažiach nie je VAR priamo v dejisku stretnutia, ale UEFA zriadila štúdio priamo vo svojom sídle v Nyone. Rozhodca je v kontakte s videorozhodcami. Ale platí, že sa nemá obracať na VAR pri bežných fauloch mimo pokutového územia.

Rozhodca Filip Glova ukazuje červenú kartu... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
SR futbal FL 19. kolo Sereď Spartak Trnava TTX Rozhodca Filip Glova ukazuje červenú kartu Robertovi Diasovi, protestuje kapitán Serede Tomáš Hučko.

Aké zásady platia?

Posudzujú sa fauly v šestnástke, zákroky na červenú kartu, ofsajdy, aj to, či bol dosiahnutý regulárny gól.

Aj s pomocou videoasistenta sa často ťažko objektívne posudzujú napríklad kontakty v šestnástke, hranie rukou a podobne…

Sú momenty, keď to ani VAR neukáže na 100 percent, ale ako som už povedal, 95 percent situácií sa dá posúdiť, čo je výrazný posun. Niektorí hráči vedia s videoasistentom vybabrať. Dokážu šikovne zvládnuť kritické situácie v šestnástke, padnú, a keď VAR vyzve rozhodcu, aby si to išiel pozrieť, vidí kontakt a zneistí ho to. Dnes je veľa zákrokov, po ktorých sú penalty, ktoré by sme my nikdy nenariadili.

Čím menej rozhodca využije v zápase VAR, tým je úspešnejší?

To sa zohľadňuje. A dokonca aj vtedy, keď rozhodne správne, ale ide si to overiť na základe výzvy VAR-u.

SR Futbal II. liga 29. kolo Košice Postup KEX Čítajte viac Hráči mali povolené všetko, zaslúžili si to, tvrdí tréner Košíc. Sú podmienky v klube porovnateľné s prvoligistami?

Myslíte si, že by sa mohol futbal vrátiť o niekoľko rokov späť a VAR zruší?

VAR sa vo futbale nepoužíva všade. V množstve zápasov je len málo takých, kde rozhodcom pomáha. Dôvodom je jeho finančná nedostupnosť. A to sa podľa mňa ani nezmení. Žijem v Žemberovciach, chodím na futbal, na siedmu ligu a tam nielenže nijaký VAR neexistuje, ale často píska jediný rozhodca. A ešte má aj problémy s behaním. Je obdivuhodné, že dokáže rozhodnúť, čo bol ofsajd a čo nie. Mne sa môže zdať, že sa pomýlil, ale platí, čo rozhodol. Občas si niečo vypočuje od divákov. Obdivujem, že sa na to dá.

Je pre rozhodcov zaujímavé pískať aj okresnú súťaž?

Nehrnú sa do tejto činnosti, nie je to niekedy jednoduché viesť tieto zápasy na dedine. Na druhej strane si rozhodca môže v sezóne aspoň niečo privyrobiť.

Kluby sa stále na rozhodcov sťažujú. Viete si predstaviť absurdnú situáciu, že by sa raz hralo bez rozhodcov?

Taká situácia nie je úplne absurdná. V okresnej súťaži sa stane, že oficiálne sa uvedie, že rozhoduje laik. Ak chýba rozhodca, pravidlá na to pamätajú. Každý klub postaví jedného laika a žreb rozhodne, kto zápas povedie. Samozrejme, v profesionálnom futbale rozhodca musí byť. Ak na neho kluby útočia, často je to aj o tom, aby spláchli svoju zodpovednosť. Rozhodca je na to vždy vhodný objekt.

Platy rozhodcov v top ligách Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Strážia najväčšie hviezdy i pravidlá...

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