Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z futbalového milionára šofér taxíka. Vyhlásil sa za Albánca, označili ho za teroristu a vzali mu majetok

Životný príbeh legendárneho futbalového útočníka a bronzového medailistu z MS 2002 Hakana Süküra po skončení úspešnej kariéry fascinuje verejnosť po celom svete.

26.04.2024 07:50
Hakan Sukur Foto: ,
Hakan Sükür je dodnes najlepším strelcom v histórii tureckej futbalovej reprezentácie.
debata (1)

Na prelome tisícročí bol postrachom pre brankárov a obrany nejdeného európskeho veľkoklubu. Počas bohatej kariéry pôsobil v tímoch Sakarysporu, Galatasaraya, AC Turín, Interu Miláno, Parmy a Blackburnu Rovers a patril medzi najlepšie zarábajúcich hráčov na starom kontinente.

V roku 1997 bol vyhlásený za najlepšieho strelca v Európy a historický úspech dosiahol s tureckou reprezentáciou, s ktorou v roku 2002 získal bronz na MS v Japonsku a Južnej Kórei. Tiež je strelcom najrýchlejšieho gólu v histórii svetových šampionátov.

Po zavesení kopačiek na klinec dal definitívne futbalu zbohom, nevyskúšal si ani trénerskú či manažérsku dráhu. Namiesto toho sa dal na politickú dráhu a bol súčasťou vládnej strany Recepa Tayyipa Erdogana.

Robert Lewandowski, Stanislav Lobotka Čítajte viac Lobotkovo želanie sa splnilo, vybuchne v lete prestupová bomba za desiatky miliónov? Na ťahu je Barcelona a jej legenda

A práve kvôli súčasnému prezidentovi Turecka Sükür už roky žije ďaleko od svojej krajiny, ktorej na zelených trávnikoch priniesol mnoho pamätných momentov. Jeho problémy sa začali v roku 2013, krátko po tom, čo verejnosti oznámil, že je Albánec.

„V prvom rade je dôležité zachovať jednotu našej krajiny. Bez ohľadu na kultúrne a náboženské rozdiely, ktoré existujú. Som Albánec, nie Turek, ale narodil som sa tu a túto krajinu si maximálne vážim,“ povedal vtedy Sükür.

Po tomto vyhlásení sa verejnosť obrátila proti svojmu niekdajšiemu hrdinovi a bol nútený opustiť vládnu stranu.

SR Bratislava šport futbal ME2024 J Slovensko Island BAX Čítajte viac Hološko: Bez Maka by už Calzona možno nebol trénerom Slovenska. Ľutujem, že som napísal esemesku Tarkovičovi

„Na butik mojej ženy hádzali kamene, moje deti obťažovali na ulici. Musel som odísť. Hneď ako som odišiel, zatkli môjho otca, vo väzení dostal rakovinu,“ uviedol v minulosti s tým, že každý, kto má s ním niečo spoločná, má v živote veľa problémov.

Po odchode z Erdoganovej strany podporoval Fethullaha Gülena považovaného za jednu z najznámejších moslimských osobností súčasnosti. Sükür tiež verejne vystupoval proti prezidentovi Erdoganovi a bol prakticky nútený utiecť z Turecka.

47Macron Čítajte viac Rád mláti do boxerského mechu, je silným zástancom Ukrajiny. Prezident Macron predviedol futbalový talent po boku Drogbu či Hazarda

V roku 2016 ho vyhlásili za člena ozbrojenej teroristickej skupiny, hrozilo mu dlhoročné väzenie, zhabali mu všetok majetok a takmer od nuly začal žiť nový život v Spojených štátoch amerických.

V Amerike sa spočiatku živil ako čašník v reštaurácii a nie je to tak dávno, čo začal pracovať ako taxikár.

„Jazdím pre Uber, som taxikár a občas predávam knihy. Som nepriateľom nesprávnej politiky, ktorá nás oddeľuje od západnej civilizácie. Títo politici spáchali veľa zločinov a boja sa všetkých, ktorí im pripomínajú ich zločiny,“ povedal Sükür nemeckému Bildu.

Zlatan Ibrahimovič a Helena Segerová Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Švédsky veterán Zlatan Ibrahimovič je...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Inter Miláno #Galatasaray Istanbul #Hakan Sükür #Blackburn Rovers