Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nebudeme vás vítať s kyticami, vravel Galis Španielom

Slovenskí futbalisti strelili španielskym doteraz v každom zápase gól, ale nikdy ešte nad nimi nevyhrali. Favorizovaný súper ich už dva razy zastavil na ich ceste na svetový šampionát.

07.10.2014 10:00
Slovensko - Španielsko Foto: ,
Záver barážového stretnutia o postup na majstrovstvá sveta v Nemecku medzi Slovenskom a Španielskom v Bratislave.
debata (1)

Najkrajší gól dal Tittel

Prvý raz ešte v kvalifikácii MS 1998, keď ich v oboch stretnutiach zdolal, ale vtedy sa v tabuľke 6. skupiny medzi nich dostali ešte Juhoslávia a Česko. Víťazmi skupiny sa stali Španieli, ktorí v kvalifikácii ani raz neprehrali.

V dvoch stretnutiach remizovali a blízko k nerozhodnému výsledku mali zverenci Jozefa Jankecha aj na bratislavskom Tehelnom poli, keď 15 minút pred koncom vyrovnával na 1:1 Jozef Majoroš. Vzápätí dostali domáci gól od Amora, ktorý len tri minúty pred tým prišiel na ihrisko z lavičky.

„Nerád na ten súboj spomínam, lebo sme tesne prehrali, ale pozitívom bolo, že sme so silným súperom odohrali vtedy vyrovnaný a kvalitný zápas,“ vraví strelec gólu Majoroš, dnes tréner juniorky Slovana, ktorý navyše v závere súboja nevyužil šancu na vyrovnanie.

Zo štyroch gólov, ktoré Slováci doteraz strelili Španielom (dva Zubizarretovi a dva Casillasovi), bol najkrajší hneď prvý. Dal ho parádnou strelou z priameho kopu z takmer tridsiatich metrov Dušan Tittel. „Žiaľ, nestačil ani na remízu, lebo po prestávke sme dostali tri góly,“ vraví po rokoch bývalý pilier slovenskej obrany.

Podstatne radšej si spomína na zápas proti Španielom ešte vo federálnom drese, 14. novembra 1990 Československo vyhralo 3:2 v kvalifikácii ME 1992. „Mal som vtedy veľkú radosť, bolo to jedno z mojich prvých naozaj veľkých stretnutí a ešte sme v ňom aj zvíťazili,“ dodal Tittel na španielsku tému.

Nervozita na štadióne Atlética

V priamom barážovom súboji o postup na MS 2006 do Nemecka sa rozhodlo už v prvom stretnutí v Madride na štadióne Vicente Calderóna, kde Slováci podľahli 1:5. Nevyšiel im začiatok zápasu a v 18. min prehrávali 0:2. Tréner Galis videl červenú kartu za protesty, mal ťažké srdce na talianskych rozhodcov a dodnes má pocit, že „Španieli museli jednoducho postúpiť“.

Hneď po prestávke Németh znížil a vykresal ešte slovenskú nádej. Nastúpil až na druhý polčas, vystriedal na ihrisku Hološka a neskrýval prekvapenie i sklamanie, že nedostal šancu od začiatku. „Môj gól nám ešte dával šancu na obrat. Iné by bolo, keby padol za stavu 0:5. Lenže prehrávali sme len 1:2 a to bola dobrá východisková pozícia v ďalšom priebehu. Potom však rozhodca nariadil proti nám jedenástku a vylúčil Hada. Bolo po stretnutí. S tým sa už nič nedalo robiť,“ približoval dramatické okamihy Szilárd Németh.

Po jeho góle Španieli opäť zabrali a v priebehu necelej štvrťhodiny strelili ďalšie tri góly. Tréner Galis si neodpustil štipľavé poznámky ani po zápase a ešte dlho prežíval veľmi emotívne najvyššiu prehru so Španielmi v najdôležitejšom vzájomnom súboji. „Mali sme to ťažké, lebo proti štrnástim mužom sa nedá hrať. Taká vyspelá futbalová krajina ako Španielsko nepotrebuje pomoc rozhodcov. Naši fanúšikovia videli všetko na obrazovke, nech Španieli nečakajú, že ich po príchode na Slovensko budú vítať s kyticami kvetov,“ vravel na štadióne Atlética krátko pred polnocou 12. novembra 2005.

Bratislavská odveta bola už len formalitou a v nej slovenský tím získal jediný bod v doterajšej konfrontácii so Španielmi. Hološkovým gólom v 50. minúte dokonca chvíľu siahal na víťazstvo, ale táto nádej mu vydržala iba 20 minút. Potom striedajúci Villa vyrovnal.

Vzájomné zápasy

  • Španielsko – Slovensko 4:1 (1:1) v Santa Cruz de Teneriffe, 13. 11. 1996, kvalifikácia MS 1998. Góly: 31. Pizzi, 47. Amor, 51. Louis Enrique, 62. Hierro – 39. Tittel.
  • Slovensko – Španielsko 1:2 (0:0) v Bratislave, 24. 9. 1997, kvalifikácia MS 1998. Góly: 75. Majoroš – 47. Kiko, 76. Amor.
  • Španielsko – Slovensko 5:1 (2:0) v Madride, 12. 11. 2005, baráž o postup na MS 2006. Góly: 10., 18. a 74. Luis Garcia, 65. Fernando Torres (11 m), 79. Morientes – 49. Sz. Németh
  • Slovensko – Španielsko 1:1 (0:0) v Bratislave, 16. 11. 2005, baráž o postup na MS 2006. Góly: 50. Hološko – 71. Villa.

Zaujímavosti zo zápasov Slovenska a Španielska:
Slováci sa stretli so Španielmi doteraz len v boji o postup na MS
V štyroch zápasoch nevyhrali ani raz: vybojovali bod za remízu a tri razy podľahli
V každom stretnutí dokázali Španielom streliť po jednom góle
Vo všetkých štyroch zápasoch nastúpil jediný hráč – legendárny útočník Realu Raúl Gonzáles, ale gól nedal
V slovenskom tíme hral v troch zápasoch Miroslav Karhan
Najväčší záujem bol o prvý barážový súboj v Madride, 12. novembra 2005 prišlo 54 500 divákov. Hoci Slováci prehrali 1:5 a o postupujúcom bolo rozhodnuté, odvetu na Tehelnom poli sledovalo 23 587 divákov (odvtedy bola na domácom zápase Slovákov len dva razy vyššia návšteva)
Dve červené karty videli Slováci – obe v barážovom súboji v Madride. Najskôr tréner Galis za protesty a potom aj obranca Had po druhej žltej (tiež za protesty)
V súčasnom slovenskom i španielskom kádri sú po dvaja hráči, ktorí nastúpili v poslednom vzájomnom zápase pred deviatimi rokmi – Škrtel a Ďurica a Casillas a Sergio Ramos

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #španielska futbalová reprezentácia