Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Môj dedo bojoval po boku Rusov. Boli sme bratia, teraz si nevieme prísť na meno, vraví legenda slovenských trávnikov

Ruslan Ľubarskij. Foto: Facebook/TJ Družstevnik Radvaň nad Laborcom
Ruslan Ľubarskij Ruslan Ľubarskij.

Slovensko je vo vzťahu k vojne na Ukrajine pomerne rozdelené…

Vytáča ma to, ale vyhýbam sa verbálnym konfliktom, jeden mám totiž za sebou. Ani sa mi nechce o tom hovoriť. Rozčuľuje ma, keď o situácii na Ukrajine rozprávajú ľudia, ktorí tam nikdy neboli.

Alebo takí, ktorí tam pravidelne chodili – veď Humenné je od hraníc iba 70 kilometrov – páčilo sa im tam, všetko bolo skvelé, ale podporujú Putina. Vôbec tomu nerozumiem.

Ruský šport je momentálne v ofsajde… Správne?

Jednoznačne. Veľa ukrajinských športovcov bojuje, mnohí z nich zomreli, iní zasa prišli o kariéru. A Rusi by si zatiaľ mali bez zábran športovať? O medaily? Čo je to za nezmysel? Nemajú tam čo robiť, a nemyslím tým len olympiádu.

Často sme svedkami toho, ako ukrajinské tenistky nepodajú ruku ruským súperkám. Vy by ste ju dnes k ruskému protihráčovi natiahli?

Ťažká otázka. Zaskočili ste ma. Počas kariéry som mal v mužstve niekoľko ruských spoluhráčov a v živote som s nimi nemal žiadny problém. Boli to dobrí chlapci a ja len dúfam, že aspoň vnútorne nesúhlasia s tým, čo sa deje.

Pred rokom sme sa vás pýtali, či ukrajinská duša dokáže raz odpustiť. Odpovedali ste, že neviete… Čo poviete dnes?

Potrebujem veľa času. A tiež, aby sa Rusko zmenilo. Musí sa to tam vyčistiť. Ale nechcem hádzať všetkých Rusov do jedného vreca, lebo aj tam je veľa takých, ktorí nesúhlasia s inváziou. Žiaľ, osobne o takých neviem, nie som s nimi v kontakte.

Vrátil sa medzitým futbal do vášho života?

Trénujem, aj hrám za Lackovce. Život vie byť krutý, človek sa naučí žiť aj s takýmito vecami. A futbal bol dobrou pomocnou rukou. Odreaguje vás.

Pavol Gostič Čítajte viac Gostič: Najprv som bol pre nich gadžo z východu a oni rozmaznaní Blaváci

Viete si v tomto veku užiť víkendový futbal?

Mám ho rád, keby nie, dávno s ním seknem. Venujem sa mu od šiestich rokov. Veľa ľudí sa ma pýta, prečo to robím a dokedy plánujem hrať, ale pokiaľ ho milujem a zdravie mi slúži, neprestanem.

Ale nie je to také, ako predtým, kedysi som mohol hrať na druhý deň ďalší zápas, dnes po jednom mám dva dni problémy s chôdzou (smiech). Chcem sa však udržiavať v kondícii.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Ruslan Ľubarskij