Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Messi im bol pridrahý. Oberie ich o trofej?

Nemal ani trinásť rokov a experti mu už predpovedali veľkú budúcnosť. Niet divu, že po ňom siahol jeden z najslávnejších klubov krajiny, v ktorého drese vtedy žiaril jeho veľký vzor - Pablo Aimar.

20.12.2015 08:00
Neymar, Lionel Messi, FC Barcelona, radosť Foto: ,
Nad hviezdnym duom Barcelony Lionelom Messim (vľavo) a Neymarom visí pred finále otáznik.
debata

Nechýbalo veľa a Lionel Messi by neodštartoval hviezdnu kariéru vo farbách Barcelony, ale River Plate. Drobný chlapec s výnimočnými schopnosťami totiž pred pätnástimi rokmi absolvoval skúšku v chýrnom klube z Buenos Aires. Prestup z Newells Old Boys k rivalovi však napokon stroskotal na peniazoch. „Bolo to už veľmi dávno, ale áno, je to pravda. Mal som posilniť River, no nakoniec z toho nič nebolo,“ vraví argentínsky klenot.

Jeho kroky tak putovali do La Masie – barcelonskej mládežníckej akadémie, kde nazbieral skúsenosti, učil sa od najlepších, aby sa napokon sám stal najlepším. A mohol so spoluhráčmi zbierať jednu trofej za druhou. Ďalšej sa môže Messi dočkať už v nedelu. Vo finále klubových majstrovstiev sveta vyzve práve River Plate. „Bude to zaujímavý zápas. Pre mňa obzvlášť. Proti argentínskemu klubu som dosiaľ nastúpil len raz a spomínam si, že sme to mali poriadne náročné,“ upozorňuje Messi.

Stalo sa tak pred šiestimi rokmi, keď Barcelona dokráčala k svojmu prvému triumfu na klubových majstrovstvách sveta. Vo finále ju vyzvalo Estudiantes a favorita poriadne trápilo. Ešte aj minútu pred koncom viedlo 1:0, no potom poslal duel do predĺženia mladučký Pedro. Hrdinom sa stal napokon Messi, ktorý v 110. minúte rozhodol o barcelonskom víťazstve.

Pozíciu spasiteľa by si mohol 28-ročný útočník zopakovať aj v nedelu. V prípade, že nebude zápas sledovať len z lavičky náhradníkov, prípadne z tribúny. Pred semifinále s Kuang-čou (3:0) ho totiž trápili bolesti brucha a v súboji s ázijským zástupcom neodohral ani minútu. „Všetci veríme, že do finále zasiahne. S Leom by sme to mali o poznanie jednoduchšie,“ hovorí Luis Suárez, ďalší z Juhoameričanov v barcelonskom kádri, ktorý posunul svoje mužstvo do finále hetrikom.

Mimochodom, v predošlých jedenástich ročníkoch sa stalo len trikrát, že finále nebolo európsko-juhoamerickou záležitosťou (v roku 2000 Corinthians – Vasco da Gama, v roku 2010 Inter Miláno – TP Mazembe a predvlani Bayern Mníchov – Casablanca). V minulej sezóne sa o trofej zhodou okolností pobil taktiež španielsky a argentínsky zástupca. Real Madrid zdolal San Lorenzo 2:0. História by sa mala zopakovať. „Favorit je jasný aj tentoraz. Hrať proti Barcelone je nesmierne náročné. Stať sa však môže čokoľvek. Je to jeden zápas, v ktorom ide o všetko. Pokojne sa môžeme dočkať prekvapenia,“ myslí si Juan Román Riquelme, niekdajší argentínsky reprezentant a hráč Barcelony z rokov 2002 – 2005.

Ak dôjde na jeho slová, stane sa River Plate prvým argentínskym víťazom klubových majstrovstiev sveta v histórii. V opačnom prípade sa Barcelona dočká na prestížnom turnaji tretieho triumfu, čo žiadny iný klub predtým nedokázal.

Kto sa bude napokon tešiť, môžete sledovať v priamom prenose (od 11.30) na televíznej stanici Dajto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fc barcelona #Lionel Messi #River Plate #majstrovstvá sveta klubov