Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalová fiesta. Slováci hostia španielskych šampiónov

Taká futbalová sláva na Slovensku nebola už dlho. Futbaloví reprezentanti hostia v kvalifikácii ME 2016 najúspešnejší tím planéty uplynulého desaťročia. Hviezdne Španielsko vo štvrtok od 20.45 zažiari na žilinskom trávniku.

09.10.2014 07:00
Iker Casillas Foto:
Španieli s trofejou pre majstra Európy za rok 2012.
debata (1)

Stretnutie na malom žilinskom štadióne (10 200 miest) je beznádejne vypredané od chvíle, ako sa v máji objavili v predaji vstupenky. Rozchytali sa za dve hodiny. „Ak by bola kapacita aj mnohonásobne vyššia, hľadisko by bolo plné,“ domnieva sa šéf slovenského futbalu Ján Kováčik.

Atraktivitu súpera neovplyvnil ani fakt, že mu nedávny šampionát v Brazílii nevyšiel. „Je to fakt, ale dovtedy vyhral všetko, čo sa dalo. Napriek tomu, že z nedávnej silnej generácie mu niektorí hráči teraz chýbajú, stále má mimoriadne silný tím. Zmien nebolo príliš veľa a súčasní futbalisti predstavujú vysokú kvalitu a je pred nimi aj nová výzva. Rovnocenne nahradia tých, ktorí už v reprezentácii skončili,“ charakterizoval dnešného súpera tréner slovenských reprezentantov Ján Kozák.

Jeho zverenci sa pripravovali od nedele na zápas na sústredení v Senci, v stredu sa presunuli do Žiliny, kde absolvovali oficiálny tréning (po nich si trávnik vyskúšali Španieli). Kozák má k dispozícii momentálne najsilnejší káder, zo sústredenia uvoľnil len sparťana Breznaníka, ktorý mal zdravotné problémy. Najväčšie vrásky robila trénerovi Hamšíkova choroba. Jeden z lídrov mužstva mal vysoké teploty a bral antibiotiká. Až v utorok sa pripojil k ostatným a už absolvoval s nimi aj tréning. Mal by dnes nastúpiť, ale otázne je, ako sa so záťažou vyrovná oslabený organizmus.

„Netlačili sme na neho, nechceli sme, aby cestoval s teplotami,“ vravel Kozák. „Už s nami trénoval a verím, že sa nič nestane a bude pripravený na zápas. Zvýšenú teplotu mal aj Robo Mak, ale lekári ho dali do poriadku. Mali sme nejaké menšie problémy, ale to je bežné. Chcem veriť, že všetci hráči budú na zápas k dispozícii.“

O výsledku nechcel hovoriť. „Chceme podať dobrý výkon, ale rešpektujeme kvality súpera. Aj my máme dostatok kvalitných a skúsených hráčov, aby sme so Španielmi odohrali dobrý zápas. Ako sa dá s nimi dosiahnuť úspešný výsledok? Keby sme to vedeli, mali by sme to teraz ľahšie, ale nedokázali to ani mnohí pred nami. Už niekoľko rokov sa usilujú aj iní niečo na nich vymyslieť a nedarí sa im to, až naposledy na MS v Brazílii,“ zdôraznil Kozák.

Slováci nastúpili proti Španielom doteraz štyri razy, vždy v boji o účasť na MS, ale ešte nevyhrali, ich maximom bola jedna remíza. Španieli získali titul svetových šampiónov v roku 2010 a stále sú úradujúci majstri Európy, zlato brali dva razy za sebou (2008 i 2012). V troch uplynulých kvalifikáciách, v 27 zápasoch neprehrali ani raz (25 výhier a 2 remízy). Po zakopnutí v Brazílii sú aktuálne na 8. priečke v rebríčku FIFA, Slováci sú hlboko pod nimi (40.).

Tréner súpera Vicente del Bosque dostal aj po brazílskych MS dôveru vedenia španielskeho zväzu. Jeho tím výborne odštartoval novú kvalifikáciu, keď v úvodnom stretnutí rozstrieľal Macedónsko 5:1. Podobne však aj Slováci vstúpili výborne do bojov o Francúzsko – nečakane vyhrali na Ukrajine 1:0.

Del Bosqueho tím je nielen v dnešnom zápase jasným favoritom, ale tréner upozorňuje na Slovákov, označuje ich za nepríjemného súpera. „V súčasnosti si nemôžete byť istí pred nijakým zápasom. Nad nikým nie je jednoduché zvíťaziť. A Slovensko vyhralo na Ukrajine, má konsolidovaný tím i dobrých hráčov, podľa mňa je vážnym kandidátom na postup zo skupiny,“ zdôraznil španielsky kouč. Jasne však naznačil, s čím by bol spokojný. „Čakajú nás teraz dva zápasy. So Slovenskom a potom v Luxembursku. Radi by sme z nich získali šesť bodov…“

Predpokladané zostavy
Slovensko: Kozáčik – Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan – Pečovský, Kucka – Mak, Hamšík, Weiss – Nemec
Španielsko: Casillas – Juanfran, Piqué, Raúl Albiol, Alba – Busquets – Pedro Rodríguez, Fábregas, Iniesta, David Silva – Diego Costa

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #španielska futbalová reprezentácia