Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Coming out jednej z najlepších futbalistiek. V bezpečnom prostredí môžete ľúbiť, koho chcete. Slovensko také nie je

V reprezentácii ako prvá dosiahla métu 100 štartov. V kariére si zahrala v najlepších ligách sveta. Zvádzala súboje s najlepšími hráčkami. Lenže najväčšia bitka sa odohrávala v nej samotnej.

31.07.2023 19:15
Lucia Ondrušová Foto:
Kapitánka SR Lucia Ondrušová na archívnej snímke.
debata (16)

Niekdajšia slovenská futbalistka Lucia Ondrušová patrila k tomu najlepšiemu, čo ženský národný tím svetu ponúkol.

Hráva za Hellas Verona, 1. FC Kolín, FC Bazilej, FC Neunkirch či pražskú Spartu a Bohemians.

Dátum 18. február sa navždy zapísal do histórie slovenského ženského futbalu.

Ondrušová sa totiž stala vo veku 32 rokov prvou hráčkou, so 100 štartami v národnom tíme.

Rodáčka z Bratislavy v rozsiahlom autorskom texte na stránke FIF Pro priznala, že napriek úspešnej kariére dlho bojovala s mentálnym zdravím kvôli sexuálnej orientácii.

Róbert Polievka Čítajte viac Niekdajší strelec belasých zabojuje o Premier League. Weiss vysvetlil, prečo v Slovane nie je Polievka

"Vždy som bola futbalistka, vždy som bola lesbička, aj keď som to v istých fázach života odmietala. Coming out ma ako osobu nezmenil.

Lenže udržiavanie tejto časti mojej identity v tajnosti ovplyvňovalo moje výkony i niektoré aspekty života mimo futbalový trávnik. Premýšľam nad tým každý deň," priznala Ondrušová pre FIF Pro.

Niekdajšia skvelá hráčka sa snaží na svojom príbehu pomôcť športovcom, ktorí majú problémy s mentálnym zdravím.

Sama priznala, že jej kontakt s mentálnym koučom výrazne pomohol vysporiadať sa s neprajnou atmosférou v slovenskej spoločnosti voči ľudom rovnakej sexuálnej orientácie.

SR šport futbal EKL play off odvety Slovan Mostar BAX Čítajte viac Strach od Bosniakov nečakajte. Mostar sa chce na Slovane porátať s duchmi lanskej tragédie

"Želala by som si, aby nikto nemusel robiť coming-out. Priala by som si, aby sme automaticky rešpektovali jeden druhého bez ohľadu na to, koho miluje. Žiaľ, v takom svete nežijeme.

Bolo by skvelé, keby som ohlásila skôr, že som lesbičkou v slovenskej futbalovej reprezentácii a pomohla celej komunite.

Dnes, špeciálne na Slovensku, je veľmi negatívna politická i sociálna nálada smerom k LGBTQIA+ komunite. Je dôležité, aby futbalistky boli súčasťou tejto debaty a snažili sa o zmenu," doplnila Ondrušová.

Tridsaťpäťročná Ondrušová priznala, že ju ľudia podporovali i obdivovali za odvahu, s ktorou priznala svoju sexuálnu orientáciu.

„Lenže to nie sú veci, ktoré chcem počuť. V bezpečnom prostredí nepotrebujete odvahu, aby ste ľúbili toho, koho chcete a boli sami sebou,“ uzavrela Ondrušová.

Bývalá priateľka Ivana Kmotríka - Lucia Kačurová Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Nechýba jej odvaha pri jazde na koni ani pred...

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Ondrušová