Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci opäť v baráži. S Talianmi majú ciele vyššie

Druhý raz za sebou sa pokúsia slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov prebojovať cez baráž na finálový turnaj ME 2015 v Česku. Dnes od 17.00 sa stretnú s Talianskom v Zlatých Moravciach, odveta sa uskutoční najbližší utorok v Reggio Emilia.

10.10.2014 10:00
FUTBAL-U21: Slovensko - Holandsko Foto: ,
V minuloročnej baráži nestačili mladí Slováci na Holanďanov.
debata

Taliani sú najúspešnejšou krajinou v tejto vekovej kategórii, majú päť titulov majstra Európy. Sú finalisti predchádzajúceho šampionátu v Izraeli (v Jeruzaleme podľahli Španielom 2:4), majú niekoľkých hráčov, ktorí sa zúčastnili aj na úspešnom turnaji pred dvoma rokmi. Teraz vyhrali 9. kvalifikačnú skupinu, ale neboli úplne suverénni – dva razy podľahli (doma Belgicku a v Srbsku). Slovenský tréner Ivan Galád však práve ich skupinu považoval za najvyrovnanejšiu a najťažšiu.

Slováci zaznamenali výkonnostný vzostup. Pred dvoma rokmi sa stretli v baráži s Holandskom a dva razy mu podľahli 0:2. Teraz na nich narazili už v skupine a po domácej remíze 2:2 vyhrali prekvapujúco na holandskej pôde 1:0. V 3. kvalifikačnej skupine obsadili prvé miesto. Prehrali len raz – so Škótskom na jeho ihrisku (1:2).

„Dosiahli sme výsledok, ktorý má ohlas, ale musíme byť v predpovediach opatrní. Čaká nás silný súper, proti ktorému sa pokúsime o nemožné,“ upozorňuje Galád, ktorý vedie tím dvadsaťjedenročných už štyri roky. Priznáva, že kým pred dvoma bola vrcholom účasť v baráži, teraz by chcel postúpiť na šampionát.

Nemôže rátať s Albertom Rusnákom, hráčom holandského FC Cambuur. Na zraz do Senca síce prišiel, ale zdravotné problémy ho vyradili z hry. Dnešní súperi si zmerali sily vlani v auguste, ale iba v príprave. Taliani jasne vyhrali (4:1), no Galádov tím hral celý druhý polčas oslabený o vylúčeného Teixeiru.

„S Talianmi sa otvorený futbal nedá hrať,“ tvrdí v zápasovom bulletine jeden z lídrov tímu Lukáš Pauschek. Pred rokom strelil Talianom jediný gól. „Sú to majstri taktiky, ale netreba sa báť. Azda by mohla na nich platiť rýchla hra po krídlach, z ktorých budú prichádzať šance. Aj v Holandsku sme mali päť tutoviek, kým padol rozhodujúci gól.“

Bývalý hráč Slovana a Sparty dnes pôsobí v Bohemians a na zápas sa teší. "Toto sú zápasy, pre ktoré sa hrá futbal. Pre hráča do dvadsaťjeden rokov je to najvyššia méta, ktorá sa dá dosiahnuť. Ak sa podarí postup – bude to úžasné. Tak ako som veril pred zápasom s Holandskom, verím aj teraz. Viem, že v tomto duchu premýšľame všetci.“

O zápas bol solídny záujem, štadión by mohol byť vypredaný. Do stredy sa predalo asi 2700 vstupeniek a zostalo ich len niekoľko desiatok. Budú k dispozícii na čerpacej stanici FC ViOn v Zlatých Moravciach.

Na finálový turnaj ME 2015 (17. až 30. júna) postúpia siedmi víťazi barážových súbojov. Česko má účasť istú. Finálový turnaj bude zároveň kvalifikáciou na OH 2016. V Riu de Janeiro si zahrajú prvé štyri mužstvá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Galád #slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov