Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Bol som hlúpy a mal ťažké srdce na novinárov. Ich články ma presvedčili, že pôjdem do Manchestru United

Vraj sa vám mužstvo podarilo nahecovať už pred ME 2002 do 19 rokov, keď vás poriadne naštartoval Ricardo Quaresma…

Veru. Pred odvetou barážového súboja o postup na ME pózoval s portugalskými novinami, kedy vyhlásil, že už majú letenky na MS 2003 do Spojených arabských emirátov. Mňa, chlapca z dediny, to nasr..o.

Povedal som chlapcom, že mu ukážeme, kde je Slovensko. Vypomstilo sa im to. Paradoxne, Quaresma bol najlepší futbalista, akého som kedy videl. Talent od Boha.

Čím ste jeho Portugalsko či Brazíliu na MS dokázali potrápiť?

Viacerí sme hrávali mužský futbal. Nazval by som ho českým slovom „vychcaný.“ So slabším sme útočili, so silnejším bránili a potrestali jeho chyby. Boli sme kompaktní, trpezliví. Mladší čitatelia si to môžu porovnať so štýlom, aký hrala reprezentácie pod Jánom Kozákom st.

Brazília dokázala postúpiť cez Slovensko až po predĺžení. Mrzí to aj po dvadsiatich rokoch?

A bude aj o ďalších dvadsať… Nikdy som si súperov neštudoval dopredu. Ani meno Dani Alves mi vtedy nič nehovorilo. Brazília nikdy nemá zlé mužstvo. Jej hráči boli lepší, futbalovejší, ale stačilo odkopnúť jednu loptu a predĺženie by sa ani nekonalo.

Do 80. minúty sme eliminovali favorita, ale potom nebohému Ďurovi Halenárovi prešla lopta popod nohu. Riešil to futbalovo, ale mohol ju poslať za tribúny. Škoda.

Po dvoch dekádach sa Slovensku podarilo postúpiť z domácich ME na svetový šampionát. Presvedčili vás výkony zverencov Alberta Rusnáka st.?

Nie je ľahké hrať doma. Tlak bol obrovský, cieľ splnili a idú na MS. Na domáce ME som sa tešil, ale z herného prejavu som bol sklamaný. Zaostávali sme. V mužstve však vidím veľkú perspektívu a za rok sa môže veľa zmeniť.

Leo Sauer Čítajte viac Zo Slovana sme odišli, lebo mladí nedostávajú šancu. Žilina musí rešpektovať, že idem za životnou výzvou

Kto sa vám z aktuálneho výberu páči najviac?

My sme hrávali dospelý futbal a aj teraz je tam mnoho hráčov, ktorí pravidelne nastupujú v seniorskej kategórii. Vlani im to chýbalo, ale teraz sa mi zdá, že dostávajú väčší priestor v kluboch.

Timotej Jambor môže byť náš tromf. Chlapec dáva góly, je nepríjemný. Pripomína mi Filipa Šeba. Vzadu je Sebastián Kóša, ktorý môže našu obranu držať ako Roman Konečný. V strede ihriska bude novým Tomášom Bruškom možno Mário Sauer. Na krídle je zasa jeho mladší brat Leo, taký mladý Žofčák či Milan Ivana.

Zniete optimistickejšie ako pri hodnotení ME…

Tam sme veľa vody nenamútili, ale postup je vo vrecku a to môže byť výhoda. Možno nás súperi podcenia, ale kostra tímu je veľmi dobrá. Bude to rozdielny turnaj a môže našich mladíkov vystreliť do výšin. Budem im držať palce, majú na to.

Čoskoro oslávite štyridsiatku. Aké je vaše prianie?

S tými platničkami to nie je ideálne. Nebožtík Ďuro Halenár mi pomohol s cvičeniami a fyzioterapeutmi, aby ma to naučili. Vďaka nim zvládam aj práce okolo domu. Ak ma aj niečo bolí, zacvičím si a som v poriadku. Nič mi netreba. Potešilo by ma, keby sa z môjho príkladu poučili mladí hráči.

Jedenástka najdrahších futbalistov sveta Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
V jedenástke najdrahších futbalistov sveta...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS vo futbale do 20 rokov #Marián Kurty