Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odvážna spoveď hviezdy: Ako dieťa predával drogy, padol na dno. Po odvykačke chce späť na výslnie

Už v devätnástich sa stal lídrom Tottnehamu Hotspur v Premier League a Anglicko od neho čakalo veľa. No s dobre rozbehnutou kariérou Dele Alliho to išlo postupne dolu vodou, naposledy mu nevyšlo hosťovanie v Besiktasi Istanbul.

14.07.2023 07:00
731340070 Foto:
Dele Alli otvorene prehovoril o traumách z detstva aj z nedávnej minulosti.
debata

V súčasnosti 27-ročný futbalista Evertonu v rozhovore s Garym Nevillom prezradil, čo je príčinou jeho ústupu z pozície jedného z najlepších hráčov Premier League.

„Mal som zložité detstvo. Spôsobená trauma sa ma od tej doby drží a vyvrcholilo to tým, že som nastúpil na odvykačku,“ povedal Alli o svojich problémoch.

Jeho začiatok medzi seniormi bol ako z rozprávky. Z tímu MK Dons, ktorý hral až štvrtú ligu, odišiel do Tottenhamu, kde v prvých troch sezónach nastrieľal 37 gólov a pridal 29 asistencií. A to z pozície stredopoliara.

Dvakrát za sebou sa stal najlepším mladým hráčom Premier League a spoločne s Harrym Kaneom bol suverénne najväčšou hviezdou Tottenhamu.

Juraj Kucka Čítajte viac Kucka sa k uhryznutiu postavil ako chlap. Súper ma doškriabal do krvi, ale to neospravedlňuje moju chybu

„Sir Alex Ferguson mi za dva a pol roky, čo som viedol Manchester United, dal jedinú radu. Naliehal, nech kúpim Dele Alliho. Jeho mentalita a spôsob hry boli pre neho stelesnením United,“ spomínal na nedávnu minulosť José Mourinho. Napokon Alliho trénoval, ale v Tottenhame, kam prišiel v roku 2019.

V tom čase už krivka Alliho výkonnosti smerovala nadol. Sezónu Tottenhamu vtedy dokumentovala spoločnosť Amazon, vďaka čomu sa dostali na verejnosť slová Mourinha do Alliho duše.

„Nepochybujem o tvojom potenciáli, ale všimol som si, že máš značné výkyvy. Nemusíš sa mi zverovať, ale ja neviem, prečo to tak je,“ hovoril portugalský tréner.

Vŕtalo mu v hlave, či sú za tým večierky, nespútaný životný štýl, alebo niečo iné. „Upozorňujem ťa, že ja mám dnes 56 rokov a ešte včera som mal 20. Čas letí a raz budeš ľutovať, ak nedosiahneš to, na čo máš. Musíš byť na seba prísnejší,“ naliehal na Alliho.

Juraj Kucka Čítajte viac Slovan je pre UEFA problémový klub. Šéf disciplinárky SFZ odhadol trest pre Kucku

Nepomohlo. Z Tottenhamu odišiel v januári 2022 do Evertonu odkiaľ v lete putoval na hosťovanie do Besiktasu. V Istanbule jeho výkonnosť nestála za nič a fanúšikovia nechápali, čo sa s Allim deje. To sa snažil teraz vysvetliť v rozhovore s Nevillom.

„V šiestich rokoch ma sexuálne obťažoval mamin kamarád. Mama ma poslala do Afriky, aby som získal disciplínu. Keď som sa v siedmich vrátil, začal som fajčiť a o rok neskôr predávať drogy,“ popísal Alli hrôzy z detstva.

Na nápad rozvážať drogy ho mal priviesť starší muž, policajti by predsa nepodozrievali takého malého chlapca. „Rozvážal som ich na bicykli, kde som ich mal schované. Futbalová lopta a drogy, s tým som jazdil. V jedenástich ma muž z vedľajšieho sídliska povesil z mostu, aby mi pohrozil a ja so s tým prestal.“

V dvanástich prišlo pre mladého Alliho vyslobodenie v podobe adoptovania fungujúcou rodinou. „Lepších ľudí som si nemohol želať,“ priznal futbalista. Aj tam ho však dobehla temná minulosť.

Kucka koláž Čítajte viac Drakula sa vracia od Kmotríka, Kuso či Mojsejov pes. Internet sa zabáva na Kuckovom hryze

Bolo pre neho ťažké zveriť sa im s problémami, ktorého trápili. Mal v sebe zafixované, že by sa ho po vypočutí mohla rodina ľahko zbaviť. „Snažil som sa preto byť tým najlepším chlapcom. V šestnástich som začal hrať profesionálne a vtedy pomaly začali moje ďalšie problémy.“

Že niečo nie je v poriadku došlo stredopoliarovi ešte za Mourinhovej éry v Tottenhame. Bolo to v čase, keď ho tréner prestal nasadzovať do základnej zostavy. „Raz som sa zobudil, pozrel sa do zrkadla a pýtal sa sám seba, či by som nemal ukončiť kariéru. Mal som 24 a uvažoval som, že skončím s niečím, čo milujem,“ spomína Alli.

Skonštatoval, že odjakživa bojuje sám so sebou. Vo všetkom. „Na povrchu som sa smial a tváril sa, že je všetko v poriadku. Ale vo vnútri som bol zničený.“ Mentálne problémy začal riešiť liekmi na spanie, na ktorých začal byť závislý.

Island, Slovensko Čítajte viac Vzorný profesionál, ktorému srdce bije pre Herthu. Pekarík zostáva v Berlíne

Podľa neho sú tabletky na spanie pre futbalistov, od ktorých sa vždy očakáva maximálny výkon, výborným pomocníkom. „Problém nastane, keď ich začnete užívať na otupenie pocitov a to bol presne môj prípad. Rozhodne nie som jediný, kto niečím takým prechádza. Snáď moja otvorenosť niekomu pomôže,“ zveril sa Angličan.

Keď sa po poslednej sezóne vrátil z Turecka zranený a musel ísť na operáciu, rozhodol sa, že vystúpi zo začarovaného kruhu. Podstúpil šesťtýždňovú odvykaciu kúru.

„Ani som si nevedel predstaviť, že by mi to mohlo takto pomôcť. Som tri týždne po nej a cítim sa tak dobre, že dokážem o svojich problémoch otvorene hovoriť,“ dodal Alli. Na záver poďakoval Evertonu, ktorý ho v úsilí vyriešiť aspoň časť svojich problémov neustále podporoval.

Barbora Hrončeková, manželka Milana Škriniara Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Tínedžerská láska, ktorá prerástla až k...
debata chyba
Viac na túto tému: #Premier League #Tottenham Hotspur #Everton #Gary Neville #Dele Alli