Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hipp či Griga? Jeden z nich povedie slovenských futbalistov

Kováčikov "plán B" na obsadenie postu trénera slovenských futbalových reprezentatov obsahuje dve mená. "Výkonný výbor mi dal mandát na rokovanie s Michalom Hippom a Stanislavom Grigom," potvrdil šéf slovenského futbalu Ján Kováčik po zasadnutí výkonného výboru SFZ.

10.04.2012 14:23 , aktualizované: 16:18
Michal Hipp Foto:
Michal Hipp.
debata (3)

Nové kolo rokovaní sa rozbehne po tom, čo po dvoch mesiacoch stroskotalo Kováčikovo úsilie angažovať na uvoľnený post Pavla Vrbu. Český tréner vedie Viktoriu Plzeň, má s ňou zmluvu ešte na jeden rok a klub ho odmietol uvoľniť. Šéf zväzu nemieni nové rozhovory naťahovať, už ho začína trochu tlačiť aj čas.

„Bol by som rád, keby bolo jasno do konca budúceho týždňa,“ upresnil Kováčik. Zároveň dodal, že obaja kandidáti sú v tomto okamihu úplne rovnocenní. Ani nevylúčil a ani nepotvrdil, že na lavičku by sa mohli posadiť za istých okolností aj obaja. „V tejto chvíli viac k tomu nepoviem,“ zdôraznil. 

Obaja noví kandidáti, ktorých mená takisto padali najmä po tom, čo sa začali komplikovať rokovania o Vrbovom uvoľnení, reagovali včera rovnako. O ponuke sa dozvedeli z telefonického rozhovoru so šéfom zväzu krátko predtým, ako sme ich oslovili.

Stanislav Griga. Foto: SITA
Stanislav Griga Stanislav Griga.

„Hovoril som pred chvíľou s pánom Kováčikom a dohodli sme sa, že sa v pondelok na budúci týždeň stretneme a budeme o tejto otázke hovoriť. Zatiaľ sa k nej nechceme vyjadriť, svoj názor poviem až po stretnutí s prezidentom SFZ, najskôr si vypočuť jeho,“ uviedol Stanislav Griga. "So mnou pán Kováčik hovoril pred polhodinou, viem, že dostal mandát na rokovanie, ale nič viac.

Určite sa v najbližších dňoch stretneme, potom budem múdrejší a vyjadrím sa k tomu," zdôraznil včera popoludní Michal Hipp.
Obaja kandidáti sú bývalí ligoví hráči najmä v časoch Československa, Hipp stihol aj zápasy v slovenskej lige, Griga pôsobil v závere kariéry v zahraničí (Feynoord a Rapid Viedeň). Sú takmer rovnako starí. Griga vstúpil medzi päťdesiatnikov vlani v novembri, Hipp pred necelým mesiacom oslávil štyridsaťdeväť ro­kov.

Kováčik má jednoduchšiu východziu rokovaciu pozíciu práve s nitrianskym rodákom, ktorý má so zväzom stále platnú zmluvu a zaskakoval po Weissovom odchode na poste hlavného trénera vo februári v súboji s Tureckom. Mužstvo odohralo pod jeho vedením dobrý zápas a dosiahlo víťazstvo 2:1. Hipp bol asistentom reprezentačného trénera nielen v čase Weissovho pôsobenia, ale už aj predtým, keď mužstvo viedol Dušan Galis.

Griga, ktorý pochádza zo Žiliny, pred desiatimi rokmi sedel na lavičke reprezentantov do 21 rokov. Ako tréner viedol popredné slovenské a české kluby, vrátane Slovana (získal s ním titul v roku 1999) a Sparty, kde prežil aj väčšinu hráčskej kariéry. Momentálne je trénerom FK Senica, ale v júni sa mu skončí zmluva. Potvrdil, že Seničania ho už v zime oslovili a ponúkli predĺženie kontraktu. Tento mesiac majú o tom rokovať. „V každom prípade chcem dokončiť prácu v Senici. V klube mám nadštandardné vzťahy a ak by sme sa mali rozísť, určite nie v zlom,“ doplnil Griga.

Kalendár zápasov slovenskej reprezentácie na rok 2012

26. 5. Poľsko – Slovensko (Klagenfurt, priateľský)
30. 5. Holandsko – Slovensko (Rotterdam, priateľský)
15. 8. Dánsko – Slovensko (Odense, priateľský)
7. 9. Litva – Slovensko (kvalifikácia MS 2014)
11. 9. Slovensko – Lichtenštajnsko (kvalifikácia MS 2014)
12. 10. Slovensko – Lotyšsko (kvalifikácia MS 2014)
16. 10. Slovensko – Grécko (kvalifikácia MS 2014)
14. 11. Česko – Slovensko (priateľský)

3 debata chyba