Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Kozákovi máme autoritu. Nekalé praktiky pri vyhodení hráča? Dalo sa to vyriešiť aj bez hejtov, vraví prezident FC Košice

Návrat slávnej značky medzi slovenskú elitu ide podľa plánov. Hoci sú futbalisti FC Košice po jesennej časti najvyššej súťaže až na desiatom mieste, u nováčika panika nevládne. Vedenie košického klubu čakajú na jar výzvy - vrátane kompletnej dostavby štadióna, pokračujúcich bojov o udržanie sa či začiatku výstavby futbalovej akadémie.

26.01.2024 07:58
SR Bratislava futbal šport FL príprava kozák Foto: ,
Ján Kozák ml. je trénerom FC Košice.
debata

Tá by sa mala stať centrom výchovy talentov na východe republiky.

„Máme ambíciu byť lídrom v oblasti výchovy futbalovej mládeže. Chceme do Košíc prilákať najväčšie talenty z východu i širokého okolia,“ vraví prezident FC Košice Dušan Trnka.

V médiách zarezonoval prípad vášho už bývalého hráča Marcela Vasiľa, ktorý poukazoval na nekalé praktiky klubu v snahe o ukončenie zmluvy. Únia futbalových profesionálov (ÚFP) vydala stanovisko, v ktorom sa postavila na stranu hráča. Môžete situáciu objasniť?

Veľmi ma prekvapila reakcia ÚFP, pretože predchádzala bežným korektným rokovaniam. Z dlhodobého hľadiska sa však všetci kompetentní z tohto prípadu poučili. Či už ide o komunikáciu s hráčom alebo priamo s ÚFP.

Rozhovor s Vladimírom Goffom o Slovane
Video

Nebolo to spracované profesionálne a rozhodne to neprospieva lige. Zároveň si tým škodí klub i hráč. Situácia sa dala vyriešiť s úplne rovnakým výsledkom a pokojnou cestou – bez akýchkoľvek hejtov. Medzi ľuďmi panuje veľká nevraživosť, ktorú určite nie je vhodné ešte viac podnecovať.

Je situácia už definitívne urovnaná a dostal hráč dohodnutú sumu?

Všetko sa podarilo vyriešiť k spokojnosti oboch strán. Nevidel som problém, aby sme to urovnali hneď od začiatku. Stačilo akurát možno o jeden deň dlhšie vydržať, ďalej komunikovať a nič z toho by sa nestalo.

Košice zimujú v lige na desiatom mieste. Ste s jesennou časťou spokojní alebo ste mali vyššie očakávania?

Potvrdilo sa nám, že prvá liga má omnoho vyššiu kvalitu ako druhá. Trochu nás to zaskočilo. Otvorene poviem, že sme očakávali po jesennej časti lepšie umiestnenie. To však výrazne ovplyvnili zranenia na kľúčových postoch.

421056375 866298058828721 7711066998476117482 n  1 Čítajte viac Česi? Známi pokrytci. Keď môžu, obujú sa do Slovákov. Belasí oficiálne reagujú na zápas s Dynamom

Z toho pramenila séria desiatich prehier v rade, z ktorej sme sa dlho spamätávali. Vnímam to ako kľúčový moment prvej polovice sezóny. Pevne verím, že na jar sa naše výsledky zlepšia.

Tím dostal výrazný impulz po výmene trénera. Príchodom Jána Kozáka ml. sa výkony stabilizovali, hoci zlepšenie výsledkov prišlo až neskôr. Čím si to vysvetľujete?

Tréner Kozák je zárukou toho, že máme na dôležitej pozícii charizmatického človeka, ktorý má prirodzenú autoritu. Vie presne, čo od tímu chce.

Veľmi rýchlo dokázal v mužstve svoje predstavy implementovať. Chvíľu trvalo, kým sa výkony tímu pretavili aj do zlepšených výsledkov. Na hráčoch je však vidieť progres a to je najpodstatnejšie.

Ako tréner ide v otcových stopách. Vidíte medzi nimi podobnosť aj z povahovej stránky?

Syn je skôr pokojným trénerom. Stojí si však za svojimi princípmi. Ako jeden z mála trénerov v lige má prirodzenú autoritu, čo je z môjho pohľadu veľmi dôležité. V kolektíve to je hneď vidieť. Dodržujú sa pravidlá, čo je základ pre disciplínu a poctivú prácu, ktorou sa môžeme posúvať vpred.

Zvyknú sa spolu radiť?

Aj on povedal, že by bola škoda, ak by sa s otcom, ktorý je veľkým odborníkom, neradil. Má za sebou fantastickú kariéru ako hráč aj ako tréner. Naozaj by to bola premrhaná príležitosť, keby s otcom o dianí v klube nekomunikoval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák ml. #FC Košice #Dušan Trnka