Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Király, heroj v šedých teplákoch. Maďarov túži priviesť na šampionát

Úmrtia, dane a staré tepláky Gábora Királya. Niektoré veci v živote sú nemenné, píše na svojom twitterovom konte O Fenômeno.

14.11.2015 17:30
Gábor Király Foto: ,
Maďarský brankár Gábor Király.
debata

Už to budú dve desaťročia, čo k maďarskému brankárovi neodmysliteľne patria sivé dlhé nohavice z teplej trikotovej látky. Či je ideálne futbalové počasie, páľava alebo vonku zúri kosa, bývalý gólman Herthy Berlín, Crystal Palace či Mníchova 1860 si ich za ten svet nedá dole.

„Chytám v nich od roku 1996, keď som ešte pôsobil doma v Szombathelyi. Dovtedy som nosieval čierne, ale raz som ich nemal vypraté, takže som siahol po šedých. Potom sme osem či zápasov neprehrali a odvrátili sme hrozbu zostupu, takže kamkoľvek som šiel, boli mojím talizmanom. A to sa nezmení,“ vyhlásil v rozhovore pre server Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) ešte na jar 2012.

Klasickým šortkám 190 cm vysoký brankár nikdy neprišiel na chuť. „V Nemecku aj Anglicku som to v nich skúšal, ale nesadli mi,“ podotkol pre Lo Journal Francophone de Budapest aktuálne gólman Szombathelyi Haladás a pragmaticky zdôraznil:

„Je to v podstate otázka komfortu. Hral som na škvare, v zime aj na zamrznutej tráve. Keď v takýchto prípadoch skončíte na zemi, bolí to. Vždy si volím o číslo väčšie tepláky, aby sa mi v nich ľahšie hýbalo. Konečný výsledok je vždy dôležitejší než výzor.“

Píše sa 12. november 2015 a 39-ročný Király absolvuje jubilejný stý zápas v reprezentácii – ako druhý muž v histórii krajiny po Józsefovi Bozsikovi (101). Išlo o prvý duel play-off o postup na európsky šampionát do Francúzska 2016 a Maďari zvíťazili v Nórsku 1:0. A teplákový heroj viacerými skvelými zákrokmi podržal v Osle svoje mužstvo.

„Veľmi dôležité víťazstvo pre celý tím. Rýchlo však naň musíme zabudnúť a zamerať sa na druhý zápas. Potrebujeme najmä dobre zregenerovať a aj doma potvrdiť, že máme silný tím,“ citoval Királya server uefa.com.

Brankársky veteránsky je blízko k svojej prvej účasti na ME, čo by bol prvý veľký turnaj pre Maďarsko od MS 1986. Hoci prvého apríla oslávi štyridsiatiny, o zavŕšení kariéry nechce ani počuť.

„Skončím, keď mi telo povie – dosť. Ale teraz ešte nie,“ tvrdí muž, čo v reprezentácii debutoval v roku 1998 proti Rakúsku a po štyroch minútach chytil pokutový kop Tonimu Polsterovi. Maďari vtedy vyhrali 3:2.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Gábor Király