Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Heroický výkon Slovákov: Greif vychytal Malorke finále po 21 rokoch, tešil sa aj Valjent

Futbalisti RCD Mallorca sa stali prvými finalistami Španielskeho pohára. V semifinále si v zostave s brankárom Dominikom Greifom a obrancom Martinom Valjentom poradili s Realom Sociedad 5:4 po penaltovom rozstrele, keď sa duel po riadnej hracej dobe a predĺžení skončil 1:1. Obaja Slováci odohrali v stretnutí kompletných 120 minút.

28.02.2024 00:58
Dominik Greif Foto:
Radosť brankára Dominika Greifa a futbalistov RCD Mallorca po postupe do finále Španielskeho pohára.
debata

Hrdinom odvetného súboja sa stal slovenský brankár Dominik Greif, ktorý najskôr na konci prvého polčasu zneškodnil pokutový kop Braisovi Ménezovi a v rozhodujúcom rozstrele chytil jedinú a rozhodujúcu penaltu z kopačky skúseného Mikela Oyarzabala.

Malorka sa tak vo finále Španielskeho pohára predstaví po dlhých 21 rokoch a iba po štvrtýkrát v histórii. V roku 2003 sa stala víťazom Copa del Rey, v rokoch 1991 a 1998 neuspela vo finále.

Ale poďme po poriadku. V úvodnom semifinále sa na Malorke zrodila bezgólová remíza 0:0 a aj preto bol miernym favoritom pred odvetou Real Sociedad, aktuálny osemfinalista Ligy majstrov.

Erling Haaland Čítajte viac Nezastaviteľný Haaland! Nór sa blysol piatimi gólmi. Dúbravka hrdinom Newcastlu

Malorka vedená trénerom Javierom Aguirrem sa zamerala na uzatváranie vnútorných priestorov, aby nedovolila kombinačnú hru domácim. Prvá dôležitá chvíľa Greifa prišla v nadstavenom čase prvého polčasu, keď bol proti hosťom odpískaný pokutový kop.

Slabú a nízko kopnutú penaltu v podaní Braisa Ménedza však dokázal slovenský brankár zneškodniť nohami. Pozrite si jeho zákrok:

Väčšinou brániaci sa futbalisti Malorky nečakane udreli v úvode druhej časti hry. Po centri Jaumeho Costu sa hlavičkou presadil Gio Gonzáles. Hostia sa ujali vedenia svojou vôbec prvou strelou na bránu v zápase.

Domáci tréner Imanol Alguacil sa v 63. minúte rozhodol na trávnik poslať skúseného Mikela Oyarzabala a ten sa mu za dôveru oplatil. Po ôsmich minútach pobytu na ihrisku prekonal Greifa a vyrovnal na 1:1.

Ivan Kmotrík ml. Čítajte viac Vysoký trest pre Slovan: Od FIFA dostal zákaz prestupov na dlhé obdobie. Kmotrík reagoval

Domácim následne narástli krídla, mali viac z hry a obranca Valjent aj brankár Greif mali čo robiť, aby zastavovali jeden útok za druhým v podaní domácich hráčov. Napokon sa im to podarilo a o prvom finalistovi kráľovského pohára rozhodli až strely zo značky pokutového kopu.

Hneď pri tom prvom sa zaskvel brankár Greif, ktorý chytil pokus Oyarzabala. A keďže nasledujúcich deväť strelcov bolo úspešných, Malorka sa mohla tešiť z vytúženého postupu do boja o trofej. V ňom narazí na lepšieho z dvojice Athletic Bilbao – Atletico Madrid.

Najväčšie futbalové štadióny na svete Fotogaléria - 81 fotiek Všetky fotky
V rebríčku nájdete 40 najväčších futbalových...
debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Valjent #Dominik Greif #Španielsky pohár #RCD Mallorca