Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V zajatí ticha. Pozrite si prvé fotografie zo štartu ukrajinskej ligy

Po pol roku od ruskej invázie na Ukrajinu sa v krajine opäť hrá ligový futbal. Nová sezóna odštartovala duelom Šachťoru Doneck s Metalistom Charkovom. Pochopiteľne, bez fanúšikov. S netradičnými opatreniami, napríklad opustiť trávnik a utiecť do krytu, keď sa rozoznejú sirény.

24.08.2022 07:04
debata (1)
V zajatí ticha. Začala sa ukrajinská liga Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Hráči Šachťoru Doneck a Metalistu Charkov držia...

„Tento reštart je veľký krok pre celú krajinu. Je to znamenie pre celý svet, že môžeme zvíťaziť, že zvíťazíme,“ povedal zahraničným reportérom Andrij Pavelko, šéf tamojšieho futbalového zväzu.

„Hovoril som s prezidentom Zelenským o tom, aký je dôležitý futbal pre rozptýlenie. Pomôže nám chvíľu myslieť na niečo iné,“ dodal.

Nakoniec to tradičný zápas v netradičnej atmosfére. Šachťor remizoval s Charkovom 0:0.

„Keď nastane poplach, musíme okamžite utiecť do podzemia,“ potvrdil pre zahraničné médiá Taras Stepanenko, kapitán Donecka.

Súčasťou reštartu nie sú dva tímy – Desna Černihiv a FC Mariupoľ. Ich mestá Rusi úplne zdevastovali. Napokon aj Charkov, kde hráva Metalist, je pod neustálou paľbou.

„Vo februári sme behali na našom ihrisku, o dva dni neskôr prišli Rusi. Naše tréningové ihrisko zasiahla raketa, z miesta, kde sme hrali, nič nezostalo. Bolí ma srdce,“ vravel pre BBC Denys Sydorenko, gólman Metalistu.

Ukrajinskú najvyššiu súťaž tvorí 16 mužstiev a dátumy prvých zápasov neboli vybrané náhodne: 23. augusta oslavuje krajina Deň vlajky a o deň neskôr nezávislosť od Moskvy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Šachťor Doneck #Metalist Charkov