Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hráči mali povolené všetko, zaslúžili si to, tvrdí tréner Košíc. Sú podmienky v klube porovnateľné s prvoligistami?

Čakali osem rokov a oslavovali štyri dni. Košickí futbalisti sa vracajú do najvyššej súťaže. Tréner Anton Šoltis (47) prevzal mužstvo vlani v lete a hneď splnil úlohu, ktorú od majiteľov dostal.

18.05.2023 06:51
SR Futbal II. liga 29. kolo Košice Postup KEX Foto: ,
Opora Košíc Erik Pačinda sa teší s pohárom.
debata (1)

Už ste oslávili postup? Čo ste povolili hráčom pred finišom sezóny?

Mali povolené všetko, zaslúžili si to. Ako odmenu dostali štyri dni voľna. Úspech prišiel spontánne a tak sme ho aj oslavovali. S tréningom sme začali opäť až v stredu. Na záver sezóny v Rači možno nastúpime v trochu inej zostave, ale máme široký káder a verím, že aj tento zápas zvládneme.

V závere jesene ste podľahli Prešovu a na jar ste strácali už sedem bodov. Verili ste ešte v priamy postup?

Už sme to nemali vo vlastných rukách, čakali sme na zakopnutie súpera. Veril som, že sa to môže stať. Museli sme si však strážiť najmä naše zápasy. V závere sme ich vyhrali päť za sebou, Tatran viackrát zaváhal. Ale aj tak som očakával, že rozhodnutie padne až v poslednom kole. Zažívali sme stres a veľký tlak.

Rozhodla úspešná jar, v ktorej ste neprehrali?

Bola kľúčom k úspechu. Na jeseň sme podávali kolísavé výkony, striedali výhry s prehrami. Po doplnení kádra kvalitnými hráčmi sa to v jarnej časti prejavilo, v troch zápasoch sme remizovali, v ostatných zvíťazili.

SR Futbal II. liga 29. kolo Košice Postup KEX Čítajte aj Sme späť! Košice sa po ôsmich rokoch vracajú do najvyššej súťaže

Ste rodený Košičan. Ako ste vnímali fakt, že od roku 2015 chýbali Košice v lige?

Druhé najväčšie mesto v nej musí mať miesto. Intenzívne som vnímal, že každý túži, aby sme konečne postúpili – hráči, funkcionári, fanúšikovia. Nebolo to jednoduché, lebo doma nebýva nik prorokom. A v podobnej situácii som sa ocitol prvý raz, predtým som pôsobil len v najvyššej súťaži, aj pre mňa to bola nová skúsenosť. Mužstvo má za sebou tŕnistú cestu z tretej do prvej ligy. Verím, že teraz v nej zakotví na dlhé roky.

Prečo neprišiel postup skôr?

Ťažko sa mi to posudzuje, predtým som tu nebol. Mužstvo sa každý rok menilo. Aj vlani v lete nastali veľké zmeny. Keď počítam leto i zimu, prišli trinásti noví hráči, chvíľu trvalo, kým sme sa rozbehli, ale tentoraz to vyšlo.

Poznáte prvoligovú súťaž. Aký silný tím majú Košice, obstoja v nej?

Máme svoju kvalitu, ale až súťaž ukáže, na čo bude stačiť. Potrebujeme doplniť káder do všetkých formácií, sú v ňom síce aj skúsenejší hráči, ale nie všetci pôsobili v prvej lige. Najskôr sa v nej chceme adaptovať, stabilizovať výkonnosť a nemať problémy so záchranou.

Veľa záleží aj na financiách, uvidíme, aké prestupy nám vyjdú. Potrebujeme kvalitu za rozumnú cenu. Veľa ľudí má teraz veľké oči, ale musíme ísť krok za krokom.

Anton Šoltis na archívnej snímke. Foto: TASR, Roman Hanc
Anton Šoltis Anton Šoltis na archívnej snímke.

Je prirodzený líder tímu bývalý reprezentant Pačinda?

Nie je sám, rozložili sme zodpovednosť na viacerých hráčov. Pačinda je rozhodujúci muž našej ofenzívy. Jeseň nemal ideálnu, trápili ho zranenia, ale na jar bol zdravý a bolo to vidieť. Ako sa blížil koniec súťaže, jeho výkon stúpal.

Aké má FC Košice podmienky? Sú porovnateľné s prvoligistami?

Nehovorím o prvých troch, ale solídnemu priemeru sa vyrovnáme. Čo sa týka financií, platov hráčov, infraštruktúry, máme nový pekný štadión, to je veľké plus. Potrebovali by sme ešte nejaké tréningové plochy, ale to je len otázka času.

KFA Košická futbalová aréna Čítajte aj Dokončia ho do roka. Futbalový štadión v Košiciach zdvojnásobí kapacitu

V aktuálnej sezóne hrali medzi elitou tri tímy, ktoré postúpili z druhej ligy. Podbrezová i Banská Bystrica skončia v prvej šestke…

Nebol by som proti, keby to bol aj náš prípad. (smiech) To by bolo príjemné prekvapenie. Keď sa nováčik ocitne v prvej šestke, klobúk dolu. S Podbrezovou i Bystricou sme hrali v príprave a v niektorých fázach sme im boli herne vyrovnaným súperom.

V baráži o prvú ligu sa predstaví Prešov, s ktorým ste bojovali o postup. Aké šance mu dávate?
Ešte nie je známy jeho súper, ale platí, že prvoligové tímy majú v podobných súbojoch trochu výhodu. Šance sú 50:50. Liga potrebuje viac tímov z východu, privítal by som, keby sa do nej dostali aj Prešovčania. Nevyšiel im záver súťaže, bude dôležité, ako sa pripravia na baráž.

Tréner Petruš ju s Popradom už hral. Vie, o čom to je. Prešov je veľké mesto, má futbalovú tradíciu i potenciál. Patrí tiež do ligy.

Svetlice, balóny a šampanské. Postup Košíc Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Balóny na tribúnach v Košiciach.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Anton Šoltis #FC Košice