Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Briti kritizujú Abramoviča. Tvrdia, že chce peniaze z predaja Chelsea posunúť aj Rusom na Ukrajine

Britskí zákonodarcovia v stredu vyjadrili frustráciu z toho, že finančné prostriedky z predaja futbalového klubu Chelsea FC ešte neboli použité na podporu ukrajinských obetí vojny. Pred takmer dvoma rokmi to sľúbil bývalý majiteľ "The Blues" Roman Abramovič. Ruský miliardár predal londýnsky klub po tom, ako naňho britská vláda uvalila sankcie.

31.01.2024 11:18
koláž Foto: , ,
Majiteľ FC Chelsea Roman Abramovič a fanúšikovia klubu.
debata (1)

Abramovič sa zaviazal, že 2,5 miliardy libier (2,9 mil. eur) z predaja venuje obetiam vojny na Ukrajine. Po takmer 20 mesiacoch sú však tieto prostriedky naďalej zmrazené na bankovom účte.

"Všetci sme úplne zmätení a frustrovaní, že to trvá tak dlho. Nedokážem pochopiť, prečo Abramovič, alebo britská vláda nezabezpečili, aby bolo v pôvodnom záväzku viac jasnosti.

Zabránilo by to hádkam o tom, kto presne na Ukrajine dostane tieto peniaze," povedal Peter Ricketts, predseda Výboru pre európske záležitosti v hornej komore britského parlamentu.

SR Futbal NL 1. kolo Košice Slovan KEX Čítajte viac Na futbalovom trhu nefungujú pravidlá ako v obchode s regálmi. Slovan v tom nevie chodiť, dopláca na to aj Weiss

Zmrazené finančné prostriedky stále patria Abramovičovi, ktorý predal Chelsea americkému konzorciu, za ktorým stojí Todd Boehly, spolumajiteľ bejzbalového klubu Los Angeles Dodgers.

Na presun finančných prostriedkov musí 57-ročný Rus požiadať o licenciu, ktorá je podľa britskej vlády podmienená tým, že peniaze budú použité výhradne na humanitárne účely na Ukrajine.

V čase predaja bývalý majiteľ klubu vo svojom vyhlásení uviedol, že peniaze budú prevedené do nadácie, ktorá ešte len bude vytvorená a financie poputujú v prospech všetkých obetí vojny na Ukrajine.

SR Bratislava futbal šport FL príprava kozák Čítajte viac V Kozákovi máme autoritu. Nekalé praktiky pri vyhodení hráča? Dalo sa to vyriešiť aj bez hejtov, vraví prezident FC Košice

To by mohlo zahŕňať aj Ukrajincov mimo krajiny a zákonodarcovia naznačili, že Abramovič možno predpokladal, že sa použijú aj v častiach Ukrajiny, ktoré kontroluje Rusko.

Ricketts povedal, že britská vláda by akýkoľvek takýto krok vetovala.

Ana Markovičová kritizuje ruských športovcov Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Chorvátska futbalová reprezentantka Ana...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Roman Abramovič #Chelsea FC