Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Nastúpil, vystrelil, rozhodol. Španielov poslal do finále Ligy národov striedajúci žolík

Futbalisti Španielska sa stali druhým finalistom Ligy národov. V semifinále zvíťazili nad veľkým rivalom z Talianska 2:1. O postupe rozhodol v 88. minúte útočník Joselu, ktorý do hry naskočil len tri minúty predtým.

15.06.2023 22:41 , aktualizované: 22:54
765197806 Foto:
O najtesnejšom víťazstve španielska rozhodol útočník Joselu.
debata

Španieli sa v boji o titul sa stretnú s Chorvátskom. To vyradilo domáce Holandsko 4:2 po predĺžení. Finálový duel je na programe v nedeľu 18. júna o 20.45 h, duel o bronz sa hrá v rovnaký deň o 15.00.

V repríze rovnakej fázy z roku 2021 (2:1 pre Španielsko) sa čakalo na úvodný gól len tri minúty, keď sa po chybe talianskej obrany presadil Yeremi Pino, no už o osem minút neskôr vyrovnal z penalty Ciro Immobile.

V ďalšom priebehu boli aktívnejší Španieli, ale na gól sa čakalo až do samého záveru. V 88. minúte sa dostal k odrazenej lopte tesne pred brankárom striedajúci Joselu a rozhodol.

Liga národov, Final Four 2022/2023
semifinále /Enschede/:
Španielsko – Taliansko 2:1 (1:1)
Góly: 3. Pino, 88. Joselu – 11. Immobile (z 11 m). Rozhodovali: Vinčič – Klančnik, Kovačič (všetci Slovin.), ŽK: Alba, Gavi, Morata – Immobile, Zaniolo.
Španielsko: Simon – Navas, Le Normand, Laporte, Alba – Rodri, Merino (74. Ruiz) – Rodrigo (46. Asensio), Gavi (68. Canales), Pino (74. Fati) – Morata (84. Joselu)
Taliansko: Donnarumma – Toloi, Bonucci (46. Darmian), Acerbi – Di Lorenzo, Frattesi (76. Verratti), Jorginho (61. Cristante), Barella, Spinazzola (46. Dimarco) – Immobile (60. Chiesa), Zaniolo

Úvod druhého semifinále mal rýchly spád a po jedenástich minútach bolo skóre 1:1. Španieli sa ujali vedenia už po troch, keď využili zlú rozohrávku brankára Donnarummu a chybu Bonucciho a Pino umiestnil loptu k žrdi. Z vedenia sa však tešili iba osem minút.

Zaniolova strela v pokutovom území totiž trafila ruku Le Normanda a pokutový kop bez problémov premenil Immobile – 1:1. O ďalších desať minút už mohli viesť Taliani, gól Frattesiho však neplatil pre ofsajd, čo potvrdil aj VAR. V ďalšom priebehu boli aktívnejší Španieli, na krídle podnikal nebezpečné výpady Navas a v 27. minúte mal dobrú šancu Morata, ale Donnarumma loptu vyrazil.

Rudi Garcia Čítajte viac Lobotka má v Neapole nového trénera. Viedol Ronalda a vo Francúzsku bol jednotkou

Španieli vysoko napádali a hrali s vysunutou obranu, čo sa snažili súperi využiť rýchlymi kontrami, ale do veľkých šancí sa nedostali. V závere polčasu trafil Morata v dobrej šanci iba brankára a na druhej strane Toloi minul.

Do druhého polčasu nastúpil na talianskej strane Dimarco a Darmian, na druhej Asensio. V úvode boli aktívni opäť hráči z Pyrenejského polostrova, no nevyužili dve veľké šance. Pri pokuse Merina sa vyznamenal Donnarumma a Moratova strela tesne minula tyč.

France Soccer League One Čítajte viac Mbappé sa kajal pred médiami: Nemyslel som si, že list môže niekoho zabiť

V 52. minúte skúsil akrobatické zakončenie Rodri, ale mieril nad. Taliansky tréner reagoval ďalšími dvoma striedaniami a na ihrisko sa dostali Chiesa s Cristantem. Výmena pomohla a v 65. minúte mohli ísť „azúroví“ do vedenia, ale Frattesiho strelu vytlačil brankár Simon. V ďalších minútach si ani jedno mužstvo nevypracovalo väčšie šance, no Španieli udreli v samom závere.

V 88. minúte odvrátila talianska obrana center z ľavej strany iba pred pokutové územie. Následnú strelu zblokoval jeden z bekov, no k dorážke sa dostal Joselu a rozhodol o postupe Španielska. Semifinálový duel medzi týmito súpermi sa tak skončil rovnako ako pred dvoma rokmi.

Najlepšie futbalové kluby z krajín V4 Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Okrem rebríčku zostaveného podľa päťročného...
debata chyba
Viac na túto tému: #španielski futbalisti #talianski futbalisti #UEFA Liga národov