Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po zápase rýchlo do ďalšej práce. Veľa futbalistiek stále bojuje s únavou a malými zárobkami

Zatiaľ čo tohtoročné ženské majstrovstvá sveta v Austrálii a na Novom Zélande priniesli rekordné peňažné odmeny, mnohé účastníčky tohto turnaja naďalej nemajú primerané finančné ohodnotenie.

30.11.2023 07:14
807158478 Foto:
Majsterky sveta zo Španielska.
debata

Ako referuje web televíznej stanice ESPN s odvolaním sa na prieskum hráčskej asociácie FIFPro, každá piata hráčka si zvyšuje príjem druhým zamestnaním.

Podľa FIFPro každá tretia účastníčka tohtoročných MS zarába menej ako 30-tisíc dolárov ročne. Do tejto čiastky sa počítajú odmeny od národných tímov a mzdy v kluboch.

Nespadá však do nej minimálna odmena 30-tisíc dolárov pred zdanením, ktorú Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) garantovala hráčkam pred turnajom.

00. Hlavná FOTO Čítajte viac Volajú ju Beckham v sukni. Za reklamu na Instagrame dostane viac, ako za rok vo futbale. Kto je najsexi hráčka na svete?

Do prieskumu FIFPro sa zapojilo dovedna 260 účastníčok MS 2023 z 26 repre­zentačných tímov, ktoré sa na turnaji zúčastnili. Zastúpenie v prieskume nemalo akurát šesť družstiev.

Odmeny na tohtoročnom šampionáte sa zvýšili na 150 miliónov dolárov. Bol to desaťnásobok odmien z roku 2015 a trojnásobok sumy z roku 2019.

Toto číslo je však stále menej ako dostali na odmenách účastníci vlaňajších mužských MS v Katare, kde sa medzi národné mužstvá rozdelila suma 440 miliónov dolárov.

Luis Rubiales Čítajte viac Škandál po finále MS. Šéf španielskeho futbalu na pódiu bozkával dievčatá, nie všetkým sa to páčilo. Príde o miesto?

Prieskum tiež ukázal, že 53 % hráčok malo pocit, že si pred prvým zápasom na majstrovstvách sveta neoddýchli.

Dve tretiny tvrdili, že sa necítili byť na svojom fyzickom vrchole, keď sa turnaj začal, a 60 % uviedlo, že ich odpočinok po turnaji bol nedostatočný, pričom 86 % uviedlo, že pred opätovným návratom do klubu mali menej ako dva týždne voľna.

Prieskum tiež zistil, že 10 % hráčok nepodstúpilo pred turnajom lekársku prehliadku a 22 % nemalo elektrokardiogram (EKG), pričom obe sú súčasťou pravidiel turnajov pod hlavičkou FIFA.

Partnerky futbalistov podľa hodnoty majetku Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Partnerky futbalových hviezd núdzou netrpia,...
debata chyba
Viac na túto tému: #práca #prieskum #peniaze #ženský futbal