Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Tehelnom poli čakal, ako sa rozhodne Weiss, Slováci uprednostnili Calzonu. Čechov má po škandále zdvihnúť legenda

Česká futbalová reprezentácia si po škandáli a konci hlavného trénera zrejme vybrala nový smer.

07.12.2023 14:26
Ivan Hašek Foto:
Ivan Hašek ako tréner saudskoarabského Al-Ahli.
debata

Po tom, čo národný tím postúpil na ME 2024 do Nemecka, zložil Jaroslav Šilhavý funkciu po zvyšujúcom sa tlaku.

Hoci tím dvakrát dostal na európsky šampionát, na tom budúcoročnom už povedie Čechov nový tréner.

Podľa tamojších médií je favoritom muž, ktorý vlani rokoval aj so Slovenským futbalovým zväzom. Ten si nakoniec vybral Francesca Calzonu a spravil dobre.

Marek Hamšík, Francesco Calzona Čítajte viac Ešte stále kadečo čítam... Hamšík reaguje aj na bývalých kolegov z reprezentácie, ktorí kritizovali Calzonu

"Je pravda, že som najskôr rokoval so Slovanom. Bavili sme sa o tejto možnosti vlani v lete, keď sa otvorila otázka ďalšieho pôsobenia Vlada Weissa na Tehelnom poli. Môj prípadný príchod sa odvíjal od toho, ako sa rozhodne. Dohodol sa v Slovane na pokračovaní…

Potom sa mi ozvali z tamojšieho zväzu a sondovali, či by som mal o takúto prácu záujem. Moja odpoveď bola jednoznačná: pokiaľ bude zo slovenskej strany záujem, som pripravený hneď nastúpiť.

Bol som presvedčený, že s hráčmi, ktorí boli k dispozícii, sa dá dosiahnuť úspech. Viacerí pôsobia v dobrých kluboch v zahraničí. Viesť slovenskú reprezentáciu by bola pre mňa veľká česť.

Avšak zo zväzu sa neozvali a rozhovory nepokračovali. Beriem to tak, že prednosť dostal iný kandidát," povedal pre Pravdu Ivan Hašek.

Ivan Hašek Čítajte viac Hašek prelomil mlčanie. Slovensko? Lákavá ponuka, nech sa Kováčik ozve

Teraz sa obaja kandidáti možno stretnú v Nemecku na budúcoročných ME. Calzona ako tréner Slovákov a Hašek v českých farbách.

Podľa českého denníka Sport mali kompetentní trojicu kandidátov. Michal Bílek však ponuku na stretnutie okamžite odmietol.

Hašek a Vítězslav Lavička absolvovali stretnutie s päťčlennou pracovnou skupinou Futbalovej asociácie Českej republiky (FAČR) s tým, že Haškovo vymenovanie by mohlo prísť už budúci týždeň.

"Je to vlastné realitný magnát. Má svoju kanceláriu i niekoľko bytov v Dubaji. Slováci sa ma na neho už pýtali.

Zaujímalo ich, či má autoritu. Hovoril som im, že síce vyzerá ako tajtrlík, ale keď prehovorí, je to sakra cítiť," povedal niekdajší Haškov zverenec Ladislav Vízek pre expres.cz.

Ivan Hašek. Foto: Profimedia
Hašek 2022 Ivan Hašek.

„Všetko je v procese. Môžem povedať snáď len to, že pracovná skupina, ktorá vyberá trénera, a športová rada sa v podstate zhodujú,“ povedal Petr Fousek, šéf Futbalovej asociácie Českej republiky (FAČR).

Jedným z asistentov Hašeka by mal byť Jaroslav Veselý, ktorý momentálne vedie Bohemians Praha.

Šesťdesiatročný Hašek už bol na lavičke Česka v roku 2009. Z pozície predsedu zväzu vtedy prebral národný tím po odvolanom Petrovi Radovi a neúspešne sa snažil zachrániť kvalifikáciu na MS 2010.

Česi nakoniec skončili tretí za postupujúcim Slovenskom a Slovincami. Odvtedy pôsobil mimo Európy – trénoval v Spojených arabských emirátoch, Saudskej Arábii či v Katare. Naposledy viedol národný tím Libanonu.

Nárast trhovej hodnoty slovenských futbalistov Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Niektorí prispeli viac, iní menej. Postup...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #slovenská futbalová reprezentácia #Ivan Hašek #Francesco Calzona