Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cenou sa priblížil Košiciam, bude však o úroveň nižšie. Futbalový štadión v Prešove začali rekonštruovať. Kedy bude hotový?

Nekonečné odklady, komplikácie s povoleniami i financovaním. Štadión najstaršieho futbalového klubu na Slovensku Tatrana Prešov, ktorý má byť jedným z dejísk ME do 21 rokov, začali koncom júna rekonštruovať. Od podpisu prvých dokumentov k výstavbe až ku vstupu bagrov na stavenisko uplynulo dlhých šesť rokov.

03.07.2023 05:40
FTA vizual2 Foto:
Vizualizácia Futbal Tatran Arény.
debata

Celý proces sa začal už v roku 2017, keď uzrel svetlo sveta projekt Futbal Tatran Arény (FTA).

Tá bude mať po dokončení kapacitu 6500 miest na sedenie a má spĺňať kritériá UEFA tretej kategórie.

Celková suma na výstavbu by mala presiahnuť 21 miliónov eur. Pôvodné odhady sa pohybovali na úrovni okolo 17 miliónov.

Pre porovnanie, štadión v Košiciach, ktorý bude mať kapacitu vyše 12600 miest, stavajú za viac ako 24 miliónov eur a bude spĺňať podmienky UEFA štvrtej kategórie.

Aký bude postup a kedy by mali štadión v Prešove dokončiť?

Dve etapy výstavby

Konateľ FTA Rastislav Mochnacký v oficiálnom vyjadrení informoval, že koncom júna si zhotoviteľ stavby prevzal stavenisko a začal s prvotnými úpravami. Výstavba sa má naplno rozbehnúť začiatkom júla.

KFA4 - Košická futbalová aréna Čítajte viac Futbalový štadión v Košiciach má podobný problém ako Steel aréna. Ukrajinci na ňom zabojujú o Ligu majstrov

„Môžeme tak hodnotiť, že príbeh, ktorý sa začal ešte v roku 2017, sa z administratívneho hľadiska uzavrel a konečne prišiel čas stavať štadión ako bol naprojektovaný,“ uvádza Mochnacký.

Zároveň priblížil časový rámec výstavby, ktorú je potrebné ukončiť v závere roka 2024, aby sa stihol proces získania licencie UEFA.

Tá je potrebná pre organizovanie medzinárodného podujatia, akým je EURO do 21 rokov.

„Prvá etapa výstavby potrvá dvanásť mesiacov, druhá šesť. Neznamená to však, že druhá sa začne až po úplnom dokončení prvej. Vzájomne sú podmienené a ovplyvňujú sa,“ objasňuje Mochnacký.

Termín ukončenia výstavby roku 2024 je podľa neho na základe harmonogramu prác reálny.

Slovenské štadióny, ktoré budú hostiť ME 2025 Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
koláž štadióny

V prvej fáze má vyrásť základná infraštruktúra a hlavná tribúna s kapacitou 1800 miest. V druhej pribudnú zvyšné tribúny s kapacitou pre 4700 divákov.

Financovanie z viacerých zdrojov

V polovici júna bola na výstavbu FTA schválená dotácia vyše 4,8 milióna eur z Fondu na podporu športu (FNŠ). Mesto Prešov sa na financovaní podieľa sumou viac ako 7,1 milióna eur.

Kosicka futbalova arena KFA Čítajte viac Má sa stať pýchou i centrom futbalového diania na východe Slovenska. Ako bude vyzerať košický štadión po dostavaní?

Rovnakou čiastkou prispel na výstavbu kraj. Do financovania sa zapojil aj SFZ, ktorý pomohol sumou 2,4 milióna eur. Celková čiastka na výstavbu štadióna tak presiahne 21,2 milióna eur.

„Dotáciu od FNŠ máme schválenú, ale správna rada fondu musí doriešiť administratívne záležitosti. Jej členovia sa majú zísť na zasadaní v poslednom júnovom týždni,“ uviedol Mochnacký.

debata chyba
Viac na túto tému: #Futbal Tatran Aréna (FTA)