Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci sa idú učiť vyhrávať so slabými

Slovenský futbal čaká večer premiér, podobne ako keď sa formuje nový tím.

19.11.2013 08:00
Stanislav Šesták Foto: ,
Najskúsenejším hráčom v Kozákovom výbere je útočník Stanislav Šesták.
debata (2)

V Kozákovom aktuálnom 16-člennom kádri je až sedem hráčov, ktorí sú v áčku reprezentácie nováčikmi. Zopár ďalších má minimum skúseností. Je pravdepodobné, že v utorok si zahrajú všetci.

Slovensko čaká stretnutie s Gibraltárom v portugalskom meste Faro (začiatok o 19.30), keďže súper nemá doma vyhovujúci štadión. V jeho prípade pôjde o explóziu premiér – gibraltársky futbalový tím nastúpi na vôbec prvý medzištátny zápas vo svojej histórii.

Hráčom, ktorí uplynulý piatok nastúpili vo Vroclave s Poľskom, dal tréner voľno a nechal si len piatich – brankára Košického, obrancu Salátu, stredopoliarov Pečovského a Kóňu a útočníka Šestáka. Z nich len Pečovský odohral celý zápas, v 90. min ho striedal najskúsenejší v tíme na Gibraltár – Šesták.

Z pôvodnej nominácie sa ospravedlnil zo zdravotných dôvodov Hološko, ďalší útočník, ktorý si pripísal v reprezentácii viac ako polstovku štartov. Spolu s ním aj Dobrotka a Ďubek. Kozák ich nahradil dvoma vykartovanými mladíkmi z výberu do 21 rokov – Niňajom a Zreľákom.

Slovenskí reprezentanti pred včerajším odletom do Portugalska potvrdili, že o súperovi nemajú nijaké informácie a nevedeli odhadnúť jeho silu. Verili však v súboji s outsiderom v dobrý výsledok. V podobnom zložení ešte nehrali a na zoznámenie im muselo stačiť niekoľko tréningov. Posledný včera večer na štadióne Algarve, kde sa bude hrať.

Podľa všetkého slovenský výber začne v tejto zostave: Košický – Štetina, Saláta, Farkaš, Juhar – Šesták, Kóňa, Guédé, Jendrišek – Sylvestr, Depetris.

Tréner Ján Kozák veľké zmeny v nominácii vysvetlil tým, že chcel, aby sa najlepší hráči maximálne koncentrovali na zápas s Poľskom. „Rozhodol som sa nedržať jednu skupinu hráčov spolu deväť-desať dní,“ dodal.

Na otázku, čo môže slovenskému tímu dať súboj s gibraltárskymi amatérmi, odvetil. „Treba hrať aj takéto zápasy. Zoberme si Lichtenštajnsko, s ktorým sme sa stretli aj v uplynulej kvalifikácii a boli sme neúspešní. Dnes každý vie hrať futbal, vie brániť. Pre súpera to bude prvý medzištátny zápas, obrovská výzva, bude maximálne motivovaný. Musíme sa učiť hrať aj takéto stretnutia. Ja ich nemám rád, nie sú jednoduché. V minulosti sme boli s relatívne slabými súpermi veľakrát neúspešní. Dnešný futbal je o detailoch. Povinné víťazstvá nie sú ľahké. Aj na taký zápas sa musíme dobre pripraviť, podať dobrý výkon, ak chceme vyhrať.“

Kozák naznačil, že v hre bolo ešte Bielorusko, ale zápas s ním bol komplikovanejší najmä na cestovanie.

Nominácia na Gibraltár

Brankári: Tomáš Košický (Novara), Pavol Bajza (FC Parma). Obrancovia: Martin Juhar (Slavia Praha), Branislav Niňaj (Slovan Bratislava), Pavol Farkaš (Ternana), Lukáš Štetina (Dukla Praha), Kornel Saláta (Tom Tomsk). Stredopoliari: Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Tomáš Kóňa (FK Senica), Karim Guédé (SC Freiburg). Útočníci: Stanislav Šesták (Bursaspor), Jakub Sylvestr (FC Erzgebirge Aue), David Depetris (Caykur Rizespor), František Kubík (bez klubovej príslušnosti), Erik Jendrišek (Energie Cottbus), Adam Zreľák (MFK Ružomberok).

