Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo chceme? Zbierať body alebo hrať na krásu a prehrávať, pýta sa Ďurica. Zostane len výsledok, na ostatné sa zabudne

Osem zápasov, šestnásť bodov. Pohodlná pozícia, s ktorou sa pred začiatkom kvalifikácie hádam ani nepočítalo. Postup na futbalové Euro 2024 v Nemecku je na dosah už dva duely pred samotným vyvrcholením. To tu nikdy predtým nebolo.

18.10.2023 13:02
Slovensko, futbal Foto:
Gólová radosť Slovákov v Luxembursku.
debata (13)

Pre slovenskú reprezentáciu to (s pravdepodob­nosťou hraničiacou s istotou) bude o osem mesiacov štvrtý finálový turnaj v histórii samostatnosti. Podľa vyššie spomenutého by sa futbalová verejnosť mala tešiť.

Lenže nie je to úplne tak. V diskusiách pod článkami je predovšetkým kritika, ľudia akoby národnému tímu víťazstvo po predvedenom výkone v Luxembursku ani nedopriali. Bola to vraj katastrofa, na ktorú sa nedalo pozerať a samotný rezultát nezodpovedá priebehu.

Mali by sme pri dobrých výsledkoch prehliadať slabučký herný prejav? Ťažká otázka. Aj odpovede respondentov, ktorých sme oslovili, sú nejednoznačné.

Video

Postúpil si alebo nie?

Len pre porovnanie, po domácom zápase s Portugalskom a po tom poslednom v Luxembursku sme dali čitateľom Športwebu možnosť ohodnotiť hráčov. Hoci v prvom stretnutí Slováci prehrali a v druhom vyhrali, v ankete akoby na to vôbec nebrali ohľad.

Výsledky po pondelňajšom dueli boli takéto: s výnimkou Martina Dúbravku a Dávida Hancka dostal každý hráč zo základnej zostavy menej ako 50 percent. Pred mesiacom v Bratislave – pri prehre s Portugalskom 0:1 – mali všetci (s výnimkou Róberta Polievku) vysvedčenie 70 percent a viac.

Z toho je absolútne zrejmé, že verejnosť očakáva viac, než len pozitívne skóre na svetelej tabuli.

"Rozumiem fanúšikom, ale pre samotných hráčov a trénerov sú najdôležitejšie výsledky. Lebo sú to práve body, ktoré ich posunú na majstrovstvá Európy. Uznávam, že v Luxembursku to nebolo ono, ale viete, koľko podobných zápasov sme odohrali v reprezentácii počas mojej kariéry?

Dnes už nikto nevie, či sme hrali v tom či onom stretnutí dobre alebo zle, história sa opýta jediné – postúpil si na šampionát?" vraví Ján Ďurica, ktorý bol na MS 2010 i ME 2016.

Martin Dúbravka Čítajte viac Keby bol Dúbravka Angličan, dnes je jednotkou Albionu. Na ostrovoch by neprežili, ak by domáci brankár kryl chrbát nejakému Slovákovi

O niečo prísnejší je jeho niekdajší kolega z národného tímu Ľubomír Reiter.

„Herný prejav nie je len pre fanúšikov, je to aj cesta k víťazstvám. Pokiaľ chýba, úspechy sú len dočasné. Naša reprezentácia nehrá dobre, ale cieľ splnila. Takéto výpadky sa môžu vyskytnúť, no pri podobnom hernom prejave to dlhodobo fungovať nemôže,“ pridáva svoj názor niekdajší výborný strelec.

Fanúšikom však odkazuje, aby boli trpezliví. Predovšetkým v ofenzíve, „lebo tam trošku tápeme. Sú tam aj hráči, ktorí zatiaľ nemajú na reprezentačný futbal. Perspektíva však je.“

K futbalu patrí šťastie

Bývalého brankára Ladislava Molnára irituje, keď počúva o slovenskom futbalovom progrese pod Francescom Calzonom. Tvrdí, že žiadny nie je a najväčším progresom je gólman Martin Dúbravka, ktorý mužstvo drží dlhodobo nad vodou.

Slovensko Luxembursko Martin Dúbravka Milan Škriniar Čítajte viac Slovenské výkony? Nehodné účastníka ME! Krutá prehra pre Luxembursko, ešteže sme mali šťastie a benevolentného rozhodcu

„Áno, viem, podstatné sú body, o pár rokov naozaj nikoho nebude zaujímať, ako ste sa k ním dopracovali. Na druhej strane, nemajme na nose ružové okuliare. Vezmite si dáta z uplynulých zápasov a tie vás vyzlečú donaha. Sú oveľa horšie, ako má napríklad Luxembursko. Futbal je merateľná veličina, tak pozor na to,“ zdôrazňuje.

