Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bravó, chlapci! Slováci postúpili na ME, proti Islandu predviedli štvorgólový obrat

Skvelá správa! Slovenskí futbalisti postúpili na majstrovstvá Európy 2024 v Nemecku.

16.11.2023 22:40 , aktualizované: 23:48
Slovensko - Island 31 Foto: ,
Ikonická fotka Juraja Kucku po záverečnom hvizde a postupe Slovenska na ME 2024.
debata (22)

Zverenci Francesca Calzonu zdolali vo štvrtkovom súboji Island 4:2 a zaistili si druhú postupovú priečku za Portugalskom.

Pre Slovensko je to štvrtý postup na veľký turnaj v ére samostatnosti. Po MS 2010 sa sokoly trikrát za sebou dostali na ME – 2016, 2020 a 2024.

Domáci síce na vypredanom Tehelnom poli prehrávali po góle Oskarssona zo 17. minúty. V priebehu šiestich minút otočili skóre Juraj Kucka po rohovom kope a Ondrej Duda z pokutového kopu.

V druhom polčase dvakrát skóroval Lukáš Haraslín po takmer identických akciách. Konečnú podobu výsledku dal Gudjohnsen. Slováci uzavrú kvalifikáciu v nedeľu na ihrisku Bosny a Hercegoviny (20.45, prenos vysiela Sport1), pričom ani jednému z tímov už o nič nejde.

Žreb skupín majstrovstiev Európy bude v sobotu 2. decembra v Hamburgu. Začína sa o 18.00.

9. kolo kvalifikácie ME 2024:
J-skupina: SLOVENSKO – Island 4:2 (2:1)
Góly: 47. a 55. Haraslín, 30. Kucka, 36. Duda (z 11 m) – 17. Oskarsson, 74. Gudjohnsen. ŽK: Dúbravka (SR). Rozhodovali: Pawson – Bennett, Betts (všetci Angl.), 21.548 divákov (vypredané).
SR: Dúbravka – Gyömbér, Vavro, Škriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda (79. Bénes) – Schranz (79. Ďuriš), Boženík (89. Polievka), Haraslín (65. Suslov)
Island: Olafsson – Sampsted, Ingason, Palsson, Finnsson – Willumsson (73. Finnbogason), Traustason (25. Thordarson), Hlynsson (46. Johannesson) – Sigurdsson (61. Gunnarsson), Oskarsson (73. Gudjohnsen), Gudmundsson

Lichtenštajnsko – Portugalsko 0:2 (0:2)
Góly: 46. Ronaldo, 57. Cancelo

Luxembursko – Bosna a Hercegovina 4:1 (2:0)
Góly: 6. Olesen, 30. Rodrigues (11 m), 55. Martins Pereira, 90.+5 Rodrigues – 90.+4 Gojkovič

Slováci nastúpili s Gyömbérom na poste pravého obrancu. Hráč talianskej Salernitany nahradil v základnej jedenástke Pekaríka, ktorý spolu s Hrošovským nemohol hrať pre trest za žlté karty.

Z nedorozumenia Sampsteda s Olafssonom mohol vo 4. minúte vyťažiť Boženík, ale v súboji s islandským brankárom neuspel. O chvíľu neskôr sa po pošmyknutí Dúbravku črtala príležitosť pre hostí, ale slovenský brankár svoju chybu napravil.

V 17. minúte však nedočiahol na hlavičku Oskarssona, ktorému posadil loptu na hlavu Palsson – 0:1. Slovákov tento scenár zaskočil, nevedeli sa bezprostredne po inkasovanom góle dostať do tempa. Súpera skúšali prekvapiť z krídelných priestorov, ale k ohrozeniu Olafssona sa nedostali.

Slovensko - Island 4 Čítajte viac Hymna od chlapov v krojoch, slovenské vlajky vysoko. Takto sa rodil postup na Euro

Gólovú radosť im priniesol piaty rohový kop v podaní Haraslína, na ktorý si najvyššie vyskočil Kucka a presnou hlavičkou k žrdi vyrovnal – 1:1. Ešte do konca prvého polčasu sa Slováci dostali do vedenia.

Zákrok Hlynssona na Dudu v šestnástke si hlavný rozhodca išiel overiť zo záznamu a po krátkom študovaní ukázal na biely bod. Loptu si postavil Duda, ktorý ju poslal po pravej ruke islandského brankára a druhýkrát rozjasal tribúny Národného futbalového štadióna – 2:1.

Slovákom sa po zmene strán podarilo pridať tretí upokojujúci gól. Haraslín predviedol fantastickú individuálnu akciu, vyškolil Ingasona a rutinérsky prekonal Olafssona – 3:1. Za tohto stavu by už domáci museli inkasovať tri góly, aby im unikol postup na šampionát.

Luxembursko šport futbal ME2024 kval. J-skupina Slovensko Čítajte viac Tréner z talianskej ulice, zlomená palica nad Weissom, vyhodený tlmočník. Slováci sa hrabú z dna

Islanďania sa však zdali byť zmierení so svojím osudom a nebyť ofsajdu Boženíka, mohli prehrávať už rozdielom triedy. Čo sa nepodarilo jemu, vyšlo o chvíľu Haraslínovi.

Hráč pražskej Sparty bol pri chuti, z podobnej pozície ako pri treťom góle si pripravil strelu aj v 55. minúte a oslavujúci dav potešil štvrtým kúskom – 4:1.

Zápas sa od tohto momentu už len dohrával, aj keď Islanďania ešte v 74. minúte vystrčili rožky a po rohu striedajúci Gudjohnsen dopravil loptu do siete – 4:2. Slováci si už v závere stretnutia dvojgólový náskok bez problémov ustrážili a mohli sa tešiť z postupu.

Kvalifikačný duel Slovensko - Island Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Slovenskú hymnu zahrala folklórna skupina.
Načítavajú sa športové výsledky...

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Kucka #slovenská futbalová reprezentácia #Lukáš Haraslín #Ondrej Duda #Francesco Calzona #kvalifikácia ME 2024 vo futbale