Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zásadná zmena v Paríži: Katarskému šéfovi došla trpezlivosť, Škriniara čaká sťahovanie z Parku princov

Milionársky veľkoklub Paríž St. Germain, v ktorého drese pôsobí momentálne zranený Milan Škriniar, sa po 50 rokoch presťahuje z ikonického štadióna, Parku princov. V hre sú štyri alternatívy nového domova pre francúzsky tím.

09.02.2024 10:30
Park princov Foto:
Štadión Park princov sa nachádza v širšom centre francúzskej metropoly.
debata (4)

Paríž St Germain opustí Park princov po tom, čo mesto potvrdilo, že štadión nie je na predaj, uviedol vo štvrtok katarský prezident klubu Nasser al-Khelaifi.

„Vieme, čo chceme. Premárnili sme roky, keď sme čakali aby sme ho kúpili. Už je to za nami. Teraz sa chceme odsťahovať z Parku princov,“ povedal al-Khelaifi médiám na kongrese UEFA.

Nečakané oznámenie prichádza v čase, keď sa francúzsky gigant pripravuje na medializovaný odchod hviezdneho Kyliana Mbappého do Realu Madrid, keď mu v lete skončí vo francúzskej metropole zmluva.

Slovinsko - Slovensko Čítajte viac Ťažký žreb pre Slovákov. Ak chcú postúpiť, musia premôcť najsilnejšiu reprezentáciu z C-kategórie

Vedenie PSG minulý rok uviedlo, že preskúma alternatívy po tom, čo parížska starostka Anne Hidalgová naznačila, že štadión nie je na predaj. Toto stanovisko potvrdila začiatkom týždňa parížska radnica.

„Predaj je nežiadúci, pretože by išlo o rozhodnutie, ktoré sa nedá vrátiť späť. Preto dnes musíme predaj Parku princov vylúčiť. Nechceme rozpredávať dedičstvo Paríža,“ povedal námestník radnice pre šport Pierre Rabadan.

Park princov je domovom Paríža St. Germain od roku 1974 kam prišiel štyri roky po založení klubu. PSG, ktorý vlastní Qatar Sport Investment, dcérska spoločnosť katarského štátneho investičného fondu, chcel zostať v Parku princov. No už nechcel akceptovať neustále investície do štadióna, ktorý mu nepatrí.

Róbert Polievka Čítajte viac Úvod jari bude v znamení bojov o elitnú šestku, šancu má až osem tímov. Polievka sa prestupu v zime nedočkal

V januári PSG oznámil, že investoval viac ako 85 miliónov eur do nákladov na údržbu štadióna za posledné roky. V tom čase plánoval investovať ďalších 500 miliónov do modernizácie, aby mohol konkurovať s ostatnými veľkoklubmi na starom kontinente.

Klub teraz nasmeruje svoje úsilie na hľadanie nového domova. Prezident PSG neuviedol termín, kedy by sa malo sťahovanie uskutočniť. No podľa 90min.com už vedenie klubu odštartovalo hľadanie vhodnej lokality. A na stole majú byť minimálne tri možnosti.

Prvou možnosťou je Stade Jean-Bouin s kapacitou 20-tisíc miest, ktorý je tiež vo vlastníctve mesta Paríž a nachádza sa v blízkosti Parku princov. Dnes na ňom hrá zápasy ženský tím PSG a organizujú sa na ňom aj stretnutia v rugby a americkom futbale.

Alexander Vencel Čítajte viac Do Julinej... Eva, toto čo znamená! Jubilant Vencel spomína na šibačku u Vičana. Vypili sme všetky zásoby

Druhou alternatívou by mal byť francúzskou vládou vlastnený Stade Sebastien Charlety, tiež s kapacitou 20-tisíc miest. V súčasnosti je domovom klubu Paris FC, ale Paríž St. Germain by na jeho mieste postavil nový supermoderný stánok s kapacitou 75-tisíc miest.

Treťou je parížska La Defense Arena s 30-tisíc miestami, domov rugbyového tímu Racing 92. Mužstvo sa po olympijských hrách má vrátiť na svoj zrekonštruovaný štadión Yves-Du-Manoir.

PSG by tiež mohol zvážiť výstavbu úplne nového štadióna pri ich tréningovom kempe v mestečku Poissy pri Paríži. To by však predstavovalo logistické problémy, keďže sídli 20 kilometrov od centra Paríža.

Najväčšie futbalové štadióny na svete Fotogaléria - 81 fotiek Všetky fotky
V rebríčku nájdete 40 najväčších futbalových...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž St. Germain #Milan Škriniar #Nasser al-Khelaifi #Park princov