Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kapitán šampiónov: Po štadióne by mal prísť titul

O výsledky tentoraz vôbec nešlo, ale kvôli štatistikám spomeňme, že v oboch sobotňajších exhibičných stretnutiach domáci futbalisti podľahli.

24.08.2015 07:00
Spartak Trnava Foto: ,
Starí páni FC Spartak Trnava počas slávnostného otvorenia City Arény.
debata (1)

Podujatie sa začalo spomienkovým stretnutím na semifinále Európskeho pohára majstrov (teraz Liga majstrov) z apríla 1969. Ten Trnavčania vyhrali 2:0, teraz im to súperi vrátili a odniesli si výhru 4:2.

Z Trnavčanov, ktorí pred vyše 46 rokmi behali po trávniku starého štadióna, nastúpili dve najväčšie žijúce osobnosti Jozef Adamec i Karol Dobiaš. Stále dobrý pohyb na ihrisku ukázal aj Stanislav Jarábek, bývalý kapitán zlatého trnavského mužstva, ktorý takisto nastúpil v oboch pamätných súbojoch s holandským veľkoklubom.

„Podľa dohody som odohral prvých desať minút, kým som bol na ihrisku tradične sme gól nedostali, keď som odišiel, začali sme fasovať,“ nezakryl svoj typický zmysel pre humor 76-ročný muž, ktorého všetci v Trnave prezývajú Šabľa. Spomína si dodnes na každý detail oboch stretnutí s Ajaxom a aj na jeho hráčov.

„Máme najkrajší štadión na Slovensku, ale teraz musí nasledovať to, na čo všetci Trnavčania čakajú niekoľko desaťročí – výborný futbal a majstrovský titul,“ zdôrazňoval Jarábek, ktorého syn Juraj momentálne vedie prvý tím Spartaka.

Holanďania vyrukovali v exhibícii s väčšinou futbalistov, ktorí si pamätajú historické stretnutie. Ich lídrom bol 77-ročný tvorca hry Sjaak Swart, ktorého prezývajú za jeho mimoriadnu vernosť a prístup ku klubovým farbám aj Mr. Ajax. Za tento výnimočný klub nastúpil vo viac ako 600 stretnutiach a dosiahol s ním najväčšie úspechy. Trnave strelil gól v prvom zápase.

Po legendách postupne nastupovali na trávnik aj mladší hráči, ktorí už s aktívnou činnosťou tiež skončili. Prvý gól na novom štadióne strelil jeden z mladšej generácie Ajaxu Richard Witschge. Premiérový gól trnavského mužstva si pripísal pohotovým volejom po Timkovom centri Ľubomír Luhový.

Na ihrisko postupne vybehli aj známi hráči z mladšej generácie trnavského futbalu. Medzi nimi aj Miroslav Karhan, ktorý je slovenským rekordérom v počte štartov za reprezentáciu (107) alebo Marek Ujlaky, líder tímu z najlepšieho obdobia v slovenskej ére. „Konečne je opäť Trnava v niečom prvá,“ usmieval sa pri pohľade na novú arénu.

To, že pre súčasnú generáciu nebude jednoduché presadiť sa na ihrisku, naznačil aj ďalší súboj. Brazílsky Atlético Paranaense strelil hneď v úvode svojmu súperovi dva góly a potom akoby ho už šetril. Domáci v úvode nastúpili v základnej zostave a potom sa na trávniku postupne vystriedali všetci hráči širšieho kádra.

Teraz príde Žilina a po nej Marseille

Na stavbe nového štadióna v Trnave sa podľa slov autora projektu a predsedu predstavenstva City Areny Pavla Adamca vystriedalo tisícky pracovníkov a stovky firiem. Kapacita hľadiska mohla byť aj vyššia ako 19-tisíc miest, ale prednosť dostalo pohodlie návštevníkov, majú väčší priestor na sedenie. „Ak by sme chceli kapacitu natiahnuť, vieme prekročiť hranicu 19 tisíc miest, ale išlo by to na úkor komfortu návštevníkov,“ potvrdil Adamec.

Podľa neho architekt dostane možnosť postaviť takú stavbu možno raz za život. Adamec je autorom diela a tiež predstaviteľ investora, ktorý stavbu riadil. „Takéto stavby sa nestavajú veľakrát za život. Teším sa, že koncept, ktorý sme predstavili pred štyrmi rokmi, sa nám podarilo zrealizovať bez zásadných zmien. Najťažšie bolo projekt zabezpečiť, najmä jeho financovanie. V začiatkoch nám veľmi pomohlo mesto, cenná bola podpora vlády Róberta Fica i Slovenského futbalového zväzu,“ pokračoval autor projektu.

Na štadióne dokončujú aj Sieň slávy, ktorá bude dokumentovať históriu Spartaka a futbalu v Trnave, jeho veľké úspechy. „Keď bude dobudovaná, plánujeme organizovať na štadióne aj prehliadky pre verejnosť, tak ako je to bežné na všetkých veľkých štadiónoch v Európe,“ informoval. „Záujemcovia budú mať možnosť vidieť ho aj zvnútra. K dispozícii bude tiež fanshop, kde sa budú predávať suveníry.“

Diváci nájdu na štadióne potrebný komfort, priestor na pohodlné sedenie je na viacerých miestach väčší, ako býva zvykom. Pri podobných stavbách sa kladie veľká pozornosť na bezpečnosť. V prípade potreby sa bezmála dvadsaťtisícový štadión môže vyprázdniť do niekoľkých minút.

Prvý oficiálny súťažný zápas sa uskutoční na Štadióne Antona Malatinského najbližšiu nedeľu, keď domáci futbalisti privítajú v ligovom stretnutí MŠK Žilina. V čase reprezentačnej prestávky budú hostiť 4. septembra špičkový francúzsky tím Olympique Marseille.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #City aréna