Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako Beckham amerikanizuje futbal. Messiho Miami je predovšetkým zábavné centrum

Hračka odetá do ružovej. V rukách nagélovanej futbalovej celebrity. To je americký Inter Miami, klub, z ktorého robí David Beckham niečo viac ako futbal.

06.08.2023 10:00
David Beckham Foto:
David Beckham s manželkou Victoriou na zápase Miami proti Orlandu.
debata

Mimochodom, videli ste už v uliciach ružový dres s nápisom Messi? Ak nie, tak vydržte, toto spojenie sa šíri Severnou Amerikou, Áziou či Blízkym východom ako mor.

Z klubu na periférii záujmu sa stáva hit.

Právo na klub

Keď elegantný Angličan prvýkrát podpísal zmluvu v Major League Soccer (MLS) s Los Angeles Galaxy v roku 2007, ako hráč dostal opciu na kúpu rozširujúceho sa tímu za cenu 25 miliónov amerických dolárov.

V sezóne 2014, rok po jeho odchode do futbalového dôchodku, MLS oznámila, že Beckham využil túto možnosť a spolu so skupinou ďalších investorov zakladá tím v Miami.

„Nevravím, že môj príchod do Spojených štátov spraví z futbalu najväčší šport v Amerike,“ povedal na začiatku svojej zámorskej misie. „To je ťažké dosiahnuť. Sú tu bejzbal, basketbal, americký futbal… Ale nerobil by som to, keby som si nemyslel, že môžem niečo zmeniť,“ dodal.

A Beckham neprestáva meniť ani po dekáde a pol…

Jeho Miami vstúpilo do súťaže v roku 2020, ale napriek tomu, že podpísalo viacero významných hráčov – vrátane argentínskeho útočníka Gonzala Higuaína – nedokázalo skončiť lepšie ako na 19. mieste.

Hity sú doláre

Keď sa Beckham a spol. pustili do budovania Miami, neplánovali iba hernú stratégiu. Šlo im o viac. O zábavu, kultúru a vplyv. Zastaralé ekonomické schémy akoby hodili za hlavu. Už to nemalo byť len o predaji vstupeniek a veľkosti štadióna, z Miami chceli subjekt nastavený na úplne inú trajektóriu.

„Inter Miami je jednoducho šou. Tlčúce srdce hudby, módy, štýlu a kultúry, ktoré sa dobre hodí do očarujúceho tepla tohto floridského mesta. Dokonale zapadá do obrazu a masky značky Beckham,“ napísal portál Thedrum.

A Lionel Messi, ktorý sa k floridskému mančaftu pripojil toto leto, je jeho najväčšou ozdobou. Televízia CNN v tejto súvislosti poznamenala, že jeho vstup do arény je ako sledovanie značkového zábavného centra, ktoré razí svoje vlastné peniaze.

Lionel Messi. Foto: Profimedia
Lionel Messi Lionel Messi.

Dôkaz? Beckham kúpil tento futbalový kolos za 25 miliónov, po príchode Messiho má zrazu miliardovú hodnotu.

V americkom futbalovom prostredí veria, že Argentínčan súťaži pomôže viacerými spôsobmi. Len taký malý príklad – na Apple+ má čoskoro vyjsť dokument mapujúci Messiho magické výkony na majstrovstvách sveta. Obsah, na ktorý sa vraj značka MLS veľmi rada prilepí.

Podľa Thedrum je Inter Miami v tejto chvíli,,hudbou, ktorá sa stretáva s módou, prechádza štýlom a spája sa so športom. V tóne veľkých hitov. A hity znamenajú doláre."

Tri duely, päť gólov

Beckham nikdy nebol najlepším futbalistom na svete, no svojho času bol najlepšou futbalovou reklamou. Jeho vplyv mimo ihriska bol – a to nespochybňujeme jeho veľké futbalové umenie – väčší ako na trávniku.

Inter Miami je tak trošku ako Beckham. Pre klub je aktuálny úspech na ihrisku v podstate irelevantný. Sotva mu záleží na tímovom výkone alebo ligových výsledkoch. Tím je dne Východnej konferencie, ale naozaj to niekoho zaujíma?

Toto je predsa zábava…

Avšak len zatiaľ. Miami totiž priťahuje čoraz viac hviezdnych mien, väčšinu svojich príjmov raz bude generovať s futbalovou filozofiou. Šport je oknom toho, čo bude ďalej.

