Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kozák hovorí ešte o troch výhrach. Prvú čaká s Macedónskom

V závere jarnej sezóny štartuje druhý polčas kvalifikácie majstrovstiev Európy 2016. Prvý zvládli slovenskí futbaloví reprezentanti ukážkovo, bez straty jediného bodu.

14.06.2015 13:00
Ján Kozák Foto: ,
Ján Kozák, reprezentačný tréner.
debata (4)

Všetkých päť doterajších stretnutí vyhrali (rovnakú skvelú bilanciu majú už len Angličania) a inkasovali v nich len dva góly. Teraz ich čaká odveta so všetkými súpermi. Zajtra im bude stáť v ceste Macedónsko. Zápas s ambicióznym súperom sa začína o 20.45 a žilinský štadión je už dlhšie vypredaný.

Tréner slovenských futbalistov Ján Kozák brzdí predčasný optimizmus. „Nazbierali sme veľa bodov, z toho máme radosť, ale stále je to málo na postup. Máme za sebou iba prvý polčas. Aby sme mali istotu, musíme z piatich stretnutí, ktoré nás ešte čakajú, tri vyhrať. Už najbližší zápas s Macedónskom bude veľmi náročný,“ vysvetľuje Kozák.

Podľa neho druhá polovica kvalifikácie bude ešte náročnejšia ako prvá. S tým súhlasí aj jeden z najskúsenejších hráčov jeho tímu Marek Hamšík. „Kvalifikácia bola ťažká aj v prvej časti a bude taká až do konca. Sme však na čele skupiny a dá sa očakávať, že súperi nás už nepodcenia a vždy sa na nás dobre pripravia,“ domnieva sa kapitán SSC Neapol.

Hamšík vie, že všetci v tomto súboji očakávajú domáce víťazstvo a jeho tím bude musieť byť aj trpezlivý. „Aj keď gól nedáme na začiatku, máme naň celých deväťdesiat minút. Dôležité bude, aby sme neinkasovali,“ dodal špílmacher tímu.

Slováci vlani v októbri zdolali Macedónsko 2:0 na jeho pôde v Skopje, ale slovenský tréner i hráči sa zhodli, že tento výsledok pred odvetou veľa neznamená. „Už v tomto zápase nás dosť potrápili,“ pripomína Kozák. „Mojimi rukami prešlo dosť balkánskych hráčov, sú to veľmi talentovaní futbalisti. V tíme súpera sú piati-šiesti veľmi kvalitní hráči. Mužstvo má nového trénera, je pred ním nová výzva, bude mať obrovskú motiváciu. Na to všetko sa budeme musieť dobre pripraviť.“

Kozákovi chýbajú dvaja štandardní hráči Šesták a Ďurica, ktorí sú po operáciách. Druhý z nich odohral v prvej polovici kvalifikácie plný počet minút. Tréner však verí, že sa ho podarí dobre nahradiť, ale možnosti, o ktorých uvažuje, zatiaľ neprezradil.

Slováci ťahajú rekordne úspešnú sériu, neprehrali už viac ako rok. Naposledy ich zdolalo vlani v máji v príprave Rusko (0:1) a odvtedy vyhrali osem zápasov po sebe. Neinkasovali 225 minút, v príprave s Fínskom si strelil Hubočan vlastný gól, súper neprekonal slovenského brankára už 371 minút.

„Každý rád vyhráva. Bolo by dobré, keby sme aktuálnu sériu natiahli, pokúsime sa o to a budem rád, keby sa nám to podarilo. S najbližším súperom by sme si to mohli futbalovo rozdať,“ zdôrazňuje pred Macedónskom Kozák.

Ani 24 bodov nemusí stačiť

Tréner Kozák tvrdí, že na postupovú istotu potrebuje jeho tím ešte tri víťazstvá, ale môže nastať ešte situácia, že ani tie nemusia stačiť. A nie je to nijaká utópia. Aktuálne má Slovensko 15 bodov a s troma výhrami by ich malo 24. Toľko ich môže získať aj Španielsko a Ukrajina. S oboma sa Slováci stretnú a ak by prehrali a výraznejšie ako jednogólovým rozdielom, v prospech favoritov by hovorili aj vzájomné zápasy, ktoré môžu prichádzať takisto do úvahy.

Predpokladaná zostava Slovenska: Kozáčik – Pekarík, Škrtel, Saláta, Hubočan – Pečovský, Kucka – Weiss, Hamšík, Stoch – Nemec

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #slovenská futbalová reprezentácia #kvalifikácia ME 2016
Načítavajú sa športové výsledky...