Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Súper je náš najmenší problém. Farkaš je tu, aby z Calzonovej informácie nebola dezinformácia

Aký dojem na vás urobil Calzona?

Veľmi dobrý. Je to brutálny futbalový fanatik, o futbale s ním môžete debatovať pokojne aj celý deň. Často vytiahne také veci, že žasnem. Po ľudskej stránke, o tom sa nemusíme ani baviť, je mimoriadne prístupný, páči sa mi, že keď sa pracuje, tak naplno a keď je zábava, tak tiež poriadna.

Slovensko - Island 2 Čítajte viac Po úspechu treba spojiť sily a nie riešiť žabomyšiu vojnu. Calzonova reakcia na kritikov bola zlá

Nemáme na Slovensku podobného futbalového odborníka?

Máme tu kvalitných trénerov, to isté aj v hokeji, no zväz sa rozhodol ísť touto cestou. Priniesol niečo nové, z čoho môže čerpať aj naše trénerské prostredie. Calzona nám ukazuje bohaté skúsenosti a nie je dôvod, aby sme sa tomu bránili. Vidím v tom len samé pozitíva.

Po spečatení postupu sa obul do ľudí, ktorí ho kritizovali. Aj vy si myslíte, že tu bola voči nemu prehnaná skepsa?

Nikdy sa nestane, že by niekto vyhovoval na sto percent všetkým. Kritika nie je problém, podľa mňa však bola občas až nemiestna. V tomto smere sa mi však páči Calzonov prístup – vie, že hoci to nie je vždy príjemné, musí znášať aj takéto veci. Aj o tom je futbalový chlieb.

Keď sme teda v komentári napísali, že naozaj veľký úspech môže reprezentácia dosiahnuť až na ME, boli sme k tímu nespravodliví?

Rozumiem, čo ste chceli povedať, ale podľa mňa už toto je obrovský úspech. Slovensko sa nemôže každé štyri roky dostať na Euro alebo MS. My sme sa tam prebojovali aj napriek tomu generačnej výmene.

Treba si to vážiť, lebo viaceré silné reprezentácie tam nie sú, iné zasa musia bojovať v dodatočnej baráži. Buďme teda radi.

Slovensko - Island 33 Čítajte viac NÁZOR: Postup je fajn, potlesk na mieste, ale mexické vlny nie. Veľké futbalové váhy budú na ME, Calzona a spol. až v lete môžu byť naozajstní frajeri

Kedy vám bolo na lavičke najťažšie?

Asi keď sme dostali od Islandu gól na 0:1. Poviem vám, nebolo mi všetko jedno. Po troch minútach som však pochopil, že chalani sa nezložili, že si pôjdu za cieľom a je len otázkou času, kedy dajú aj góly. Bol to napokon neskutočný večer.

Prežívate radosti a sklamania na lavičke rovnako ako za hráčskych čias?

Inak. Kedysi som riešil len svoju prípravu na zápas i vlastný výkon, teraz je toho viac. Navyše, na lavičke som bezmocnejší, zasiahnuť do diania sa dá len slovami. Je rozdiel, či ste meter pred alebo za postrannou čiarou (úsmev).

Keď sme sa rozprávali s Miroslavom Karhanom, vravel, že v reprezentačnej kabíne sa veľké motivačné reči nikdy nenosili. Zmenil to Calzona?

Pred zápasom niečo povie, no zároveň sa drží toho, že motiváciu musí mať každý v sebe. Podľa neho sú nejaké špeciálne burcujúce vyhlásenia zbytočné. Jeho filozofia je, že ak hrá dnes niekto za Neapol, mal by sa snažiť o to, aby časom oslovil aj zástupcov Realu Madrid. Páči sa mi to.

Zaskočil vás už?

Samozrejme. Keď taliančinu prekladáte doslova do slovenčiny, nie vždy to vyznie tak, ako sa to myslí. Keď sa mi náhodou stane, že mi vypadne slovíčko, potom je tam Juraj Kucka alebo niekto iný, kto pomôže. A niekedy nevedia ani oni (úsmev). Je to skôr zábavné, ako by to bol problém.

Pavol Farkaš ešte v drese Artmedie Petržalka. Foto: SITA
Pavol Farkaš Pavol Farkaš ešte v drese Artmedie Petržalka.

Momentálne ste aj asistentom trénera pri dunajskostredskom výbere do 19 rokov. Čo vás v tomto smere Calzona naučil?

Veľa. Byť v jeho prítomnosti je vysoká škola trénerská a ja mám obrovské šťastie. Veci nasávam z prvej línie. Je toho mnoho, robím si aj poznámky, na viacero vecí sa pýtam. Viete, čo sa mi veľmi páči?

Hovorte…

Calzona často opakuje, že pri príprave na zápas „je súper tvoj najmenší problém“. Treba zlepšovať predovšetkým vlastné mužstvo.

Stále hráte aj dedinský futbal za Dolné Obdokovce?

(smiech) Ale áno, naďalej v siedmej lige. Pred týždňom sme uzavreli jeseň, sme kdesi v strede tabuľky. Škoda, pár zápasov nám ušlo. Je to však relax, máme výbornú partiu, tešíme sa na tréningy i zápasy, chystáme sa aj na vianočný turnaj. Mám z toho radosť.

Keď sa rozpráva o Eure, často sa hovorí, že hráči si podvedome môžu dávať pozor, aby sa nezranili a neprišli o šampionát. To by bola poriadna smola, keby ste po zákroku v siedmej lige prišli o ME…

Prosím, to ani nežartujte. Keby sa to aj náhodou stalo, pôjdem aj s barlami. Ale priznávam, trošku si dám aj pozor.

Na čom budete do leta na sebe pracovať?

Priestor na samovzdelávanie je vždy. Možno by som rád stihol aj stáž v zahraničnom klube. Futbalový život po kariére je v tomto podobný ako počas nej – ak chcete vo futbalovom fachu uspieť, musíte sa zlepšovať.

Nárast trhovej hodnoty slovenských futbalistov Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Niektorí prispeli viac, iní menej. Postup...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Farkaš #Francesco Calzona #slovenská futbalová reprezentáca