Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalový býk je v nemilosti prezidenta. Şüküra by najradšej videl za mrežami

Kedysi ho zbožňovalo celé Turecko, teraz sa tam jeho meno nesmie dokonca ani vysloviť. Keď sa ženil, sobášil ho neskorší prezident. Turecký vládca Recep Tayyip Erdogan však začal nenávidieť Hakana Şüküra až tak, že bývalú futbalovú hviezdu by najradšej videl za mrežami. Legendárny kanonier žije v exile v USA.

11.12.2022 11:43
Hakan Şükür Foto:
Hakan Şükür na snímke z júla 2006, keď ešte hrával futbal. Po skončení hráčskej kariéry vstúpil do politiky.
debata

Keď na MS vo futbale v Katare hrali v skupinovej fáze proti sebe Kanada a Maroko, komentátor tureckej štátnej televízie pripomenul, že najrýchlejší gól v dejinách šampionátov strelil Şükür už v 11. sekunde.

Po prestávke v druhom polčase už televízni diváci hlas Alpera Bakircigila nepočuli. Nahradil ho kolega. Ten aj komentoval zostrih zápasu, pretože slová Bakircigila z priameho prenosu zmazali.

Je pravdepodobné, že o komentátorskú červenú kartu pre Bakircigila sa postaral nejaký vplyvný predstaviteľ autoritárskeho režimu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý sledoval zápas. A nie je vylúčené, že sa to stalo priamo na pokyn hlavy štátu.

Opozíciu pobúrilo odstránenie Bakircigila od mikrofónu v televíznom štúdiu.

„Od koho alebo odkiaľ dostal informáciu, že Hakan Şükür strelil najrýchlejší gól na majstrovstvách sveta? Prebieha v tejto veci vyšetrovanie?

Požiada vaša vláda FIFA o odstránenie najrýchlejšej gólovej štatistiky majstrovstiev sveta?" ironicky sa opýtal v parlamente opozičný poslanec Ömer Faruk Gergerlioğlu prítomného viceprezidenta Fuata Oktaya.

Z futbalu do politiky

Mimochodom, najrýchlejší gól z kopačky Şüküra mal napokon pre Turkov najväčší význam v ich futbalovej histórii, pričom to platí naďalej. Na MS v roku 2002 hrali zápas o bronz proti Juhokórejčanom. Mali úvodný výkop. Rozohrávka dozadu. Šprintujúci Şükür. Obranca súpera babrácky stráca loptu.

Vypichol mu ju býk od Bosporu, ako Şüküra prezývali (Bospor je prieliv medzi európskou a ázijskou časťou Turecka). Prudká prízemná strela. Gól.

Turci potom ešte dvakrát rozvlnili sieť bránky (pri oboch góloch elegantne asistoval Şükür. Juhokórejčania strelili dva góly, takže bronz si vybojovali tureckí reprezentanti, pričom pre celú krajinu mal cenu zlata.

Şükür, ktorý má 51 rokov, bol v tých časoch doma poloboh porovnateľný napríklad na Slovensku s Petrom Bondrom, keď strelil zlatý gól na hokejových MS v roku 2002, alebo ako boli v Česku Dominik Hašek či Jaromír Jágr, ktorí na ľade priviedli národný „mančaft“ k triumfu na zimnej olympiáde v roku 1998.

Keď Şükür zavesil kopačky na klinec, mohol mať istotu, že ako futbalový hrdina sa po vstupe do politiky v nej ľahko presadí. Bola úplná samozrejmosť, že v roku 2011 ho zvolili za člena parlamentu (poslanec bol do roku 2015). V novembri 2015 sa odsťahoval do USA, nový život začal viesť v Kalifornii.

