Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poznačila ho zbabraná penalta na MS 1994. Býval modlou, dnes má zničené zdravie a žije na vidieku

Pamätáte si Roberta Baggia? Pre Talianov bol modlou, vzorom dokonalého útočníka. V súčasnosti 57-ročný Malý Budha, ako znela futbalová prezývka, žije v ústraní na vidieku.

23.03.2024 11:10
Roberto Baggio Foto:
Roberto Baggio aj dvadsať rokov po skončení kariéry vzbudzuje veľkú pozornosť zakaždým, keď sa ukáže na verejnosti.
debata (2)

Baggiovu dcéru mrzí, že mu futbal podlomil zdravie natoľko, že v posledných rokoch už nesmie kopať do lopty ani rekreačne s kamarátmi.

Pre milióny Talianov bol stelesneným úspechu najmä na začiatku 90. rokov. Božský copík ho tiež volali pre jeho úpravu účesu. Baggio vynikal driblingom a efektívnou koncovkou, stačilo mu veľmi málo priestoru na skórovanie. Jednoducho rozdielový hráč.

V roku 1993 získal Zlatú loptu pre najlepšieho futbalistu na svete, no o desať rokov neskôr sa musel futbalu vzdať bez ohľadu na to, ako veľmi ho miloval.

Ivan Hrdlička Čítajte viac Hrr... Hrl... koktal Barcelončan. Nadchol ho motor Bielych jastrabov z Tehelného poľa

Jednoducho bolesť bola príliš silná. Baggio sa dokonca vyhýba hraniu futbalu s priateľmi či zápasom s humanitárnym účelom. Každý zrýchlený pohyb, či kopnutie do lopty, pre neho znamená nebezpečenstvo.

„Od skončenia kariéry nehrá. Aj keď sa s nami hrá na dvore, po druhom driblingu to vzdáva, pretože má veľké bolesti a bojí sa, že sa znova zraní,“ povedala jeho dcéra Valentina o zdravotných patáliách legendárneho Taliana.

Mrzí ju, že nemá ani na amatérskej úrovni možnosť prežívať aspoň čiastočne oslavné chvíle, ako keď bol hrdinom národa. „Chýba mi vzrušenie v jeho očiach, keď beží k bránke, dribluje, spomaľuje a dá gól,“ uviedla Valentina.

Slovensko - Island 16 Čítajte viac Calzonov tvrdý odkaz Čavričovi: Kto nechce, nech zostane doma. Bojovať za Slovensko chce gule

Baggio má kvôli profesionálnej kariére dlhé roky zdravotné ťažkosti. „Jedna vec, ktorá ma naozaj bolí, je, keď ho vidím zničeného vo veku 57 rokov,“ skonštatovala na adresu otca, ktorý sa po odchode do športového dôchodku rozhodol žiť v ústraní na vidieku.

„Rúbem drevo, jazdím na traktore a večer som veľmi unavený,“ v skratke opísal svoj súčasný život Baggio. Občas ho niekto na ulici spozná. Jednému mužovi sa nedávno podpísal na kapotu.

„Tak, a tu je ďalšie zničené auto,“ povedal mu, na čo okoloidúci reagoval: „Práve naopak, teraz ne nedotknuteľné.“

Štadión Sigmy Olomouc Čítajte viac Fanúšikovia si povedali dosť, štadión oblepili plagátmi: Prasatá z vedenia, vzdajte sa velenia

Baggio vyrastal vo Vicenze, potom hral za Fiorentinu a prestupom do Juventusu zradil v roku 1990 celé mesto. No jeho kariéru výrazne poznačilo vystúpenie na majstrovstvách sveta v USA 1994.

Vo finále, v penaltovom rozstrele proti Brazílii, totiž nepremenil posledný pokutový kop a pre mnohých tak spôsobil zničenia sna o majstrovskom titule. V národnom tíme odohral 56 zápasov a strelil 27 gólov. Kariéru ukončil v roku 2004 v tíme Brescie.

Skvost východu. Dokončená Košická futbalová aréna Fotogaléria - 29 fotiek Všetky fotky
Košická futbalová aréna má po dokončení...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Roberto Baggio