Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maďarov tlačia na Euro Nemci i slovenský rodák

Za chrbtom majú slávnu minulosť, súčasnosť im podlamuje kolená. Stoja však pred možnosťou opäť sa postaviť na nohy.

12.11.2015 11:00
Maďarsko, Tamás Priskin Foto:
Tamás Priskin a Zoltán Gera z Maďarska.
debata (1)

Od poslednej účasti Maďarska na niektorom z veľkých futbalových turnajov uplynulo už takmer tridsať rokov. S majstrovstvami sveta v Mexiku 1986 sa lúčilo po skupinovej fáze a s vizitkou osemnásteho najlepšieho národného výberu planéty. Odvtedy sa Maďari snažili o prienik na vrcholné podujatie márne. Na zisk vytúženej miestenky im nestačilo ani štrnásť kvalifikácií. V každej z nich pohoreli.

Boje o budúcoročné Euro sa však pre južných susedov Slovákov ešte neskončili. Už vo štvrtok vyzvú v úvodnom barážovom súboji Nórsko. Na jeho pôde môžu urobiť ďalší výrazný krok na ceste za dlhoočakávaným postupom.

„Uvedomujeme si, že tento dvojzápas je pre maďarský futbal z historického hľadiska nesmierne dôležitý. Domáci sa môžu spoľahnúť na vypredané tribúny. Budú nás chcieť udržať pod tlakom, no na to sme pripravení. Som optimista,“ vraví pre maďarské médiá Bernd Storck, skúsený 52-ročný Nemec na lavičke maďarskej reprezentácie.

Pod jeho vedením obsadili Maďari v kvalifikačnej F-skupine tretiu priečku – za postupujúcimi Severnými Írmi a Rumnmi. Za sebou nechali Fínsko, Faerské ostrovy a Grécko. Storckovým najbližším spolupracovníkom je jeho asistent a krajan – Andreas Möller. Niekdajší slávny stredopoliar Borussie Dortmund či Juventusu Turín pozná, ako chutí atmosféra veľkého turnaja. V nemeckom drese si zahral na troch majstrovstvách sveta a dvoch európskych šampionátoch. Z MS 1990 i ME 1996 si viezol zlato.

Na podobné úspechy boli zvyknutí aj Maďari. Avšak pred viac ako polstoročím. Vo Francúzsku 1938 či vo Švajčiarsku 1954 sa stali vicemajstrami sveta. O desať rokov brali zo Španielska európsky bronz. Postup na budúcoročné Euro by sa zaradil v ich dejinách k nie tak výrazným, no i tak veľkým úspechom. „Vieme, čo pre to musíme urobiť. Neinkasovať a pokúsiť sa nejaký gól streliť. Na ihrisku súpera má cenu zlata,“ upozorňuje Storck.

V jeho výbere opäť nechýba ani Tamás Priskin. Útočník bratislavského Slovana je rodákom z Komárna, no od mládežníckych kategórií reprezentuje Maďarsko. Jeho farby hájil v seniorskom výbere už viac ako päťdesiatkrát, nastrieľal šestnásť gólov. Z jedného sa tešil aj v aktuálnej kvalifikácii. V septembri minulého roka bol pri prehre Maďarska so Severným Írskom (1:2).

1 debata chyba
Načítavajú sa športové výsledky...