Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Inšpiroval generácie. Zomrel Luis Suárez, jediný španielsky víťaz Zlatej lopty

Vo veku 88 rokov zomrel v nedeľu bývalý španielsky futbalista Luis Suárez. O úmrtí víťaza Zlatej lopty z roku 1960 informovala agentúra AFP.

09.07.2023 12:35
Luis Suárez Foto:
Luis Suárez (druhý zľava) v roku 2015.
debata

Niekdajší stredopoliar FC Barcelona a Interu Miláno je stále jediný v Španielsku narodený futbalista, ktorý získal Zlatú loptu pre najlepšieho hráča sveta. Medzi ženami sa tejto pocty dvakrát dostalo jeho krajanke Alexii Putellasovej.

V 60. rokoch minulého storočia bol Suárez opora Interu, ktorý vtedy patril medi najlepšie mužstvá sveta a viedol ho legendárny Helenio Herrera.

Attila Abonyi Čítajte aj Po revolúcii opustil rodnú Budapešť, uviedli ho do siene slávy. Zomrel muž, ktorý stál pri historickom momente

„S hlbokým zármutkom sa lúčime s Luisitom. Jeho hra inšpirovala generácie hráčov. Bol výnimočný futbalista a skvelý interista,“ uviedol v stanovisku milánsky klub.

Suárez sa narodil v roku 1935 v La Coruni. V miestnom Deportive začal svoju kariéru, v roku 1954 odišiel do Barcelony a s katalánskym gigantom vyhral dvakrát španielsku ligu.

V roku 1961 prestúpil za rekordnú čiastku do Interu Miláno, s ktorým získal trikrát scudetto a dvakrát Európsky pohár majstrov.

V drese Španielska sa tešil z titulu majstra Európy (1964), pričom celkovo odohral za národný tím 32 zápasov.

3 Camp Čítajte aj Do ikonického štadióna sa zahryzli bagre. Takto pokračuje vyše miliardová renovácia Camp Nou. Vizualizácia uchvacuje

V roku 1973 sa lúčil s kariérou ako hráč Sampdorie Janov, neskôr v tomto klube pôsobil ako tréner. Koučoval aj Como, Cagliari a Inter.

V roku 1988 prevzal kormidlo španielskej reprezentácie, s ktorou postúpil na MS 1990. Španieli na šampionáte v Taliansku vypadli v osemfinále, Juhoslávii podľahli 1:2 po predĺžení.

Kapitáni majstrov sveta. Čo postihlo legendy MS? Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
MS 1966 v Anglicku - Bobby Moore (Anglicko)...
debata chyba
Viac na túto tému: #Luis Suaréz #španielski futbalisti