Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Striedanie bez zdržiavaní či nový prístup k hraniu rukou. Futbal čakajú zmeny

Medzinárodná pravidlová komisia IFAB uvažuje o zmene regulí pre striedanie pri futbalových zápasoch.

23.11.2018 11:46
Striedanie, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Podľa návrhu, o ktorého zavedenie sa bude spolu s ďalšími možnými novinkami hlasovať 2. marca, by hráči museli opustiť ihrisko pri najbližšej postrannej alebo bránkovej čiare namiesto pri lavičkách.

Po štvrtkovom zasadnutí komisie v Glasgowe by sa výrazného upresnenia mala dočkať pravidlá týkajúce sa hry rukou.

„Najviac preberaných úprav sa týkalo neúmyselného hrania rukou, pri ktorom príde k neférovému poškodeniu alebo výhode. Znenie pravidiel musí byť výrazne stanovené na každý typ hranie rukou,“ citovala agentúra Reuters IFAB.

Od zmeny striedania si komisia sľubuje výrazné obmedzenie zdržiavania, pretože často dochádza k situáciám, keď hráč pred opustením trávnika prejde cez veľkú časť ihriska.

IFAB k zmene siahla po tom, ako štatistiky z minulej sezóny anglickej ligy ukázali, že lopta bola v hre v priemere iba 55 minút.

Medzi ďalšími navrhovanými zmenami je zavedenie žltých kariet pre trénerov a členov realizačného tímu. Malo by dôjsť k zákazu útočiacich hráčov narušovať múr pri priamom kope.

Zmierniť by sa malo aj všeobecne prehliadané pravidlo o potrebe brankára mať pri penalte obe nohy na čiare s tým, že už by stačilo mať na čiare len jednu nohu.

IFAB tiež rozhodla o tom, že sa nebude meniť formát penaltového rozstrelu. Súperi sa tak budú naďalej striedať, kým podľa navrhovaného systému kopal penaltu tím A, potom dvakrát strieľal tím B a až potom prišiel rad na druhého hráča z celku A.

debata chyba
Viac na túto tému: #IFAB