Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skromný chlapec bez manierov a scén. Čavrič sa môže presadiť ako Lobotka, len nech ho nezatratíme po prvých dueloch

V novembri 2022 požiadal o slovenský pas a včera sa premiérovo objavil v nominácii Francesca Calzonu. Aleksandar Čavrič by si mal v sobotu 23. marca v Bratislave proti Rakúsku alebo v utorok 26. marca v Osle proti Nórsku odkrútiť reprezentačný debut.

15.03.2024 09:09
Francúzsko SR Futbal EKL A Skupina 3. kolo... Foto:
Aleksandar Čavrič v drese Slovana.
debata (1)

Rodák z chorvátskeho Vukovaru a bývalý mládežnícky reprezentant Srbska splnil podmienky na udelenie občianstva a stal sa piatym naturalizovaným hráčom v A-tíme. „Bude veľkým prínosom,“ vraví futbalový expert Vladimír Goffa.

Je Čavrič v reprezentácii právom?

Skvelá správa, nepochybujem o tom, že si šancu zabojovať o nomináciu na majstrovstvá Európy zaslúži. Čavričovu nomináciu vítam a beriem veľmi pozitívne.

V reprezentácii sa objavili naturalizovaní hráči aj v minulosti – Karim Guédé, Boris Sekulič alebo David Depetris, v národnom tíme je taktiež aj Vernon de Marco. Je v niečom Čavrič iný?

Pôsobil v Slovane tak dlho, že sme ho brali ako nášho. Ovláda slovenčinu, je asimilovaný s tunajším prostredím. Všetci predošlí neboli žiadne experimenty. Mali kvalitu a splnili podmienky. Vnímali sme ich ako svojich.

Čavrič odchádzal zo Slovenska v takej forme, že ak by sa dostal na Euro a zažiaril by tam, mohol by ešte viac vystreliť.

Bude mať jednoduchšiu aklimatizáciu, nakoľko v reprezentačnej šatni uvidí viacero známych tvárí?

Osobne Aleksandara nepoznám. Vnímal som ho však z tribúny ako hráča, ktorý je pokojný. Nediskutuje z rozhodcami, nerobí scény na trávniku, pôsobí na mňa skromne a bez manierov. Jeho výkonnosť limitovali len zranenia.

Chémiu v kabíne nenaruší. Skôr si myslím, že ho kabína veľmi rýchlo prijme ako ďalšieho kvalitného hráča do kolektívu.

10. Lux vs. SR Čítajte viac Najväčším prekvapením v nominácii Slovenska je Čavrič. Calzona povolal na najbližšie zápasy viacerých nováčikov

V čom bude Slovensku nápomocný?

Vnesie niečo, čo tímu chýbalo. Dravosť, rýchlosť, ťah na bránku. Zo začiatku Calzonovho pôsobenia sme si často prihrávali na vlastnej polovici alebo aj s brankárom. V druhej časti sme však boli viac kolmí a odvážni.

Čavričovi to môže sedieť. Nie je prihrávkový hráč, skôr driblérsky typ. Má skvelú orientáciu v šestnástke. Vie dať gól pravou, ľavou nohou a tiež hlavou.

Tréner Vladimír Weiss st. ho využíval ako hrotového útočníka, ale aj na krídle. Je Čavričovou výhodou aj variabilita?

Môže nám ponúknuť zaujímavé varianty, hoci na krídlach máme Lukáša Haraslína, Ivana Schranza alebo Tomáša Suslova. Brzdil by som však očakávania, ktoré sú kladené na Čavriča. Nečakajme hneď zázraky, ale nepochybujem, že bude reprezentácii nápomocný.

Veľa času na aklimatizáciu nemá, do ME odohrajú Slováci ešte štyri prípravné zápasy…

Nemám rád termín aklimatizácia. Futbal je všade na svete rovnaký. Odtiene sú si podobné všade. Rozumný hráč, ktorý si vypočuje pár taktických zámerov od trénera, ich vie veľmi rýchlo implementovať. Nepotrebuje pol roka či rok. Čavrič je bystrý, Calzonove pokyny pochopí.

Je jeho príchod aj dobrou správou pre ofenzívu, ktorá nás trápi už dlhodobo?

Určite. Máme hráčov, ktorí vystrkujú rožky. Mám rád Roba Polievku, páčia sa mi kvality Róberta Boženíka, výborne sa chytil v Liberci Ľubomír Tupta.

Možno príchod nováčika so srbskými koreňmi pomôže aj Dávidovi Strelcovi. Ak k nim pribudol aj Čavrič. Pre konkurentov to asi nie je dobrá správa. Mám obavy z prehnaných očakávaní slovenskej verejnosti.

Marcus Rashford Čítajte viac PSG našiel náhradu za Mbappého. Kto bude spoluhráčom Škriniara? Ponúka 88 miliónov eur

V akom zmysle?

No, že si ľudia – ak Čavrič nedá proti Rakúsku a Nórsku dva-tri góly – povedia: Na čo nám teda je ďalší naturalizovaný hráč? Je to mylný pohľad.

Bude potrebovať nejaký čas, ale kvality potvrdzoval dlhodobo. V Slovane bol jeden z najlepších hráčov celej ligy. Povedal by som, že nemusí nikomu nič dokazovať.

Slovenská liga a konfrontácia v reprezentačnom drese sú však dve rozdielne veci…

Nezabúdajme, že ťahal Slovan aj v európskych pohárov. Bez neho by nešli tak ďaleko. Bude zaujímavé sledovať Čavričovu trajektóriu. Dávid Hancko, Milan Škriniar, Martin Dúbravka či Stano Lobotka sa presadili aj v Európe. Ak je Čavrič náš, môže si získať ešte vyššie renomé.

Má na to kvality?

Nepochybujem o nich. Dnes je futbal o rýchlosti a góloch. Oboje vie Čavrič zaručiť. Navyše, je nekonfliktný a v ideálnom veku.

Ľahké to však nebude mať ani v národnom tíme. Boženík takmer prestúpil do La Ligy, Polievka je lídrom strelcov aj najproduktívnejším hráčom slovenskej ligy, Tupta sa rozohral v Liberci. Už dlho sme nemali útočníkov v takej forme, nie?

Súhlasím a pridám ešte jednu vec. Kedysi sme mali v nominácii jedného útočníka a k nemu prilepili nejakého jedného, dvoch stredopoliarov, aby sa nepovedalo.

Veď ako by to vyzeralo, že máme troch brankárov, ôsmich obrancov, desiatich záložníkov a jedného útočníka? Teraz máme po dlhých rokoch príjemné starosti a môžeme si vyberať z piatich útočníkov. Calzona môže ťahať z klobúka jedného, dvoch či troch – podľa systému. Teší ma to.

Po dvoch zápasoch s Rakúskom a Nórskom sa bude hodnotiť aj Čavričov výkon. Čo musí spraviť, aby bol pozitívny?

Závisí od minutáže. Očakávam, že bude patriť k najnebezpečnejším a najaktívnejším hráčom na ihrisku. Ak by aj skóroval, bolo by to plus. Niekedy však útočník potrebuje ku kvalite aj kúsok šťastia. Som zvedavý, ako to Calzona smerom dopredu poskladá.

Budem mu držať palce, aby mal šťastnú ruku s realizačným tímom. Skvelá správa pre slovenský futbal, že môže riešiť aj to, ako to poukladať vpredu a nielen v strede poľa a pred brankárom.

Poklady ligy. Ktorí hráči odišli za milióny? Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Nie je to pravidlo, no aj zo slovenskej ligy...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Aleksandar Čavrič #EURO 2024 #Francesco Calzona