Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Milodar pre Messiho je úsmevný, ale nie férový. O jeho víťazstve rozhodol aj Škriniar

Lionel Messi je futbalový kráľ, na tom sa asi všetci zhodneme. Ale nad titulom pre najlepšieho hráča roka 2023, ktorý mu udelili v pondelok večer v Londýne, sa vznášajú pochybnosti. Argentínčan dostal ocenenie po priemernej sezóne.

16.01.2024 15:00
Lionel Messi Foto:
Futbalová modla Lionel Messi.
debata (1)

V ankete FIFA zdolal futbalistov, ktorí vlani dokázali oveľa viac. Erlinga Haalanda a Kyliana Mbappého.

Škriniar za Messiho

Keď v priamom televíznom prenose zaznelo pri vyhlasovaní víťaza ankety meno Lionel Messi, v sále nastalo hrobové ticho. Nielenže samotný argentínsky rodák nebol prítomný, ale aj potlesk publika bol tlmený. Vo vzduchu sa akoby vznášala otázka, „prečo?“

Prečo vyhral futbalista, ktorý má za sebou veľkolepú kariéru, ale jeho futbalové umenie je na ústupe? Messi v lete opustil hviezdny Paríž St. Germain, kde nedokázal naplniť očakávania a neradoval sa z triumfu v Lige majstrov.

Naopak, druhému Haalandovi sa podarilo nielen to, ale s Manchestrom City zvíťazil aj v Premier League a FA-cupe.

Lionel Messi Čítajte viac Lionel Messi! Najlepším futbalistom sveta za minulý rok je argentínska ikona

Hlasovanie, v ktorom body rozdeľovali tréneri, kapitáni národných tímov a novinári, nemohlo byť tesnejšie, Messi a Haaland skončili nerozhodne – získali po 48 bodov. Napokon to však bol talizman Interu Miami, ktorý sa presadil vďaka väčšej váhe hlasov reprezentačných kapitánov.

Dá sa tak povedať, že o víťazovi rozhodol aj Milan Škriniar. Práve on dal v ankete na prvé miesto Messiho, na druhé svojho parížskeho spoluhráča Mbappého a na tretie Haalanda.

Tréner Slovákov Francesco Calzona si za víťaza vybral kanoniera Manchestru City, na druhé a tretie miesto dal jeho spoluhráčov Kevine DeBruyenho, resp. Bernarda Silvu.

V prestížnej ankete hlasoval aj dlhoročný redaktor Pravdy Michal Zeman – 1. Mbappé, 2. Haaland, 3. Messi.

Nielen prekvapujúce výsledky, vážnosti ankety uberá aj fakt, že ani jeden z trojice najlepších na vyhlasovanie neprišiel. Víťaz tvrdí, že začal s tréningovým procesom a cestou z Miami do Londýna by stratil vzácny čas.

David Beckham Čítajte viac Ako Beckham amerikanizuje futbal. Messiho Miami je predovšetkým zábavné centrum

Už nie si najlepší!

Niekoľko hodín po zverejnení výsledkov sa ozval legendárny Lothar Matthäus. Niekdajší nemecký stopér označil pondeľňajší večer za nespravodlivý.

„Tentoraz nemal byť víťazom. Myslím si, že je najlepším futbalistom za posledných 20 rokov, ale bol v Paríži a v Miami, kde robí humbug, no nezískal tam žiadne veľké tituly,“ povedal pre Sky Deutschland majster sveta z roku 1990.

„Keď zvážite naozajstné futbalové úspechy, niet pri výbere najlepšieho hráča nad Manchester City. Haaland povyhrával najdôležitejšie tituly, jeho počet gólov je pôsobivý,“ doplnil Matthäus.

Jeho úvahu vzápätí rozvinul Iker Casillas, nezabudnuteľný brankár Realu Madrid. „Rozdávate pekné ceny a zároveň ich aj beriete – nekonáte férovo, ale skôr úsmevne. Každopádne dobrú noc!“ napísal na sociálnej sieti X.

Futbalový redaktor z britského denníka The Mirror, John Cross, situáciu objasnil takto.

Netherlands Soccer Europa League Čítajte viac Hancko ako náhrada Škriniara? Záujem majú iba veľkokluby. Lobotka pravidelne debatuje s vedením Neapola

"Messi nedávno získal aj titul Zlatá lopta za rok 2023, keď doviedol Argentínu s kapitánskou páskou na ruke k titulu majstrov sveta. Kľúčom k ankete FIFA Best však bolo obdobie od 19. decembra 2022 do 20. augusta 2023, teda po finále MS.

Všetko hralo v prospech Manchestru City – boli najlepším tímom v Premier League, ktorá je najnáročnejšou ligou na svete," napísal s tým, že získať „treble“, teda majstrovský i národný pohár a všetko ovenčiť titulom z Ligy majstrov je obrovský počin.

Messi je víťaz, no ocenenie najlepší hráč roka 2023 je preňho futbalovým milodarom. Nórsky denník Aftenposten síce v tomto prípade nebol nezaujatý, ale jeho konštatovanie sedí.

„Lionel Messi už nepatrí medzi desať najlepších futbalistov na svete. Erling Haaland však áno,“ píše sa v článku.

V ňom posledná veta a pomyselný odkaz pre Messiho znie takto: „Prepáč, ale toto ocenenie si nezaslúžiš.“

Najväčšie futbalové štadióny na svete Fotogaléria - 81 fotiek Všetky fotky
V rebríčku nájdete 40 najväčších futbalových...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lionel Messi #Erling Haaland #FIFA The Best