Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Britský miliardár a katarský šejk. Bitka o Manchester United je vo finále

Sir Jim Ratcliffe so spoločnosťou Ineos sa stal druhým a posledným oficiálnym uchádzačom o nákup anglického klubu Manchester United. Ešte v piatok ponuku predložil aj katarský šejk Jassim Bin Hamad Al Thani.

18.02.2023 12:47
Jim Ratcliffe Foto:
Sir Jim Ratcliffe.
debata

Podľa Daily Mail ponúkol katarský šejk za klub z Old Traffordu 4,5 miliardy libier, ponuka od najbohatšieho Brita nebola zverejnená.

Ratcliffe si mal najať na získanie jednej z najlukratív­nejších športových značiek na svete gigantov z Wall Street – finančné domy JP Morgan a Goldman Sachs.

Chemický magnát bol vlani v hre aj o kúpu iného anglického veľkoklubu Chelsea FC. V máji 2022 mal ponúknuť za londýnsky tím 4,25 miliardy libier, no napokon sa majiteľom stal americký biznismen Todd Boehly s konzorciom amerických investorov.

Lee Mason Čítajte viac Poškodil Arsenal, skončil. Známy rozhodca doplatil na chybu v Premier League

Podľa The Athletic chce Ratcliffe vrátiť Manchester United späť do Manchestru, nakoľko už takmer dve desaťročia sú vlastníkmi populárneho klubu Američania – rodina Glazerovcov.

Na druhej strane Al Thani, syn bývalého premiéra Kataru, vyjadril zámer vrátiť klub do čias jeho bývalej slávy. Al Thani v minulosti pôsobil ako katarský minister zahraničných vecí a viedol aj Katarský investičný úrad (QIA).

Ak by sa katarský šejk dostal k vlastníctvu klubu, v hre by boli aj investície do nového štadióna a ďalšej infraštruktúry.

Christian Atsu Čítajte viac Zhasla aj posledná nádej. Futbalového reprezentanta našli v Turecku mŕtveho

„Ponuka plánuje vrátiť klubu jeho bývalú slávu na ihrisku aj mimo neho a predovšetkým sa bude snažiť opäť umiestniť fanúšikov do srdca futbalového klubu Manchester United,“ uviedol Al Thani vo vyhlásení.

Zdá sa, že títo dvaja miliardári už začali proces kúpy klubu. Faktom je, že Ratcliffe už má v tomto odvetví bohaté skúsenosti.

Stanislav Lobotka Čítajte viac Lobotka režíroval, Neapol triumfoval. Na čele má neuveriteľný náskok

V roku 2019, dva roky po kúpe švajčiarskeho tímu FC Lausanne-Sport, investoval do francúzskeho tímu Nice. Za ten zaplatil 91 miliónov libier.

Ratcliffe pre Financial Times povedal: „Som celoživotným fanúšikom Manchestru United. Bol som osobne aj na najpozoruhodnejšom zápase v roku 1999 v Barcelone. To sa mi hlboko vrylo do mysle," uviedol miliardár. Myslel na finále Ligy majstrov, v ktorom zdolal Manchester United Bayern Mníchov 2:1.

Slávne futbalové kluby, ktoré zanikli Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
FC Astra Giurgiu (Rumunsko): 1921 - 2022...
debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #Jim Ratcliffe #šejk Jassim bin Hamad Al Thani