Doma nám experti naložili, pochvala prišla z Anglicka a Čiech. Pred MS je u nás klub nad reprezentáciou

Michal Gavroň | 08.05.2023 10:09
SR Futbal ME19 A Skupina Foto: ,
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 19 rokov Albert Rusnák sa teší na lavičke z gólu v nadstavenom čase.
Ako hráč raketovo vyletel. Zahral si s Košicami Ligu majstrov, ale jeho sľubne rozbehnutá kariéra sa vinou vážnej autonehody skončila predčasne. Albert Rusnák st. (49) začal s trénovaním v 26 rokoch. O pár dní ho čaká vrchol kariéry.

So slovenskou reprezentáciou do 20 rokov odcestuje na majstrovstvá sveta. Jeho zverenci sa v B-skupine stretnú postupne s Fidži (20. mája o 23.00), Ekvádorom (23. mája o 23.00) a USA (26. mája o 20.00, prenosy vysiela RTVS).

„Chceme hrať lepší futbal ako na domácich ME a postúpiť zo skupiny,“ vraví člen futbalového klanu Rusnákovcov.

Je ťažšie byť hráčom alebo trénerom?

Uf, zaskočili ste ma… Nad tým som nikdy nepremýšľal, dobrá otázka. Na rýchlo by som povedal, že asi trénerom.

Kvôli sociálnym sieťam?

Aj, ale je iná doba. Teraz si každý môže povedať a napísať, čo chce. Zaútočí na vás na sociálnych sieťach. Ľudia nie vždy majú úplné alebo správne informácie. Navyše, niekedy ich ani nevyhľadávajú. Skôr také, ktoré mu pasujú do koncepcie, ako keď ja vyberám hráčov.

Čo vám dnes chýba?

Rešpekt a úcta. Keď som hrával v Košiciach, chodili za nami novinári. Museli počkať po tréningu hodinu či dve a potom sa z očí do očí s vami porozprávali. Dnes vám zavolajú, pošlú otázky mailom, nezdvihnú ani zadok. Dnešná doba je taká uponáhľaná.

K blížiacim sa majstrovstvám sveta do 20 rokov sme sa v relácii TV Pravda – Fair Play rozprávali s expertom Vladimírom Goffom

Video

Ako tréner môžete do zápasu vstúpiť nepriamo, ako hráč to môžete zobrať na seba. Čo je viac zväzujúce?

Trénovať a najmä reprezentáciu. V klube máte viac času, dlhodobo pracujete na istých veciach. V národnom tíme je to nárazové – musíte rýchlo reagovať a skôr veci manažovať.

Chlapcom aj hovorím, že o všetkom rozhodujú oni. My im iba dávame návod, ale rozhodnutie v tej sekunde – či vystrelíš, prihráš alebo spravíš vkĺzačku – je na nich.

Je to s mladými hráčmi náročnejšie v tom, že sa síce rýchlo učia, ale často opakujú tie isté chyby?

To je ako s deťmi. V nedeľu som privítal hráčov na mítingu. S niektorými som začínal pred viac ako tromi rokmi. Ani by mi vo sne nenapadlo, kam to dotiahnu, a že pôjdeme spoločne na majstrovstvá sveta.

Vtedy boli iba deťmi – zahrali sa, tľapli si a bolo z nich cítiť takú hravosť. Dnes sú to už mladí muži. Dospeláci, s ktorými sa viete porozprávať aj o náročnejších témach. Samozrejme, povyrástli aj výkonnostne, silovo, technicky.

Hokejisti po neúspešných MS 2011 povedali, že neustáli tlak domáceho prostredia. Bol enormný aj na vlaňajších majstrovstvách Európy do 19 rokov, kde ste si v baráži vybojovali miestenku na tohtoročné MS dvadsaťročných?

Neuveriteľný, až ma to samého prekvapilo. Mrzelo ma, že veľa ľudí okolo futbalu si na chlapcoch urobilo PR.

Ako to myslíte?

Nemali o mužstve dostatok informácií, nesledovali, čo sa deje, netušili, kde sa chlapci výkonnostne nachádzali. Pred ME sme mali úspešný turnaj, kde sme doma zdolali Portugalsko a Holandsko. Lenže na domácom šampionáte klesla výkonnosť chlapcov o desiatky percent nižšie.

