Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Arbiter Špaček otvorene kritizoval svoj výkon v Košiciach

Nestáva sa často, aby si futbaloví rozhodcovia otvorene priznali pochybenia za predvedené výkony na trávniku.

07.04.2016 18:10
Trenčín, radosť, gól Foto: ,
Futbalisti Trenčína sa tešia z gólu.
debata (1)

Slovenský arbiter Marek Špaček, ktorý ešte 16. marca ako hlavný viedol štvrťfinálový duel Slovnaft Cupu FC VSS Košice – AS Trenčín (1:2), je v tomto smere jednou z výnimiek. „Za tento pohárový zápas v Košiciach som dostal najhoršie hodnotenie v rozhodcovskej kariére,“ priznal v rozhovore pre denník Šport Špaček, ktorého meno sa po spomenutom dueli negatívne prepieralo zo všetkých strán: "O takú publicitu určite nestojím.

Mrzí ma, že som si takéto postoje zapríčinil sám. Hoci na hracej ploche som bol presvedčený o správnosti mojich rozhodnutí, po zhliadnutí zápasu musím povedať, že som urobil chyby. Otvorene hovorím, že som si vedomý nesprávnych rozhodnutí, ktoré som urobil v tomto stretnutí. Po záverečnom hvizde som mal zmiešané pocity. Neskôr som sledoval celý zápas, aby som si vyhodnotil, prečo som niektoré momenty posúdil nesprávne," sypal si popol na hlavu 31-ročný rodák z Bánoviec nad Bebravou, ktorý ako bývalý aktívny hráč začal s rozhodovaním v sezóne 2003/2004 a od leta 2009 je zaradený na listinu arbitrov Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

Jednou z problematických situácii bol súboj košického futbalistu Kamila Karaša s Trenčanom Matúšom Berom, ktorý predchádzal pokutovému kopu: ten úspešne zrealizoval v 18. min Ryan Koolwijk a poslal AS do vedenia 1:0. „Uvedomujem si, že to vyznelo sporne, nakoľko brániaci domáci futbalista podrazil útočiacieho hráča neopatrným spôsobom. Ten chcel súboj ustáť a padol až po zlomku sekundy. Pokutový kop bol napriek uvedenému nariadený správne bez potreby udelenia osobného trestu,“ skonštatoval pre Šport Marek Špaček, ktorému vyčítali aj zápasové účinkovanie Stefana Maierhofera. Tridsaťtriročný rakúsky útočník AS Trenčín až na základe podnetu komisie rozhodcov SFZ a delegáta spomenutého štvrťfinálového duelu Slovnaft Cupu dostal za hrubé nešportové správanie (udretie súpera do tváre v neprerušenej hre, pozn.) dištanc na štyri týždne od 17. marca 2016.

„Určite som mal Maierhofera vylúčiť, keďže do súboja išiel s intenzitou, za akú sa udeľuje červená karta. Pripísal som to môjmu nesprávnemu pozičnému postaveniu, z čoho pramenilo nesprávne rozhodnutie. Situáciu som vyhodnotil iba ako nešportové správanie a dal hráčovi žltú kartu,“ poznamenal arbiter Špaček na margo udalosti, keď na konci riadneho hracieho času zasiahol do tváre kapitána FC VSS Petra Šinglára.

Mladý slovenský futbalový arbiter sa neobáva, že sa spomenutý nevydarený pohárový zápas v Košiciach podpíše na jeho istote v rozhodovaní. „Priebeh som si rozobral spolu s rozhodcovskými kolegami. Dostal som objektívnu kritiku, musím sa z nej poučiť, aby som sa v budúcnosti vyvaroval vážnych chýb na trávniku,“ dodal Marek Špaček.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #AS Trenčín #VSS Košice #Marek Špaček