Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruský dopingový škandál sa týka aj futbalu

Dopingový škandál v ruskom športe, o ktorom v súvislosti s manipuláciou so vzorkami pri zimných olympijských hrách v Soči 2014 informovala v pondelok Svetová antidopingová agentúra, sa týka aj futbalu.

19.07.2016 11:31
Vitalij Mutko, Sepp Blatter, Michel Platini Foto: ,
Vitalij Mutko (v strede) v spoločnosti bývalého prezidenta FIFA Seppa Blattera a dosluhujúceho prezidenta UEFA Michela Platiniho v roku 2010.
debata

Zo správy WADA vyplýva, že medzi niekoľkými stovkami utajených dopingových prípadov bolo od roku 2012 aj 11 futbalistov. Futbalová federácia FIFA oznámila, že podnikne „príslušné kroky“ až po tom, ako dostane potrebné informácie od WADA.

FIFA sa zatiaľ nevyjadrila k úlohe Vitalija Mutka, ktorý sa mal ako minister športu významne podieľať na krytie dopingových prípadov. Mutko je zároveň predsedom tamojšieho futbalového zväzu aj členom výkonného výboru FIFA a predsedom organizačného výboru majstrovstiev sveta 2018, ktoré sa má konať v Rusku.

Podľa FIFA musí Mutkov prípad posúdiť jej etická komisia, ktorá ako nezávislý orgán môže ako jediná vyniesť prípadný verdikt.

Závery vyšetrovania WADA opäť zvýšili tlak na Medzinárodný olympijský výbor, aby Rusko vylúčil z augustových letných hier v Riu de Janeiro. Do Brazílie zatiaľ kvôli dopingu nesmú ruskí atléti a vzpierači, o prípadnom zákaze pre ostatných športovcov by mala ešte dnes rokovať výkonná rada MOV.

debata chyba
Viac na túto tému: #doping #WADA