Keď sme prišli na kemp, nevideli sme to mužstvo, ktoré pred pol rokom. Žiaľ, v reprezentácii za dva týždne nedobehnete kondičné resty či nedostatok hernej praxe.

Svätil účel prostriedky? Obetovali ste herný prejav kvôli istote postupu na majstrovstvá sveta?

Áno, nemali sme na výber. Museli sme nájsť varianty na to, aby sme splnili cieľ, ktorý sme si stanovili. Urobili sme maximum aj po debate s hráčmi pre postup na majstrovstvá sveta. Na druhej strane sa pýtam – kde je napísané, že sme favoriti na postup? Nikto mi nedal odpoveď.

Treba sa pozrieť na výsledky, koľkokrát sme boli na majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie. Teraz ideme opäť po dvoch dekádach. To hovorí za všetko. Lenže na Slovensku sa vo veľkom rozoberala päťka z Francúzmi. Pritom sme s nimi predtým dokázali remizovať.

Prišla však premiéra na veľkom štadióne doma a ozval sa stres. Najdôležitejší faktor však bol, že väčšina kádra hrávala juniorské súťaže, nie seniorské. A nepočítajme naskakovanie na osem minút za pravidelné štarty v prvej či druhej lige.

Ale aj napriek slabšej forme ste pred turnajom deklarovali postupový cieľ…

Nebál som sa toho, chlapcom som veril. V žiadnej reprezentačnej kategórii nepatríme medzi elitu, ale doma velí pobiť sa o postup aj akási povinnosť. Nie je to ospravedlnenie nášho herného prejavu, ale vysvetlenie reálnej situácie.

Prekážalo mi, že aj keď sa nám podarilo splniť úlohu, rozoberal sa spôsob a nie výsledok. Niekedy sa zasa rozoberá, prečo nie sú výsledky a na čo nám je pekný herný prejav…

Doma nám naložili, ale pochvala nakoniec prišla – avšak len z Čiech či Anglicka, odkiaľ mi k úspechu gratulovali tréneri či skauti.

Leo Sauer Čítajte viac Zo Slovana sme odišli, lebo mladí nedostávajú šancu. Žilina musí rešpektovať, že idem za životnou výzvou

A teraz je už situácia s hráčskym vyťažením a formou lepšia?

Keby som povedal, že som z toho šťastný, tak by som klamal. Najradšej by som bol, aby mužský futbal hrali pravidelne všetci v základných zostavách. Posledné zápasy ukázali, že sme na tom lepšie.

Máme inú tvár. Boli sme dominantní a nielen v defenzíve. Dokázali sme diktovať tempo hry. Som presvedčený o tom, že herný prejav bude na MS lepší. Musí byť.

Chýbajú opory národného tímu Artur Gajdoš a Dominik Hollý z Trenčína a tiež Adam Gríger z Cagliari. Je šanca, že pôjdu na majstrovstvá sveta?

Áno.

Aký je momentálne status? Prečo ich mužstvá nechcú uvoľniť?

Sú to dôležití hráči svojich tímov, čo ma nesmierne teší. Na druhej strane nechcú svoje kluby nechať v štichu. Trenčania sa chcú vyhnúť baráži a Gajdoš a Hollý sú oporami. Rozprávali sme sa spoločne s generálnym manažérom AS Trenčín Richardom Rybníčkom.

Bola to plodná debata, ale vznikla z toho zbytočná mediálna bublina. Dohodli sme sa, že si v utorok zavoláme a dohodneme sa, ako to s nimi bude, lebo v stredu oznámime konečnú nomináciu a do štvrtka musí byť oficiálne vyplnená pre potreby šampionátu.

Čo sa týka Grígera, stále to riešime. Je to 50 na 50. Závisí to od zdravotného stavu hráčov A-tímu Cagliari, ktorý môže bojovať o postup do Serie A. Ak budú mať zranených hráčov, tak Adama budú chcieť mať k dispozícii. Ďalej rokujeme.

16. DAC - Slovan Čítajte viac Weiss: Moje gesto? Urobil to aj Messi, no otec zúril. Kamaráti z Dunajskej nás zahádzali delobuchmi

Rozseknú tieto problémy kluby?

Áno, v tejto situácii majú navrch. Budeme musieť rešpektovať ich rozhodnutie.

