Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ide o veľa, Luxembursko už raz Slovákov nemilo prekvapilo. Kto bude vysielať zápas a čo by znamenala prípadná prehra?

Napriek piatkovej prehre 2:3 s Portugalskom majú slovenskí futbalisti postup na ME 2024 vo vlastných rukách. Keď v pondelok zvíťazia v ôsmom kvalifikačnom vystúpení na pôde priameho konkurenta v boji o druhé miesto v tabuľke J-skupiny Luxemburska, vzdialia sa mu pred záverečným asociačným termínom na rozdiel piatich bodov.

15.10.2023 10:42
leao, pekarík Foto: ,
Na snímke zľava Rafael Leáo (Portugalsko) a Peter Pekarík (Slovensko).
debata

V hre ich pritom zostane už len šesť a tak by Slovákom za predpokladu, že Bosna a Hercegovina nezdolá Portugalsko, stačilo v novembri ukoristiť v dvoch zápasoch už len bod a možno ani ten nie.

Zverenci Francesca Calzonu musia hodiť za hlavu duel v Porte, v ktorom prehrali s favorizovaným Portugalskom o gól. Zlepšený výkon v druhom polčase by však pre nich mohol byť vodítko, ako sa prezentovať v Luxemburgu.

"Veľká škoda prvého polčasu, Portugalcom sme darovali veľa priestoru. Boli sme pod veľkým tlakom a dvojgólové vedenie súpera bolo úplne zaslúžené. Druhý polčas už bol z našej strany úplne iný. Plnili sme, čo chcel tréner od nás chcel už v prvom polčase.

Ukázali sme veľa dobrého a pri troche šťastia z toho mohol byť zlatý bod. Nepodarilo sa nám ho získať, ale na výkone z druhého polčasu určite musíme stavať v troch ďalších zápasoch, ktoré nás čakajú," povedal pre TASR obranca Peter Pekarík.

Peter Pekarík Čítajte viac Keď legenda vstúpila do Berlína, pýtala sa, kde je Peter. Slovenský Lewandowski si do úst čipsy nedá, hviezdy však „zožerie“

Mužstvo v sobotu popoludní absolvovalo dvojhodinový letecký presun z Porta do Luxemburgu. Doobeda mali hráči vyťažení v zápase regeneračný tréning, náhradníci z Porta trénovali normálne. Seriózna príprava na ďalšieho súpera sa začala až v nedeľu, keďže na hotel v Luxemburgu dorazila výprava až vo večerných hodinách.

„Každý z nás pozná situáciu v tabuľke. Vieme, že nás čaká veľmi ťažký a možno kľúčový zápas. Verím, že nadviažeme na posledné výkony. Luxembursko mnohí podceňovali, ale je to kandidát na postup zo skupiny a spravilo veľký progres. Pozeráme sa však na seba a na náš výkon,“ uviedol 36-ročný obranca berlínskej Herthy pre TASR.

Podcenenie Luxemburska by sa naozaj nemuselo vyplatiť. So súperom z Beneluxu, ktorý sa v rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) nachádza o 37 miest nižšie, Slováci v úplne prvom zápase tohto kvalifikačného cyklu remizovali v Trnave 0:0.

cancelo, dúbravka, ronaldo Čítajte viac Dúbravka predviedol životný výkon. Ronaldo však Slovákov k bodu nepustil

Staršieho dáta je prípravný zápas z februára 2011, v ktorom sa v luxemburskom hmlovom opare zrodilo víťazstvo domácich 2:1. Pravda, v iných štyroch zápasoch už Slováci dokázali tohto súpera prevýšiť. Pamätný je triumf 4:2, ktorým spečatili postup na ME 2016 vo Francúzsku.

„Už v Trnave ukázali, že chcú hrať rýchly a kombinačný futbal. Majú veľmi dobre poskladané mužstvo, rýchlostné a fyzicky dobre pripravené typy hráčov. Nebudú len brániť a vyrážať do rýchlych kontier, ale snažiť sa hrať futbal,“ vymenoval Pekarík silné stránky súpera.

Zápas Luxembursko – Slovensko má na Stade de Luxembourg (kapacita 9385 miest) úvodný výkop v pondelok o 20.45 h a v priamom prenose ho odvysiela RTVS. Rozhodcovia sú zo Španielska na čele s hlavným Josem Mariom Sanchezom.

V ďalšom stretnutí J-skupiny nastúpi už jej istý víťaz Portugalsko v Zenici proti Bosne a Hercegovine a môže si pripísať ôsmy triumf za sebou. Domácich udrží v hre o postup iba víťazstvo. Island hostí v Reykjavíku reprezentáciu Lichtenštajnska, ktorá je so siedmimi prehrami a skóre 1:21 beznádejne na chvoste tabuľky „jéčka“.

Načítavajú sa športové výsledky...
Ohlasy po zápase Portugalsko - Slovensko Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Na Cristiana Ronalda sa môžete vždy spoľahnúť,...
debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pekarík #slovenskí futbalisti #luxemburskí futbalisti