Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ronaldov marocký hotel sa stal po zemetrasení útočiskom, luxus ide bokom. Nastal čas pomôcť si, odkázala hviezda Paríža

Zemetrasenie v Maroku, ktoré krajinu zasiahlo v noci z piatka na sobotu a vyžiadalo si viac ako 1000 obetí na životoch, ohrozilo konanie sobotňajšieho duelu Maroko - Libéria v kvalifikácii o postup na záverečný turnaj Afrického pohára národov, ktorý v januári 2024 hostí Pobrežie Slonoviny.

09.09.2023 20:01
Cristiano Ronaldo, hotel Foto:
Hotel Cristiana Ronalda v Marrákeši s názvom Pestana CR7.
debata

Spomenuté stretnutie by sa malo hrať v Agadire, no jeho výsledok už nemá možnosť ovplyvniť vývoj v K-skupine. Z nej si postup vybojovali Maročania aj výber Juhoafrickej republiky.

Epicentrum sa nachádzalo pri meste Ighil v provincii al-Haúz zhruba 70 kilometrov od Marrákeša. Zemetrasenie udrelo v piatok neskoro večer s predbežným magnitúdom 6,8 a otrasy trvali niekoľko sekúnd. O necelých 20 minút neskôr nasledoval dotras s magnitúdom 4,9.

Ronaldo, koláž Čítajte aj Slovensko prehralo, Ronaldo nedal gól, ale aj tak boli všetci spokojní. Takto má vyzerať futbalový sviatok

Otrasy vychádzali z hĺbky 18 kilometrov, uviedla USGS, no marockí seizmológovia tvrdia, že len z 11 kilometrov. V dôsledku zemetrasenia zomrelo najmenej 820 ľudí, pričom väčšina v Marrákeši a piatich provinciách pri epicentre.

Ďalších 672 osôb utrpelo zranenia, z toho 205 vážne. Počty obetí sa pravdepodobne ešte zvýšia, keďže pokračuje pátranie a záchranné operácie v odľahlých oblastiach, ktoré sú zasiahnuté najhoršie. Ide o najsilnejšie zemetrasenie v krajine za ostatných 120 rokov.

00 koláž Čítajte aj Prišlo 20-tisíc Slovákov, fandili piati. Najslabší výkon na domácich stačil, hlúpy faul Ronalda, ktorý unikol červenej

Plánované dejisko spomenutého futbalového duelu je epicentra vzdialené približne 170 kilometrov.

Pozostalým obetí už ponúkla kondolencie hviezda marockej futbalovej reprezentácie Achraf Hakimi, na klubovej úrovni hráč francúzskeho tímu Paríž Saint-Germain.

„Prežívame ťažké chvíle aj s našimi spoluobčanmi. Je čas pomôcť si navzájom, aby sme zachránili čo najviac životov. Úprimnú sústrasť všetkým, ktorí stratili blízkeho človeka,“ napísal Hakimi na instagrame.

Achraf Hakimi v drese Maroka. Foto: SITA/AP, Hassan Ammar
5. Achraf Hakimi Achraf Hakimi v drese Maroka.

Maročania po sobotňajšom súboji proti výberu Libérie majú na utorok naplánovaný prípravný zápas proti reprezentácii Burkiny Faso, hrať by sa malo vo francúzskom Lens.

Sústrasť a podporu vyjadrilo Maroku už viacero krajín z Európy, Ázie či Blízkeho východu. Pomoc ponúkli Turecko, Francúzsko či Nemecko a pomôcť Maroku je podľa jej hovorcu pripravená aj Organizácia Spojených národov (OSN). Marocká vláda zatiaľ formálne nepožiadala o pomoc.

Marek Čech, nepoužívať Čítajte aj Ronaldo ho poznal, ale na jachtu nepozval. Slovákove špeciality letia

Ako útočisko slúži ľuďom aj hotel Cristiana Ronalda, ktorý v piatok odohral kvalifikačný zápas ME v Bratislave.

Štvorhviezdičkový hotel Pestana CR7 leží na predmestí Marrákeša. Ako informoval portál Marca.com, hotel poskytol strechu nad hlavou ľuďom v núdzi a jeho luxusný charakter išiel bokom.

„Sme vo vstupnej hale a čakáme, či dostaneme izbu. Sú tu ľudia rôznych národností,“ uviedla Španielka Irene Seixasová pre stanicu 24h.

Zemetrasenia sú v severnej Afrike relatívne zriedkavé. Šéf Odboru seizmického monitorovania a varovania v Národnom geofyzikálnom ústave Lahcen Mhanni sa pre spravodajský portál 2M vyjadril, že zemetrasenie bolo najsilnejšie, ktoré zaznamenali v regióne pohoria Atlas.

Piatkové zemetrasenie bolo cítiť až v Portugalsku a Alžírsku, uviedli Portugalský inštitút pre more a atmosféru a alžírska agentúra civilnej

Reakcie Cristiana Ronalda v bratislavskom dueli Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Cristiano Ronaldo privádza svoj tím na trávnik...
debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #marockí futbalisti