Je mladý hráč v tejto situácii uprostred dvoch mlynských kameňov?

Dá sa to tak nazvať. Na jednej strane MS v Argentíne, na druhej pomoc klubu, ktorý sa o neho stará a možno ho aj vychoval. Úprimne to chlapcom nezávidím. V tejto situácii je reprezentácia iba bonus. Odmena za to, ako makáte v klube.

Preto musí v tejto situácii, kedy sa nejedná o oficiálny asociačný termín, ustúpiť vôli klubov. Stále verím, že nájdeme cestu, aby boli spokojné aj kluby aj národný tím. Ak by to nevyšlo, bude mi tých hráčov ľúto.

Všetci si ten postup vybojovali na ihrisku a posunuli nás do Argentíny. Trenčania boli oporami tímu, Gríger strelil ten postupový gól.

Fidži, Ekvádor a USA. Zloženie skupiny neznie strašidelne. Aj preto ste deklarovali snahu postúpiť?

Časy, kedy slovenské reprezentácie súperom dávali päťky, sú preč. Vyrovnalo sa to, pozrime sa na trápenie reprezentačného A-tímu s Luxemburskom či dvadsaťjednotky napríklad s Maltou. Nie sú to giganti, ale je to zradné.

Iste, ak chceme ísť ďalej, potrebujeme zdolať Fidži. Ekvádor je juhoamerický tím, budú výborní. A o Spojených štátoch amerických sa ani nebavme, je to favorit skupiny.

Viacerí hráči hrajú aj za seniorské áčko a dávajú tam góly. My si však veríme. Máme kvalitu na postup a spravíme maximum pre to, aby sa to podarilo.

Na začiatku ste vytkli novinárom lenivosť, nám zasa prekáža alibizmus trénerov. Vám nevadí, keď sa vyhýbate jasnému definovaniu toho, čo chcete v zápase či súťaži dosiahnuť?

Fráza ísť od zápasu k zápasu vám musí ísť na nervy… (úsmev) Treba si veriť a nebáť sa. Nemusíte sa skrývať, ale zasa na druhej strane sa netváriť, že ideme vyučovať Brazíliu či Španielsko.

Mám kolegov, ktorí radšej nechcú hovoriť konkrétne veci. Ja hráčom vravím, aby mali konkrétne ciele. Aj pred šampionátom im niekoľkokrát poviem, že si nejdeme do Argentíny iba zahrať. Chceme sa tam ukázať, nazbierať skúsenosti a možno sa chlapci posunú v kariérach zaujímavým smerom.

Iste, radi by sme si to užili, nič viac sme v kariérach nedosiahli. Niekto si povie, že postup zo skupiny je odvážny cieľ.

00. Hlavná FOTO Čítajte viac Lietadlo na tribúne, nervózny Weiss aj bodyguard Kucka. V Dunajskej Strede to žilo futbalom

Čo by ste mu odpovedali?

No, že sa určite nemýli, ale na našom prístupe to nič nemení. Cieľ je jasne daný a nebojím sa ho povedať aj nahlas. Rád si dávam vysoké ciele, motivuje ma to. Poďme najďalej, ako to pôjde.

Čo by ste chceli v Argentíne vidieť?

Lionela Messiho. Verím, že tam niekde bude. Lanské domáce Euro ma veľa naučilo. Tlak médií, verejnosti, množstvo povinností. Teraz ideme do krajiny majstrov sveta. Bude to šialený zážitok.

Ešte pred ním však príde opačná situácia. Bojíte sa momentu, kedy budete musieť vyradiť z kádra hráčov, ktorý sa do konečnej nominácie na MS nedostanú?

Je to najhoršie, čo sa vám môže stať, lebo sú to mladí chlapci. Je to jedna z najhorších situácií v živote. Máte s nimi vzťah, poznáte sa roky a potom mu poviete, že nejdeš na majstrovstvá sveta?

Tam zrejme dôjde aj na slzy a veľký smútok. Prirastú vám k srdcu a povedať im niečo také bude fuška. Náročné situácie vás však dokážu posunúť. Spravia z vás silnejšieho človeka.

Zápas sezóny DAC - Slovan v obrazoch Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
V nasledujúcej galérii zistíte, ako to vyzeralo...

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