Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ženský šampionát sa ešte ani nezačal. A už sa objavili sa prvé problémy s peniazmi

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) nevie garantovať, že národné federácie vyplatia hráčkam odmeny po 30-tisíc USD za účasť na tohtoročných majstrovstvách sveta.

19.07.2023 15:16
790129817 Foto:
Švédske futbalistky si pred štartom MS našli čas aj na mladých fanúšikov.
debata

Šampionát sa už vo štvrtok začne v Austrálii a na Novom Zélande. FIFA zo svojho rozpočtu vyhradila uvedenú sumu pre každú hráčku, ktorá sa predstaví na MS.

Financie však distribuuje cez národné federácie a preto nedokáže zaručiť, či sa prostriedky dostanú k hráčkam alebo ich zväzy využijú na svoje projekty.

Prezident FIFA Gianni Infantino deň pred začiatkom MS informoval, že federácia je v kontakte so zväzmi a preberá s nimi uvedenú záležitosť. FIFA podľa neho nemá páky na to, aby si vynútila platby hráčkam.

Bayern Mníchov Čítajte viac Nevídaná kanonáda. Necháme ich vyhrať, vtipkoval hlásateľ. Bayern zvíťazil 27:0

V niektorých prípadoch by zisk uvedených prostriedkov znamenal výraznú zmenu v živote futbalistiek. Celosvetovo je totiž priemerný plat futbalistiek približne 14-tisíc USD ročne.

„Kráčame správnym smerom a konzultujeme s asociáciami aj hráčkami, aby sme sa pohli ďalej. Zväzom sme dali odporúčania, ale tie musia rozhodnúť, čo s financiami spravia a ako ich rozdelia,“ povedal Infantino.

21. Hlavná FOTO Čítajte viac Kmotrík naložil trénerovi, Weiss mal zatemnený mozog. Pamätné kolapsy Slovana v Európe

Suma 30-tisíc dolárov na jednu hráčku je iba za štart na MS a môže byť vyššia v závislosti od úspešnosti jednotlivých výberov na turnaji. Vyšplhať sa môže až na 270-tisíc na jednu futbalistku.

V porovnaní s predchádzajúcimi MS žien zvýšila FIFA odmeny niekoľkonásobne, stále však ide len o štvrtinu sumy, ktorú federácia rozdelila v súvislosti s minuloročnými MS mužov v Katare (440 miliónov dolárov). Podľa Infantina je cieľom to, aby na MS mužov 2026 a MS žien 2027 boli tieto odmeny totožné.

Najsledovanejšie futbalistky na sociálnych sieťach Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Rebríček je zoradený podľa počtu sledovateľov...
debata chyba
Viac na túto tému: #Gianni Infantino #MS vo futbale žien 2023