Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Charltona teší, že Rooney prekonal jeho strelecký rekord

Futbalisti Anglicka v utorok zdolali Švajčiarsko 2:0 a aj po ôsmom zápase kvalifikácie majstrovstiev Európy majú ako jediný tím stopercentnú bilanciu.

09.09.2015 12:40
Wayne Rooney, Bobby Charlton Foto: ,
November 2014: Wayne Rooney pred 100. zápasom za seniorskú reprezentáciu Anglicka. Ocenil ho bývalý reprezentant Albiónu Bobby Charlton, ktorého rekord kapitán Manchestru United v utorok prekonal.
debata

Ich výhru ale zatienil nový strelecký rekord. Útočník Wayne Rooney zaznamenal v 84. minúte z penalty 50. gól za národný tím a o jednu presný zásah prekonal Sira Bobbyho Charltona. Legendárny ofenzívny hráč bol rád, že ho na čele tabuľky reprezentačných kanonierov vystriedal práve Rooney.

„Samozrejme nemôžem poprieť, že som sklamaný, pretože odteraz už nedržím rekord. Ale na druhej strane som nadšený, že je to Wayne, kapitán môjho milovaného klubu a reprezentácie, ktorý teraz drží rekord,“ povedal Charlton, ktorý drvivú väčšinu kariéry spojil s Manchestrom United, za ktorý hrá aj Rooney.

„Som si istý, že Wayne tento rekord bude držať dlho. A je jasne vidieť, že ešte dlho bude dávať góly za svoj klub aj za národný tím,“ dodal sedemdesiatse­demročný Charlton.

Príhovor Rooneyho v šatni po zápase

Rooney nemohol uveriť tomu, že 45 rokov starý rekord dokázal prekonať už v 29 rokoch. „Byť najlepším strelcom svojej krajiny ešte pred tridsiatkou, o tom nemôžete ani snívať. Je to ohromná pocta a samozrejme najväčší úspech mojej kariéry. Vedel som, že v posledných zápasoch sa to blíži a teraz sa sen stal skutočnosťou,“ vyhlásil Rooney.

Svoj prvý gól dal v septembri 2003 proti Macedónsku a v sedemnástich rokoch sa vtedy stal najmladším strelcom v histórii anglickej reprezentácie. O dvanásť rokov neskôr sa z penalty dočkal rekordného zásahu, hoci si švajčiarsky gólman Yann Sommer na jeho strelu siahol.

„Vedel som, že je to pre mňa veľká chvíľa a len som si vybral kút, do ktorého loptu kopnem. Snažil som vystreliť s čo najväčšou silou a pre brankára to bolo ťažké. Siahol si na loptu, ale strela bola našťastie príliš prudká,“ opísal Rooney svoj rekordný gól. „Asi ste videli, že ma trochu premohli emócie. Som nesmierne pyšný. Som rád, že sa to podarilo a môžem sa sústrediť na úspech na Eure,“ dodal Rooney.

Po zápase mu v šatni zatlieskal celý tím a tréner Roy Hodgson mu odovzdal dres so symbolickým číslom 50. "Prešiel som si okolo roku 2008 obdobím, kedy sa mi v reprezentácii strelecky nedarilo. Ale od tej doby, čo prišiel Roy, som pod ním dal veľa gólov. Som mu vďačný, že mi dal na ihrisku voľnosť, ktorú mám rád, "uviedol nový rekordman.

debata chyba
Viac na túto tému: #Wayne Rooney #anglická futbalová reprezentácia #Bobby Charlton
Načítavajú sa športové výsledky...