Marek Hamšík. Čítajte aj Hamšík je najlepší legionár tureckej ligy. Taliani riešia veľký návrat do Neapola

A čo sa neskôr dialo v Turecku? V polovici júla 2016 došlo k neúspešnému pokusu o vojenský prevrat. Erdoganovi sa podarilo pučistov veľmi rýchlo potlačiť. Nasledovalo rozsiahle zatýkanie, padlo veľa prísnych rozsudkov, medzi nimi aj nemálo verdiktov o doživotnom treste.

Erdogan tvrdil, že hlavný strojca pokusu o prevrat sa volá Fettulah Gülen. Ide o tureckého moslimského učenca, ktorý od roku 1998 žije v exile v USA. Je zakladateľ Gülenovho hnutia, ktoré má veľa obdivovateľov, pričom jeho stúpencom sa stal aj Şükür.

Taxikár a predavač kníh

Býk od Bosporu sa dostal do sporu s Erdoganom už pred 15. júlom 2016, keď v Turecku tiekla krv. Vo februári 2016 obvinili Şüküra v neprítomnosti (už žil v USA) z urážky prezidenta, čo súviselo s jeho kritickým statusom na sociálnej sieti.

Nekonečná chudoba. Komu futbal zmenil život? Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Raheem Sterling sa narodil na Jamajke, no po...

V novembri 2017 ho reportér tureckej tlačovej agentúry tajne nafotil v San Franciscu. Vyšla správa, podľa ktorej Şükür býva v dome za tri milióny dolárov a vlastní tri luxusné autá.

Şükür naposledy poskytol interview v januári 2020. „Živím sa ako taxikár a predavač kníh. V Turecku mi všetky nehnuteľnosti a peniaze uložené v banke zhabali," povedal pre nemecké noviny Welt am Sonntag.

Kedysi bol v Turecku taký miláčik, že dokonca vtedajšia premiérka Tansu Çillerová presviedčala jeho vyvolenú a jej rodičov, aby súhlasili so sobášom. Esra Elbirliková, ktorá mala 19 rokov, napokon prikývla.

„Svadbu vysielala v priamom prenose turecká televízia. Toto nezažil ani hviezdny anglický futbalista David Beckham, keď si bral za manželku speváčku Victoriu Adamsovú," pripomenula stanica BBC. Ženícha a nevestu sobášil Erdogan, ktorý bol v tom čase starosta Istanbulu.

Manželstvo sa však Şükürovi rozpadlo veľmi rýchlo. Rozviedli sa už po štyroch mesiacoch. Život ženy, s ktorou si chcel založiť rodinu, sa skončil tragicky: mala len 24 rokov, keď v Turecku zomrela pri silnom zemetrasení.

Mimochodom, pomstychtivosť Erdogana zašla až tak ďaleko, že si posvietil na Şükürovho otca. Turecký súd v januári 2021 poslal Sermeta Şüküra na tri roky za mreže za údajnú pomoc Gülenovmu hnutiu, ktorý Ankara označuje za teroristickú organizáciu. Rozsudok bol nepochybne na politickú objednávku. Hlavným dôkazom proti 75-ročnému Şükürovi bolo anonymné svedectvo…

Hráčska vizitka Hakana Şüküra

  • Hrával na pozícii útočníka. Mal nielen skvelú kopaciu techniku. Presadzoval sa tiež hlavičkami aj vďaka svojej výške 191 centimetrov. V seniorských ligách pôsobil v rokoch 1987 – 2008.
  • Väčšiny kariéry prežil v klube Galatasaray Istanbul, s ktorým v roku 2000 vyhral Pohár UEFA. V talianskej lige hral za Inter Miláno, FC Parma a FC Turín. Spoznal aj Premier League ako hráč Blackburn Rovers.
  • Najväčšieho úspechu sa dočkal na MS v roku 2002. Ako kapitán priviedol turecký národný tím k bronzovým medailám.
  • V novembri 2003 ho Turecká futbalová asociácia zvolila za Zlatého futbalistu Turecka (za najlepšieho hráča za posledných 50 rokov).
debata chyba
Viac na túto tému: #Hakan Sükür