Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boj o Francúzsko začínajú Slováci na Ukrajine

Začína sa boj o Francúzsko 2016. Slovenskí futbalisti majú pred sebou prvú prekážku. Na Olympijskom štadióne v Kyjeve, kde pred dvoma rokmi bojovali vo finále ME Španieli a Taliani, im stojí v ceste jeden z favoritov - domáca Ukrajina.

08.09.2014 07:00
Marek Hamšík Foto:
Marek Hamšík.
debata

„Prvý krok býva dôležitý, úspešný štart by nás potešil,“ tvrdí slovenský tréner Ján Kozák pred vstupom do kvalifikácie 2014.

Slovenskí futbaloví reprezentanti majú za sebou päť pokusov prebojovať sa na finálový turnaj majstrovstiev Európy. Ani v jednom neboli doteraz úspešní. Teraz sa im otvára nová nádej. Aj preto, že postupové podmienky sú výhodnejšie ako doteraz. Zo skupiny postúpia prví dvaja priamo a tretí bude bojovať v baráži.

„Teším sa na novú kvalifikáciu a som presvedčený, že aj hráči, lebo futbal je o súťaživosti, emóciách, to prinášajú len ostré kvalifikačné zápasy,“ zdôrazňuje Kozák.

Menej radosti má z vyžrebovania, pretože jeho zverenci odohrajú až tri zápasy na jeseň na ihriskách súperov a len jeden doma – o mesiac s najväčším favoritom Španielsko. Už prvé súboje naznačia, aké sú ich šance.

Naposledy sa stretli Slováci s Ukrajincami v Limassole vo februári 2009 na Cypre a podľahli 2:3. Jeden z gólov strelil súčasný slovenský kapitán Marek Hamšík. „To už bolo dávno, veľa sa odvtedy zmenilo, aj tímy sú iné,“ nevidí priamu súvislosť medzi týmto a dnešným stretnutím Hamšík. „Štart do kvalifikácie je pre nás veľmi ťažký. Máme však na to, aby sme na Ukrajine uhrali dobrý výsledok,“ dodal.

Už dlhšie bolo jasné, že Slováci sa musia zaobísť bez Martina Škrtela, ktorý si musí odpykať trest za žlté karty a z nominácie mu vypadli aj zranený brankár Mucha a stále nedoliečený Vittek. Ešte väčšie problémy má však súper. Ukrajinský tréner musel postupne oželieť účasť lídrov tímu – Jevgenija Konopljanka, Ruslana Rotana a Denisa Garmaša. V príprave proti Moldavsku sa zranil aj kapitán Anatolij Tymoščuk, čo ukrajinskí komentátori považujú za vážny zásah do zostavy. Kouč Michail Fomenko musí riešiť najmä problém, ako dá dokopy stredovú formáciu.

„Bez týchto opôr to bude už iný tím, iný spôsob hry. Práve oni v minulej kvalifikácii patrili medzi tých, ktorí držali zbornú,“ komentoval situáciu bývalý vynikajúci hráč a neskôr aj tréner ukrajinských reprezentantov Leonid Burjak.

Slováci aj Ukrajinci v generálke na kvalifikačný štart vyhrali 1:0, ale tréneri neboli s výkonmi spokojní a dnes čakajú lepšiu hru. Kozák už dávnejšie avizoval, že proti Ukrajincom nastúpi iná zostava a potvrdil to aj po súboji s Maltou. „Mám už predstavu o zložení základnej zostavy, dúfam, že všetci hráči budú zdravotne v poriadku a pripravení nastúpiť,“ uviedol tréner.

Slovenská výprava priletela včera napoludnie do Kyjeva a večer si hráči vyskúšali na oficiálnom tréningu trávnik na Olympijskom štadióne. Ten má kapacitu 70-tisíc divákov, domáci odhadujú, že dnes večer zaplní hľadisko asi 50-tisíc ľudí.

Ukrajina – Slovensko
Zápas C-skupiny kvalifikácie ME 2016, Olympijský štadión v Kyjeve, výkop o 20.45 (v dejisku o hodinu viac), priamy prenos na RTVS, zápas povedú škótski rozhodcovia na čele s hlavným Craigom Thomsonom.
Predpokladaná zostava Slovenska: Kozáčik – Pekarík, Gyömbér, Ďurica, Hubočan – Weiss, Pečovský, Kucka, Hamšík, Stoch – Nemec

Aj tretie miesto znamená postup – aspoň do baráže

Nikdy doteraz nemali mužstvá takú veľkorysú, hoci akiste nie jednoduchú, cestu na finálový turnaj ME 2016, ktorý zorganizuje Francúzsko od 10. júna do 10. júla 2016. Celkovo sa predstaví v kvalifikácii 53 tímov (premiérovo Gibraltár) a v závere ME si z nich zahrá prvý raz až 24 (doteraz maximálne 16). Istú účasť má organizátor – Francúzsko.

Kvalifikácia, ktorá odštartovala prvými zápasmi včera, sa bude hrať v deviatich skupinách, z ktorých osem je šesťčlenných a deviata, I-skupina, päťčlenná. V nej bude ako šiesty tím Francúzsko, ktoré čaká prípravný zápas vždy s pauzujúcim mužstvom.

Zvýšenému počtu účastníkov záverečného turnaja zodpovedá aj miernejší postupový kľúč. Prvé dva tímy z každej skupiny sa prebojujú priamo do Francúzska, k nim pribudne aj najlepšie mužstvo z tretích miest. Zvyšná osmička krajín z tretích priečok bude hrať play off o štyri zostávajúce miestenky.

V skupine sa stretne každý s každým dvakrát systémom doma – vonku. Pre politické dôvody sa nemohli dostať do jednej skupiny Arménsko s Azerbajdžanom a Španielsko s Gibraltárom.

Menia sa aj hracie dni kvalifikácie. Bude sa hrať štvrtok až utorok, pričom víkendové zápasy budú mať výkop o 18.00 a 20.45 stredoe­urópskeho času. Vo štvrtok, piatok, pondelok a utorok sa budú začínať jednotne od 20.45. V prípade dvojzápasov musí byť dodržaná dvojdňová prestávka, to znamená, že hracími dňami môžu byť štvrtok a nedeľa, piatok a pondelok, sobota a utorok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Ukrajina