Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalový profesionál otvorene o hazarde: Na rulete som prehral dva a pol milióna

Vo veku 16 rokov a 8 mesiacov bol najmladším hráčom českej najvyššej súťaže a v roku 2000 bol v olympijskom tíme pre hry v Sydney. Dnes 46-ročný Martin Čupr, bývalý hráč Liberca, Žižkova či Mladej Boleslavy, otvorene porozprával pre sport.cz o problémoch s hazardom.

24.03.2024 07:31
Martin Čupr Foto:
Martin Čupr na snímke spred 20 rokov, keď pomohol Mladej Boleslavy k postupu do najvyššej futbalovej súťaže.
debata (1)

Bývalý veľký talent českého futbalu pracuje už piaty rok ako skladník. Iba náhodou narazil na sklad, ktorý sa stal jeho živobytím po skončení kariéry. „Spýtal som sa, či nehľadajú skladníka. Šéf bol v šoku. Poznal ma, chodil na Slovan Liberec. Stále sa pýtal, či chcem robiť skladníka, že na tom nezarobím. Dohodli sme sa, som spokojný a práca ma napĺňa,“ povedal Čupr.

Fyzická práca mu nikdy nevadila. „Po sparťanskej výchove za trénera Vlastimila Petrželu mi nepríde nič ťažké. Možno ešte žijem z jeho tréningových dávok. Prehadzujem denne štyri tony krabíc, čo nie je sranda,“ priblížil svoju pracovnú náplň.

Francesco Calzona Čítajte viac Calzona našiel trojicu vinných za inkasovaný gól. Inak som spokojný, Rakúšania budú prekvapením Eura

Keď sa blížil koniec jeho futbalovej kariéry tušil, že po nej bude pracovať rukami. „Peniaze som síce zarábal slušné, ale nedokázal som ich ukočírovať. Užil som si. So mnou ale aj moja bývalá rodina, bohužiaľ,“ prezradil s tým, že do jeho života výrazne zasiahol problém s hazardom.

„Hral som ruletu. Za rok a pol som prehral dva a pol milióna korún. Jednoducho mi nešla čierna trinástka. Teraz si síce z toho robím srandu, ale veľa ľudí som sklamal. Ospravedlňujem sa tým, ktorým som nedokázal vrátiť peniaze. Je mi to trápne,“ kajal sa Čupr.

Verí, že jedného dňa sa mu podarí svoje dlhy splatiť. „Som v insolvenčnom konaní. Nič, čím by som sa chválil, ale nehanbím sa. Poznám smutné príbehy chlapcov, s ktorými som hrával.“

Christoph Baumgartner Čítajte viac Stáli ako tréningové kužele. Slovensko dostalo najrýchlejší gól v histórii

Spomenul veľmi tragické osudy bývalých futbalistov ako bol Martin Barbarič, ktorý zastrelil seba aj manželku a zanechal po sebe dvoch malých chlapcov. S Františkom Rajtoralom, ktorý sa obesil, hrával v Dukle Pŕíbram. „Z niekoľkých bývalých úspešných futbalistov sú bezdomovci. Proti tomu je môj problém len slabým odvarom,“ 14-násobný český reprezentant do 21 rokov.

Ruletu nehrával na internete, ale preferoval kasína s krupiérom a živou hrou. „Najväčší trest pre mňa bol, že som na začiatku vyhral. Tak som išiel na druhý deň opäť a myslel som si, že znovu vyhrám. Prehrával som síce po malých čiastkach, ale pravidelne,“ priznal exfutbalista.

Roberto Baggio Čítajte viac Poznačila ho zbabraná penalta na MS 1994. Býval modlou, dnes má zničené zdravie a žije na vidieku

Závislosti na hazarde sa snažil zbaviť, chodil na sedenia, ale nebol dostatočne silný. „Bol som sraľo – bývalej manželka som zamlčal, keď som v tom bol za 700-tisíc. Hanbil som sa. Myslel som, že dlh umorím. Lenže potom som tam zahučal za dva a pol milióna.“ S úrokmi sa jeho dlhy vyšplhali na päť miliónov, požičiaval si kde sa dalo a vysoké splátky boli nad jeho možnosti.

Prišlo tak k radikálnemu riešeniu. „Predali sme byt. Na nejaký čas sa všetko ustálilo, lenže som sa nevyvaroval recidívy. Som jednoducho hravý od prírody. Som zdravý, mám skvelú rodinu, prácu, dve ruky a dve nohy.“ Hovorí, že peniaze budú a my nebudeme. Jediné, čo ho naozaj mrzí je skutočnosť, že sklamal ľudí okolo seba.

Poklady ligy. Ktorí hráči odišli za milióny? Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Nie je to pravidlo, no aj zo slovenskej ligy...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #hazard #Martin Čupr