Zreľák menil plány. Je to pre mňa česť, vraví

Po zápase s Holandskom si už v Senci balil veci a chystal sa na návrat do Ružomberka, keď dostal nečakanú informáciu, že si ho vybral do reprezentačného tímu na súboj s Gibraltárom tréner Ján Kozák.

„Bolo to veľké prekvapenie, ale veľmi príjemné. S týmto riešním som nepočítal, zaskočilo ma. Musel som zmeniť plány, ale to mi vôbec neprekáža. Je pre mňa česť, že som dostal túto šancu,“ vraví 21-ročný ružomberský útočník Adam Zreľák. Nebyť druhej žltej karty v súboji s Holandskom, bol by on i jeho spoluhráč z tímu do 21 rokov Branislav Niňaj včera v Gruzínsku. Kozák využil skutočnosť, že v zápase v nemohli nastúpiť.

Spočiatku bol nahnevaný, že bude v Gruzínsku mužstvu chýbať. Zreľák patril ku kľúčovým hráčom – strelil gól do siete Holandska a predtým aj jediný a víťazný gól v domácom súboji s Gruzínskom. „Mrzelo ma, že nemôžem chalanom pomôcť. Keď som v zápase urobil faul, neuvedomil som si toto nebezpečenstvo. Teraz sa chystám s áčkom a koncentrujem sa už na zápas s Gibraltárom. Neviem, či dostanem šancu v zostave, ale ak nastúpim, pokúsim sa presvedčiť trénera, že mám na to, aby som hral aj v tomto výbere.“

Mladý futbalista potvrdil, že o súperových hráčoch nemá informácie. „Nepoznáme ich, ale aj oni určite vedia hrať futbal. Nemôžeme ich podceniť. Ak pôjdeme na sto percent, potom zápas zvládneme,“ zdôraznil Zreľák.

Slovenský súper: Gibraltár

Gibraltársky futbal čaká v utorok večer veľká premiéra. Malá krajina na juhu Pyrenejského polostrova je najmenším členom UEFA len od mája tohto roku (54. člen). Podľa počtu obyvateľov (necelých 29-tisíc) je veľká asi ako Lučenec či Piešťany. Rozlohou však podstatne menšia, podobná Dudinciam alebo Leopoldovu.

Logo Gibraltárskej futbalovej federácie
gibraltár futbal Logo Gibraltárskej futbalovej federácie

Gibraltár absolvuje prvú kvalifikáciu na ME 2016. Má asi 1400 registrovaných futbalistov a jeho reprezentantov čaká so Slovenskom vôbec prvý medzištátny zápas medzi mužmi, doterajšie nemali oficiálny punc. Len výbery do 17 a 19 rokov si už v národnom drese zahrali.

Trénerom je 48-ročný Allen Bula, ktorý štyri roky pôsobil ako manažér aj v MFK Košice (do roku 2010). Nominoval 23-členný káder, v ktorom sú traja profesionáli pôsobiaci v anglických tímoch, ostatní sú poloprofesionáli a väčšina amatéri, ktorí majú svoje civilné zamestnania.

Najznámejším gibraltárskym futbalistom je Danny Higginbotham (34), hrával vo viacerých anglických kluboch, na začiatku kariéry aj v Manchestri United, teraz pôsobí v regionálnom tíme v Chestri. Mladší Scott Wiseman (28) z anglického druholigového Barnsley, je zrejme v súčasnosti najlepším hráčom. Obaja nastupujú v obrane.

Tréner Bula sa vyjadril, že hoci jeho tím nastúpi na portugalskej pôde, očakáva veľkú podporu fanúšikov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #Gibraltár