Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Netanjahu ako Hitler? Člen rady anglickej FA sa po svojom prešľape ospravedlnil a odstúpil. Žiada o odpustenie

Nevhodný príspevok na sociálnej sieti X v súvislosti s vojnou v Pásme Gazy priniesol abdikáciu člena rady anglickej Futbalovej asociácie (FA) Wasima Haqa.

24.11.2023 15:00
FA, anglická futbalová asociácia, ilustračné foto Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ten zverejnil príspevok, ktorý mal odkazovať na nacistického diktátora Adolfa Hitlera a súčasného izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Haq síce správu zmazal, no FA ho suspendovala a začala s vyšetrovaním.

„Dnes som odstúpil z funkcie v FA. Tiež som zopakoval svoje ospravedlnenie židovskej komunite,“ napísal Haq na sociálnych sieťach a doplnil:

„Táto vojna si vyžiadala tisíce mŕtvych, mnohí z nás sú zúfalí a hlboko znepokojení. Dúfam, že futbal môže v budúcnosti zohrať úlohu pri zmierňovaní napätia medzi komunitami.“ Počas minulého týždňa Haqa odvolali z podobnej funkcie v anglickom tenisovom zväze.

Abdikáciu oznámil FA listom jeho šéfke Debbie Hewittovej.

Fanúšik Celtic vlajka Palestína Čítajte viac UEFA udelila pokutu Celticu za palestínske vlajky: Provokatívne gesto urážlivej povahy

"Cítil som sa ohromený tým, ako sa to stalo. Ako niekto, kto v priebehu rokov úzko spolupracoval s mnohými židovskými ľuďmi a vytvoril zmysluplné a hodnotné priateľstvá, najbolestivejšou časťou tohto procesu je poznanie, že niektorí z týchto priateľov a kolegov mi nemusia odpustiť nedorozumenie a rany, ktoré som neúmyselne spôsobil.

Beriem na seba plnú zodpovednosť a opätovne sa ospravedlňujem im a všetkým dotknutým. Môj komentár bol priamou kritikou politika, nie rasy alebo náboženskej skupiny.

Pri vyjadrení týchto pocitov som zvolil úplne nesprávne slová a to ovplyvnilo vedúcu pozíciu, ktorú zastávam vo FA," uviedol Haq.

Doplnil tiež, že sa chce osobne stretnúť s členmi židovskej obce a ozrejmiť im svoje slová. Ponúkol tiež spolupráci pri príprave „systematického procesu na spájanie komunít v budúcnosti“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Adolf Hitler #Benjamin Netanjahu