Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kristus v Pelého drese s desiatkou. V Brazílii si pripomenuli rok od úmrtia legendy

V Brazílii si v piatok na niekoľkých miestach pripomenuli ročné úmrtie futbalového kráľa Pelého, ktorý zomrel vlani 29. decembra v 82 rokoch na rakovinu hrubého čreva.

30.12.2023 16:07
Kristus Spasiteľ Foto:
Socha Krista Spasiteľa oblečená do brazílskeho reprezentačného dresu.
debata (1)

V Rio de Janeiro poňali spomienku veľkolepo a s pomocou svetiel „obliekli“ do Pelého reprezentačného dresu s číslom 10 ikonickú 30-metrovú sochu Krista Spasiteľa.

Odkaz zosnulej legende poslala aj hlava katolíckej cirkvi pápež František. „Pelé, bol pán Edson Arantes de Nascimento po celom svete známy, bol mužom, ktorý vo svojom živote potvrdzoval všetky pozitívne vlastnosti športovca,“ napísal pápež a dodal:

"Pamiatka na kráľa futbalu zostane v mysliach mnohých ľudí nezmazateľná a bude stimulovať nové generácie, aby v športe hľadali prostriedok k posilneniu jednoty medzi nami.

Martin Dúbravka Čítajte viac V Manchestri na Dúbravku nezabudli. Slovák na čele nelichotivého zoznamu

Cirkevné obrady sa pri tejto príležitosti konali aj v Museu Pelé v Santose, prístavnom meste, ktoré slávny útočník svojimi výkonmi a gólmi preslávil.

Klub FC Santos si na svoju legendu spomenul na štadióne Vila Belmiro, kde jeden z Pelého synov Edinho vypustil zo stredového kruhu desať bielych balónov.

Pamiatku slávneho hráča si pripomenula aj Medzinárodná futbalová federácia FIFA, ktorá zverejnila video s Pelého najslávnejšími okamžikmi a slovami: „Pelého odkaz bude žiť navždy.“

Pelé je jediným futbalistom histórie, ktorý získal tri tituly majstra sveta. Mnohí experti ho považujú za najlepšieho hráča všetkých čias, ktorému sa môžu priblížiť len zosnulý Diego Maradona a z novodobej éry futbalu Lionel Messi a Cristiano Ronaldo.

Najkrajšie momentky zo života Pelého Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Brazílsky tím aj s Pelém počas sústredenie vo...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio de Janeiro #pelé