Štipka štatistiky: pred príchodom Messiho ťahal klub jedenásťzápasovú sériu bez výhry, odkedy je Argentínčan na Floride, Miami neprestajne víťazí. Naposledy proti Orlandu (3:1), keď strelil rodák z Rosaria dva góly. V doterajších troch stretnutiach ich dal dovedna už päť.

Lionel Messi v zápase proti Orlandu. Foto: Profimedia
Lionel Messi Lionel Messi v zápase proti Orlandu.

Okrem toho klub získal milióny sledovateľov na sociálnych sieťach, čím sa stal jedným z najsledovanejších mužstiev v americkom športe. Cena lístkov v celej MLS sa ihneď zdvojnásobila.

„Argentínčan ešte ani nedorazil, no Messiho efekt je veľmi, veľmi citeľný,“ napísal v júni portál goal.com.

Vyčítali mu Katar

Beckham vždy priťahoval peniaze. Po začiatku kariéry v Manchestri United, kde strávil viac ako dve desaťročia, si anglický stredopoliar užíval s Realom Madrid, L.A. Galaxy, AC Miláno a v Paríži St. Germain.

Podľa britských médií v čase, keď skončil, zarobil 800 miliónov USD, čo z neho robilo siedmeho najlepšie zarábajúceho športovca planéty.

Okrem peňazí z futbalu mal tiež podpísané lukratívne dohody so spoločnosťami Armani, Gillette, Pepsi a Adidas.

V roku 2014 založil firmu DB Ventures, ktorá sa starala o väčšinu jeho aktivít po futbalovej kariére. Zverejnené dokumenty prezrádzajú, že Beckhamovi boli v roku 2016 vyplatené dividendy vo výške 12 miliónov USD, o rok neskôr 22 miliónov, následne trinásť a sedemnásť.

Vlani bol zasa tvárou MS 2022 v Katare. Podľa Evening Standard mu priniesla táto zmluva 177 miliónov dolárov. Toto partnerstvo sa však kvôli porušovaniu ľudských práv v Katare nestretlo s veľkým nadšením.

Marta Čítajte viac Marta sa vzoprela biede, nastúpila na autobus a vyrazila do sveta. Brazília sa lúči s legendou, na ktorú dlho hľadela cez prsty

Hoci bol a je veľmi populárny, exfutbalista schytal za rozhodnutie spojiť svoje meno s emirátom od západných médií tvrdú kritiku.

Obraz pre dcérku

Napriek tomu: kde je Beckham, tam sa točia veľké peniaze. Aj v súkromí, ktoré zdieľa s manželkou Victoriou, niekdajšiou Spice Girl. Môžu sa pochváliť napríklad pôsobivou zbierkou umenia v hodnote 44 miliónov. Podľa britských médií sa celá ich kolekcia tematicky točí okolo lásky a zahŕňa maľby, portréty a sochy od Damiena Hirsta, Tracey Emina a Banksyho.

Portál Artnet uvádza, že v roku 2014 Beckham „vysolil“ 780-tisíc za objednaný obraz s názvom Daddy's Girl (otcovo dievčatko, z angl.) ako narodeninový darček pre svoju dcéru Harper.

Rád tiež nakupuje rôzne zberateľské artefakty – vrátane pamätných predmetov kráľa rock'n'rollu Elvisa Presleyho. „David tajne zbiera Elvisove memorabílie,“ napísal nedávno bulvárny Star.

„Vlastní celú miestnosť venovanú Elvisovým drobnostiam a kostýmom, ale nerád o tom hovorí, pretože sa bojí, že ľudia zistia, že je to on, kto takto navyšuje cenu vydražených predmetov.“

V jeho milionárskom svete je to síce len drobnosť, ale aj jeho tetovania po celom tele ho vraj stáli už najmenej 67-tisíc dolárov.

Dostal, čo chcel

V garáži má pôsobivú zbierku áut – médiá vypočítali, že v priebehu pár rokov minul na vozidlá okolo troch miliónov dolárov – Lamborghini Gallardo, Rolls-Royce Phantom Drophead, Bentley Bentayga a Aston Martin V8 Vantage X-Pack Volante patria podľa GQ medzi vozidlá, ktoré momentálne vlastní.

Majetkové impérium neustále rozširuje, portfólio jeho nehnuteľností má hodnotu úchvatných 86 miliónov USD.

Ale späť do Miami!

Beckham dostal, čo chcel. Druhýkrát v živote poriadne zatriasol americkým futbalom. „Soccer“ už nikdy nebude taký, ako predtým.

Predstavenie Lionela Messiho v Miami Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Lionel Messi zažil za morom veľký večer. Spolu...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #David Beckham #Lionel Messi