Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenskí futbalisti si na Macedónsku urobili rekord

Macedónski futbalisti zavše naháňajú strach favoritom, ale v kvalifikáciách na ME či MS boli zatiaľ neúspešní.

14.06.2015 16:00
Slovensko Macedónsko Weiss Foto:
Hráči Macedónska sa snažia ubrániť Vladimíra Weissa (v strede).
debata

Naposledy mútili vodu v boji o ME 2008, keď zdolali doma Chorvátov (2:0), čo bola jediná prehra favorita, ktorý napokon skončil prvý. V rovnakej kvalifikácii vybojovali bezgólovú remízu na Wembley a tá napokon rozhodla, že Angličania nepostúpili. Macedónčania nazbierali 15 bodov, ale stačilo im to iba na 5. miesto v sedemčlennej skupine.

Aj v aktuálnej kvalifikácii už v jej polovici stratili šancu na postup, nepomohlo by im, ani keby všetkých päť zostávajúcich stretnutí vyhrali. Zatiaľ budú musieť zabojovať o to, aby splnili aspoň normu z posledných kvalifikácií – MS 2014 získali sedem bodov (poslední v skupine), ME 2012 osem bodov (predposlední v skupine), MS 2010 sedem bodov (predposlední v skupine).

Slováci majú šťastie na tohto súpera – merajú si s ním sily už vo štvrtej kvalifikácii. Zatiaľ neprehrali – päť víťazstiev na nulu a dve remízy. Prvú kvalifikáciu, v ktorej sa zajtrajší súperi stretli, Slováci dokonca zakončili pod vedením trénera Jozefa Adamca vysokou výhrou 5:0. Je stále najvyšším slovenským kvalifikačným víťazstvom na súperovej pôde (spolu s trojbodovým zásahom v San Maríne 21. novembra 2007 – takisto 5:0).

Najmä v posledných súbojoch však Macedónci Slovákov dosť potrápili. Platí to aj zatiaľ o poslednom súboji, vlani v novembri v Skopje. Hostia ho vyhrali 2:0, ale bol to vyrovnaný zápas.

„Z našej strany nebola hra najlepšia, ale pomohli nám dva góly v prvom polčase. Macedónci ukázali, že vedia hrať futbal a dokážu byť aj nebezpeční,“ vravel stredopoliar Juraj Kucka, ktorý strelil dôležitý vedúci gól.

Dôkaz o nepríjemnosti macedónskeho výberu potvrdzuje aj doteraz posledný domáci zápas s ním – na bratislavských Pasienkoch. Výhru zariadil Filip Hološko. Bolo to však šťastné víťazstvo, pretože slovenský útočník dal gól až v nadstavenom čase.

O tom, že Macedónsko čakalo v súčasnej kvalifikácii viac, svedčí aj fakt, že pred dvoma mesiacmi odvolalo trénera Boška Gjurovského. Novým koučom sa stal Srb Ljubinko Drulovič, ktorý vlani dočasne viedol srbskú reprezentáciu a ako hráč pôsobil aj v Porte či Benfice Lisabon.

Rád by absolvoval úspešnú premiéru v Žiline, aj z vyjadrení na oficiálnej stránke macedónskeho zväzu cítiť odhodlanie vrátiť Slovákom prehru z prvého zápasu a vybojovať proti ním prvú výhru vôbec.

V 23-člennej Drulovičovej nominácii na Slovensko sa objavilo 19 legionárov. Tréner však nebude môcť rátať s obrancom Vanče Šikovom z Austrie Viedeň a ani s útočníkom Jovanom Kostovským z belgického Leuvenu, obaja sú zranení.

Vzájomná bilancia
Macedónsko – SR 0:2 kv. ME 15. 11. 2014
Macedónsko – SR 1:1 kv. ME 11. 10. 2011
SR – Macedónsko 1:0 kv. ME 3. 9. 2010
SR – Macedónsko 1:1 kv. ME 10. 9. 2003
Macedónsko – SR 0:2 kv. ME 29. 3. 2003
Macedónsko – SR 0:5 kv. MS 7. 10. 2001
SR – Macedónsko 2:0 kv. MS 3. 9. 2000
debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #kvalifikácia ME 2016