Ďurica však jemne oponuje. Podľa neho bolo Luxembursko veľmi náročným súperom, "lebo malo obrovskú šancu prvýkrát sa prebojovať na veľký turnaj, nám išlo tiež o veľa. Calzonu na začiatku kritizovali, že nemá výsledky a k tomu hráme aj zle, čo potom vlastne chceme? Zbierať body alebo hrať na krásu a prehrávať?

Je to nekonečná diskusia. Nič v živote nie je dokonalé, navyše, dokonalosť je nudná. Futbal je o víťazstvách, pádoch a vzletoch. Verte mi, zostane len výsledok, na ostatné sa zabudne," dodáva.

Jedno je isté, Slováci sa v tejto kvalifikácii nemôžu sťažovať na nepriazeň osudu, napokon, aj my sme vo včerajšom komentári napísali, že reprezentanti „si lebedia pod šťastnou hviezdou“.

10. Lux vs. SR Čítajte viac NÁZOR: Čo si budeme klamať, bolia z toho oči. Slovensko si lebedí pod šťastnou hviezdou

Futbalový expert Ladislav Borbély nás chce poopraviť. Tvrdí, že „šťastie je rovnocenná zložka úspechu. Nemôžeme ho vylúčiť, hoci je to náhodný faktor, no každý preň musí niečo spraviť. Nevidel som ešte úspešné mužstvo, ktoré by nemalo aj šťastie,“ vraví.

Hoci počas pondelňajšieho zápasu pred kamerami RTVS mužstvo kritizoval za pasívnu hru, pripomínalo mu vraj „Mojžiša, ktorý čaká na roztvorenie mora, ale nič sa neotvára“, dva dni po stretnutí nabáda k pozitívnemu mysleniu.

„V podstate už teraz sme postupujúci a mali by sme mať z toho radosť. Nezatracujme reprezentáciu, buďme optimisti, žime v očakávaní, že k vynikajúcim výsledkom, ktoré sú nespochybniteľné, pridáme ešte niečo navyše. Boli to škaredé víťazstvá, ale dajme hráčom šancu,“ prízvukuje.

Spojené nádoby

Borbély rozumie aj fanúšikovskému pohľadu. „Ľudia idú na zápas alebo si sadnú pred televízor s tým, že si ho chcú užiť a všímať vizualizáciu hry. Spokojní teda budú, len ak dostanú kvalitný herný obsah. V Luxembursku ho nedostali, preto sú nespokojní,“ zamýšľa sa.

Tiež však dvíha varovný prst…

Martin Dúbravka Čítajte viac Keby bol Dúbravka Angličan, dnes je jednotkou Albionu. Na ostrovoch by neprežili, ak by domáci brankár kryl chrbát nejakému Slovákovi

„Naši chlapci v tejto kvalifikácii paradoxne dosiahli veľmi dobré výsledky s veľmi nekvalitnou hrou. Minimálne tri boli také – naposledy v Luxembursku a predtým na Islande i v Lichtenštaj­nsku. Pokiaľ počas najbližšieho pol roka nezlepšíme herný obsah, nebudú ani uspokojivé výsledky. Sú to spojené nádoby,“ dodáva.

Na záver sme dali slovo aj najstaršej futbalovej generácii. Brankár Alexander Vencel st. chytal ešte v čase, keď futbal nebol o čírom pragmatizme, ale aj o radosti. Býval azda tým, čo fanúšikovia chcú vidieť aj dnes – bolo v ňom menej strachu o výsledok, väčšia túžba ponúknuť divákovi naozajstné futbalové divadlo.

„Akosi sme si už zvykli na to, že dôležitejšie je postavenie v tabuľke. Dnes znamená oveľa viac ako samotná hra. Často na úkor diváka. Nie je však fér. Keď príde na štadión, síce uvidí triumf, ale zo zápasu veľa nemá. Rozhodujúce sú body, ale futbalu ako takému zostávame niečo dlžní, to je nepopierateľný fakt,“ vyznáva sa zo svojho pocitu legendárny gólman.

Krutá rana pre domácich. Ohlasy na triumf Slovákov Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
„V prvom polčase bolo Luxembursko...

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Ďurica #Ladislav Molnár #Alexander Vencel st. #slovenskí futbalisti #Ľubomír Reiter #Ladislav Borbély