Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Nevylúčil Řepku, nevidel zlomenú nohu. Kariéru mu zachránil jeden hlas. VAR? Niektorí hráči s ním vedia vybabrať

Štúdio systému VAR, ktoré sa využíva v... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR futbal FL nadstavba 3. kolo Slovan Zlaté Moravce BAX Štúdio systému VAR, ktoré sa využíva v najvyššej slovenskej súťaži.

Rozhodcom však pomáha čoraz viac technika. Majú vymoženosti, ktoré ich predchodcovia nemali. Prečo je stále toľko omylov?

Začínal som len s píšťalkou, neskôr so zástavkou, postupne sa objavovali rôzne novinky. Rozširoval sa počet rozhodcov na jednom zápase, v polovici osemdesiatych rokov nastúpilo video, potom bránkoví rozhodcovia, bránková technika a VAR. Ale každé opatrenie je dobré len vtedy, keď ho správne aplikujeme v praxi. Vždy nakoniec rozhoduje ľudský faktor.

Keď ste pracovali v komisii rozhodcov UEFA, riešilo sa, či zaviesť VAR. Aj veľa kompetentných ľudí bolo proti. Vy ste boli jeho zástancom. Čo vás presvedčilo?

Bol som za všetko, čo rozhodcom pomáhalo a čo minimalizovalo chyby. Spočiatku to bola drahá záležitosť. Platí to v podstate stále. VAR nie je na všetkých zápasoch ani v slovenskej lige, ale ani na všetkých medzinárodných súťažiach.

757120429 Čítajte viac Českým futbalom otriasa incident. Šéf klubu vtrhol po zápase do šatne rozhodcov, vulgárne im nadával

Prvý raz sa VAR naplno využil na MS 2018 v Rusku. Čo ukázalo uplynulých päť rokov? Osvedčil sa?

Na 95 percent. Najmä pokiaľ ide o posudzovanie ofsajdov. Samozrejme, sú situácie, kde rozhodujú centimetre, vtedy sa môže stať, že padne zlý verdikt a nepomôže ani VAR. Dohál v Banskej Bystrici v súboji s DAC neuznal vyrovnávajúci gól domácich, unáhlene odpískal ruku, urobil chybu, lebo sa nešiel pozrieť na video. Keby to urobil, zrušil by rozhodnutie. To nezaváhal VAR, bola to ľudská chyba.

Glova sa bol na VAR pozrieť a napriek tomu neposúdil dve dôležité situácie v zápase DAC – Slovan správne…

To len preto, že mal na vec iný názor. VAR nepovie rozhodcovi, či bola, alebo nebola ruka. Len ho upozorní na problémovú situáciu: choď sa na to pozrieť. Konečný verdikt zostane na ňom. To sa nezmení.

Odporcovia argumentujú, že VAR neodstránil chyby a zbytočne zdržuje zápasy…

Je to aj o technickej kvalite. Iný VAR používa UEFA, iný je na Slovensku, hovorím o technickom vybavení. V európskych súťažiach nie je VAR priamo v dejisku stretnutia, ale UEFA zriadila štúdio priamo vo svojom sídle v Nyone. Rozhodca je v kontakte s videorozhodcami. Ale platí, že sa nemá obracať na VAR pri bežných fauloch mimo pokutového územia.

Rozhodca Filip Glova ukazuje červenú kartu... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
SR futbal FL 19. kolo Sereď Spartak Trnava TTX Rozhodca Filip Glova ukazuje červenú kartu Robertovi Diasovi, protestuje kapitán Serede Tomáš Hučko.

Aké zásady platia?

Posudzujú sa fauly v šestnástke, zákroky na červenú kartu, ofsajdy, aj to, či bol dosiahnutý regulárny gól.

Aj s pomocou videoasistenta sa často ťažko objektívne posudzujú napríklad kontakty v šestnástke, hranie rukou a podobne…

Sú momenty, keď to ani VAR neukáže na 100 percent, ale ako som už povedal, 95 percent situácií sa dá posúdiť, čo je výrazný posun. Niektorí hráči vedia s videoasistentom vybabrať. Dokážu šikovne zvládnuť kritické situácie v šestnástke, padnú, a keď VAR vyzve rozhodcu, aby si to išiel pozrieť, vidí kontakt a zneistí ho to. Dnes je veľa zákrokov, po ktorých sú penalty, ktoré by sme my nikdy nenariadili.

Čím menej rozhodca využije v zápase VAR, tým je úspešnejší?

To sa zohľadňuje. A dokonca aj vtedy, keď rozhodne správne, ale ide si to overiť na základe výzvy VAR-u.

SR Futbal II. liga 29. kolo Košice Postup KEX Čítajte viac Hráči mali povolené všetko, zaslúžili si to, tvrdí tréner Košíc. Sú podmienky v klube porovnateľné s prvoligistami?

Myslíte si, že by sa mohol futbal vrátiť o niekoľko rokov späť a VAR zruší?

VAR sa vo futbale nepoužíva všade. V množstve zápasov je len málo takých, kde rozhodcom pomáha. Dôvodom je jeho finančná nedostupnosť. A to sa podľa mňa ani nezmení. Žijem v Žemberovciach, chodím na futbal, na siedmu ligu a tam nielenže nijaký VAR neexistuje, ale často píska jediný rozhodca. A ešte má aj problémy s behaním. Je obdivuhodné, že dokáže rozhodnúť, čo bol ofsajd a čo nie. Mne sa môže zdať, že sa pomýlil, ale platí, čo rozhodol. Občas si niečo vypočuje od divákov. Obdivujem, že sa na to dá.

Je pre rozhodcov zaujímavé pískať aj okresnú súťaž?

Nehrnú sa do tejto činnosti, nie je to niekedy jednoduché viesť tieto zápasy na dedine. Na druhej strane si rozhodca môže v sezóne aspoň niečo privyrobiť.

Kluby sa stále na rozhodcov sťažujú. Viete si predstaviť absurdnú situáciu, že by sa raz hralo bez rozhodcov?

Taká situácia nie je úplne absurdná. V okresnej súťaži sa stane, že oficiálne sa uvedie, že rozhoduje laik. Ak chýba rozhodca, pravidlá na to pamätajú. Každý klub postaví jedného laika a žreb rozhodne, kto zápas povedie. Samozrejme, v profesionálnom futbale rozhodca musí byť. Ak na neho kluby útočia, často je to aj o tom, aby spláchli svoju zodpovednosť. Rozhodca je na to vždy vhodný objekt.

Platy rozhodcov v top ligách Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Strážia najväčšie hviezdy i pravidlá...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Marko #VAR